Egipatska velika tura uz posjet Aleksandriji

Cairo - Egipat Prikaži na karti

Vrsta putovanja

Vrsta putovanja

Grupna putovanja

Destinacija putovanja

Destinacija

Egipat

Vrijeme trajanja

Vrijeme trajanja

9 dana

Voditelj putovanja

Voditelj putovanja

uključen

Lokalni turistički vodič

Lokalni vodič

uključen

Maksimalna veličina grupe

Veličina grupe

do 25 osoba

Kabine na brodu

Vrsta smještaja

Kabine na brodu

Hotel 5*

Vrsta smještaja

Hotel 5*

Po programu

Usluge

Po programu

Garantirano

Pogodnost

Garantirano

Zagreb

Polazište

Zagreb

Zrakoplovom

Vrsta prijevoza

Zrakoplovom

Termini putovanja
16.10 15.11

Opis programa

Egipatska velika tura uz posjet Aleksandriji
Krstarenje Nilom od Asuana do Luksora
Zrakoplovom iz Zagreba
9 dana
Smještaj:
hoteli i brod 5*
Vrijednost više:
izvrstan vodič na hrvatskom jeziku, ulaznice uključene u cijenu!

1. dan ZAGREB - ALEKSANDRIJA
Sastanak putnika u Zračnoj luci Zagreb s voditeljem putovanja 2 sata prije leta. Polijetanje zrakoplova za Istanbul na liniji Turkish airlinesa TK1056 u 20.15h (termin u studenom ima malo izmijenjenu satnicu u polasku, pogledati pri kraju programa***). Po dolasku u Istanbul oko 23,30h, nastavak puta za Aleksandriju letom TK696 u 00,45h. Nakon slijetanja u 01.50h obavljenje graničnih formalnosti te transfer do hotela 5*. Smještaj i noćenje.

2. dan ALEKSANDRIJA
Doručak. Odlazak u cjelodnevni razgled Aleksandrije. Ime je dobila po  Aleksandru Velikom a grad brzo postao jedan od najvećih gradova u helenističkom svijetu, po veličini i bogatstvu odmah iza Rima. Danas je najveća egipatska luka, drugi grad po veličini u Egiptu i važno industrijsko središte. Nekada je grad bio kamenim nasipom povezan s otočićem Farom, na kojem je Sostrat iz Knida oko 280. pr. Kr. sagradio najstariji poznati svjetionik istog imena Far (Pharos) visok 135 m, jedno od sedam čuda antičkoga svijeta. Danas svjetionika više nema, ali je na tom mjestu izgrađena 1480. g. veličanstvena utvrda Qaitbey. Razgled unutrašnjosti utvrde te panoramski pogled na cijelu Aleksandriju. Također, grad je bio poznat po Aleksandrijskoj knjižnici  koja je bila najveća u antičko vrijeme, a 2002.g. je u blizini izgrađena jednako tako impresivna nova knjižnica Biblioteca Alexandrina kapaciteta čak 8 mil. knjiga, koju ćemo kratko panoramski razgledati izvana. Slijedi posjet katakombama Kom el-Shuqqafa iz 2. st. koje su savršen primjer aleksandrijske fuzije egipatskih i grčko-rimskih stilova. Postavljene su na nekoliko razina komora koje su spojene spiralnim stubama. Uz usputni vanjski panoramski razgled džamije Abu Alabbas slijedi razgled ostataka rimskog Serapeuma i trijumfalnog stupa Pompejev pilar koji je jedan od najvećih monolitskih stupova ikad podignutih, postavljen u čast Dioklecijanu 292. godine. U popodnevnim satima slijedi vožnja prema Kairu. Po dolasku smještaj u hotel. Večera i noćenje.

3. dan KAIRO i PIRAMIDE
Doručak. Vožnja do platoa Gize gdje se nalaze 3 veličanstvene piramide Keopsova, Kefrenova i Mikerinova te tajanstvena Sfinga. Ove građevine svakako su među najstarijim i najpoznatijim građevinama na svijetu, građene u razdoblju 2620 - 2500 g prije Krista. Slijedi posjet Egipatskom Nacionalnom Muzeju u kojem se čuvaju brojna blaga i artefakti prebogate egipatske kulture. Tu se između ostalog nalazi i sadržaj grobnice faraona Tutankamona, a svakako je najblistavija njegova zlatna maska. Za kraj slijedi posjet najvećem bazaru u Africi - bazar Khan El Khalili gdje možete iskušati svoje vještine kupnje i cjenkanja s lokalnim trgovcima. Transfer do željezničke stanice i ukrcaj u vlak za Asuan. Smještaj u dvokrevetne kabine i večera.

4. dan  KAIRO - ASUAN
Dolazak u Asuan, doručak. Odlazak do Nedovršenog obeliska. Asuan je bio izvor najboljeg granita drevnog Egipta, korištenog za izradu statua i ukrašavanje hramova, piramida i obeliska. Veliki nedovršeni obelisk u sjevernim kamenolomima pružio je dragocjen uvid u to kako su ti spomenici nastali, iako cijeli postupak izgradnje još uvijek nije u potpunosti jasan. Osim natpisa, dovršene su tri strane osovine, duge gotovo 42 metra. S 1168 tona težine, ispunjeni obelisk bio bi najteži komad kamena koji su Egipćani ikad stvorili. Slijedi ukrcaj na brod 5*, smještaj u kabine i ručak. U popodnevnim satima vožnja po Nilu feluccama, tradicionalnim egipatskim brodicama na jedra, kao i odlazak na fakultativne izlete u obližnje Nubijsko selo ili hram Philae. Večera i noćenje na brodu.  

5. dan  ASUAN - fakultativno Abu Simbel - KOM OMBO - EDFU  
Prije zore, uz doručak za ponijeti slijedi fakultativni izlet autobusom do Abu Simbela te razgled monumentalnog hrama Ramzesa II, najvećeg egipatskog vladara. Povratak na ručak. Za one koji ostaju, doručak te uživanje na brodu. Nakon ručka razgled Asuanske visoke brane, primjer gradnje monumentalnih razmjera. Brana sadrži 18 puta veću količinu materijala od one koja se koristila u velikoj piramidi u Khufu. Brana na stijeni preko rijeke Nil dovršena je 1970. godine, a visoka je 111 metara. Slijedi plovidba prema Kom Ombu. Po dolasku razgled dvostrukog hrama posvećenog bogu Sobeku s krokodilskom glavom i bogu Horusu sa sokolovom glavom. Plovidba prema Edfu. Večera i noćenje na brodu.

6. dan EDFU - ESNA - LUKSOR
Nakon doručka, razgled hrama boga Horusa (sa sokolovom glavom) u Edfu, najočuvanijeg egipatskog hrama sagrađenog u doba Kleoptare, zadnje vladarice Egipta.  Plovidba preko riječne rampe (ustave) u Esni do Luxora (nekadašnje Tebe, koja je jedno vrijeme bila prijestolnica starog Egipta) uz ručak na brodu. Dolazak u Luksor uvečer. Večera i noćenje.

7. dan LUKSOR - DOLINA KRALJEVA
Doručak. Odjava s broda te odlazak u razgled obližnje Doline kraljeva na zapadnoj obali Nila. Tu se nalaze grobnice 63 egipatska faraona, a među njima je i grobnica faraona Tutankamona, jedina neopljačkana i prepuna blaga s kojim je faraon otpraćen u zagrobni život. U nastavku programa razgled terasastog hrama kraljice Hatšepsut  te Memnonovih kolosa koji su stajali na ulazu u nekad monumentalni hram Amenofisa III.  Povratak u Luksor. Večera i noćenje.

8. dan LUKSOR - KARNAK - HURGADA
Doručak. Slijedi obilazak čudesnog hramskog kompleksa u Karnaku na istočnoj obali Nila, vjerskom centru starog Egipta, s hramovima posvećenim egipatskim bogovima od kojih je najveći Amonov hram dužine 355 m. Nastavak razgleda obližnjeg hramu Luksor koji je Alejom sfingi povezan s Karnakom. Nakon razgleda i kraćeg slobodnog vremena slijedi vožnja autobusom do Hurgade, poznatog ljetovališta na obalama Crvenog mora. Po dolasku, večera u restoranu te transfer do zračne luke (termin u studenom ima noćni let i zato putnici na tom terminu imaju uključen, uz večeru, i smještaj u hotelu zadnju noć. Točnu satnicu pogledati na dnu programa***). Nakon obavljenih formalnosti, povratni let Turkish airlinesa TK1430 za Istanbul u 00.25h.

9. dan ISTANBUL - ZAGREB
Dolazak u Istanbul u 04.20h. Nastavak puta za Zagreb letom TK1053 u 07.00h, s dolaskom u 08.05h. (Putnici na terminu u studenom imaju povrat u Zagreb tek navečer pa mogu iskoristiti vrijeme za razgled Istanbula s vodičem uz doplatu na licu mjesta).


Doplata za zrakoplovne pristojbe i naknade (promjenjivo do puta): 2.290 kn ( 303,93 EUR)
Doplata za jednokrevetnu sobu/kabinu/kupe: 
1.990 kn (264,12 EUR)
Treći ležaj:
za odrasle nema popusta, za djecu do 12g. popust na upit

Fakultativna ponuda u Asuanu:
- Hram Philae 35 eur;
- Nubijsko selo 35 eur;
- Abu Simbel autobusom 120 eur
*(obavezna rezervacija u agenciji, plaćanje na licu mjesta – min. 10 putnika)

Fakultativna ponuda u Karnaku:
Sound and light show 45 eur
*(obavezna rezervacija prilikom rezervacije aranžmana, plaćanje na licu mjesta – min. 10 putnika)

Informacije o letu, prijevoznik Turkish airlines:
Polasci:  16.-24.10.
ZAG IST 20:15 23:30    IST HBE 00:45 01:50
HGR IST 00:25 04:20    IST ZAG 07:00 08:05

Polazak 15.-23.11.
ZAG IST 19:55 00:15    IST HBE 01:30 02:35
HGR IST 03:40 07:45    IST ZAG 18:50 19:00

*
Polazak u studenom je identičan prethodnim programima, osim satnice letova. U polasku je satnica neznatno pomaknuta, dok je u povratku umjesto večernjeg, noćni let. Iz tog razloga putnici imaju u cijeni programa osim večere i noćenje u sobama u hotelu u Hurgadi do polaska prema zračnoj luci. Također, u Istanbulu je cjelodnevno čekanje večernjeg leta za Zagreb te putnici mogu po želji vrijeme iskoristiti u istraživanju ogromne Istanbulske zračne luke, ili pak otići u razgled Istanbula u pratnji pratitelja puta uz doplatu).

NAPOMENA:
17.06.2022. su ukinuti svi Covid uvjeti za prelazak egipatske granice i trenutno ne treba predočiti ništa osim važeće putovnice i vize!

Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj egipatskoj kategorizaciji.

Egipat putovanje – korisne informacije:
Egipćani su općenito druželjubivi i susretljivi, međutim, egipatski trgovci nerijetko su previše uporni pa Vam savjetujemo da ne pokazujete interes za predmete koje ne želite kupiti.
Cjenkanje je obavezno – to je dio egipatske i arapske kulture; egipatski će vam trgovac dati početnu cijenu znatno veću od one po kojoj je spreman prodati određeni suvenir.
Službeno ime: Arapska Republika Egipat
Broj stanovnika: oko 97.550.000
Glavni grad: Kairo
Jezik: arapski
Religija: muslimani 90%, kopti kršćani 10%
Vremenska razlika: +1
Novčana jedinica: egipatska funta (EGP), 1 EGP = 0,4 HRK
Kupovina: na bazarima i u trgovinama nude se tradicionalni proizvodi od alabastera, zlata i drveta, tepisi, proizvodi od kože, ružino ulje, papirus, začini i razni suveniri. Kultura nalaže da se pri kupnji cjenka.
Odjeća i obuća: Zbog velikih razlika u temperaturi između dana i noći (ovisno o dobu godine) predlažemo odijevanje u slojevima, te topliju odjeću za večeri. Preporučujemo udobnu sportsku obuću.
Egipat putovanje – hrana i piće: egipatska kuhinja temelji se na jelima od povrća, tj. namirnica koje rastu iz zemlje. Koshari, mješavina riže, leće, i makarona nacionalno je jelo, a jedno od najpopularnijih jela je ful medames – jelo od sušenog boba. Bob se također koristi i za pripremanje falafela koji je izvorno nastao u Egiptu i proširio se na druge dijelove Bliskog Istoka. Preporučujemo konzumaciju pića pakiranih u bocama, nekorištenje leda, a alkoholna pića mogu se konzumirati u hotelskim restoranima i barovima.
Napon struje: 220V
Cijepljenje: nije potrebno
Viza: potrebna, mogućnost posredovanja
Mobilne mreže: Orange, Vodafone, Telecom Egypt
Pozivni broj zemlje: +20
Korisna web stranica: http://www.egypt.travel/
Egipat putovanje – klimatske osobine:  U Egiptu prevladava suptropska pustinjska klima, ali u uskom obalnom pojasu i na sjeveru prevladava mediteranska. Ondje zimi padne nešto kiše (150 – 200 mm). Drugdje su padaline vrlo rijetke (manje od 50 mm na godinu), a pojavljuju se u obliku kratkotrajnih pljuskova. Od ožujka do lipnja česta je pojava hamsina, vrućeg vjetra iz Libijske pustinje.

Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske www.mvep.hr.

Cijene zrakoplovnih pristojbi podložne su promjeni i važeće su na dan izdavanja zrakoplovne karte. Agencija zadržava pravo izmjene redosljeda izvedbe programa. Za vaše bezbrižno putovanje preporučamo Vam uplatu putnog osiguranja.

Cijena uključuje

prijevoz zrakoplovom na relaciji Zagreb-Istanbul-Aleksandrija-Hurgada-Istanbul-Zagreb (uključeno 1 komad prtljage max 30kg),
lokalnog vodiča na engleskom jeziku,
1 noćenje s doručkom u hotelu 5* u Aleksandriji,
1 polupansion u hotelu 5* u Kairu,
3 puna pansiona na brodu 5* tijekom plovidbe Asuan-Luksor,
1 polupansion u dvokrevetnim kabinama za vrijeme noćne vožnje vlakom,
1 polupansion u hotelu 5* u Luksoru,
1 večera u restoranu u Hurgadi (polazak u studenom ima i noćenje u sobama u hotelu 5*),
sve transfere po programu modernim klimatiziranim autobusom,
razglede i ulaznice prema programu,
voditelja putovanja na hrvatskom jeziku tijekom cijelog putovanja,
troškove organizacije putovanja.

Cijena ne uključuje

obavezna doplata u agenciji za zrakoplovne pristojbe
doplata po želji za jednokrevetnu sobu
po želji doplata za paket putnog osiguranja,
obavezne doplate na licu mjesta - za napojnice 45 USD,
za troškove ulazne egipatske vize 25 USD koja se ishodi u egipatskoj zračnoj luci (putovnica mora vrijediti min 6 mjeseci od ulaska u Egipat i imati 2 prazne stranice za vizu)

Dora Tikvić

Program uređuje

Član Elisa tima od Mar 2021

od
8.290 kn

1.100,27€