Indija – 9 dana

New Delhi, Delhi, Indija Prikaži na karti

Vrsta putovanja

Vrsta putovanja

Daleka putovanja

Destinacija putovanja

Destinacija

Indija

Vrijeme trajanja

Trajanje

9 dana

Voditelj putovanja tijekom putovanja.

Voditelj putovanja

uključen

Lokalni turistički vodič na destinaciji

Lokalni vodič

uključen

Predstavnik na destinaciji

Veličina grupe

do 23 osoba

Hotel 5*

Vrsta smještaja

Hotel 5*

Noćenje s doručkom

Usluga

Noćenje s doručkom

Zagreb

Polazište

Zagreb

Zrakoplovom

Vrsta prijevoza

Zrakoplovom

Termini putovanja
22.02

Opis programa

Indija – 9 dana

Zrakoplovom iz Zagreba
9 dana / 7 noćenja
Smještaj:
u Delhiju u hotelu 5* (Vivanta Dwarka, Radisson Blu Dwarka, The Leela Ambience Convention ili sl.)
u Jaipuru u hotelu 5* (Crowne Plaza Tonk Road, Hilton Jaipur, Radisson Jaipur City Center ili sl.)
u Bharatpuru u hotelu (Udai Vilas Palace 3+* )
u Agri u hotelu 5* (Courtyard by Marriott, Double Tree by HiltonGrand Mercure ili sl.)
Vrijednost više: odlični hoteli 5* s bazenima, ulaznice, vožnja rikšom, jahanje na slonu, besplatno posredovanje pri ishođenju vize
Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu aranžmana (promjenjivo do puta).

Možda znate da su numerički sustav i šah izumljeni u Indiji odakle potjeće i yoga koja se u Indiji prakticira više od 5000 godina. Međutim rijetki znaju da je od svih liječnika u SAD-u 38% Indijaca. Ne manje interesantna činjenica je da 36% NASA-inih stručnjaka također čine Indijci, a i 34% zaposlenika Microsofta su Indijci. U putopisnim napisima „Zlatni trokut“ je sinonim za rutu Agra-Delhi-Jaipur, a ujedno je i svojevrsni zaštitni znak indijskog podkontinenta. Najčešće, baš tom rutom započinje upoznavanje blistave povijesti jedne od najstarijih civilizacija svijeta, a ujedno i najveće demokracije današnjice. Upravo je u tom području miješanje muslimanske i hindu tradicije s kasnijim utjecajem eurospkog nasljeđa (britanskog, francuskog i portugalskog) ostavilo neizbrisiv trag na modernu Indiju.

1. dan ZAGREB – DOHA – NEW DELHI
Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman 2 sata prije leta, podjela putne dokumentacije i prijava na let. Polijetanje zrakoplova za Dohu na liniji Qatar Airwaysa, QR 216 u 10.35h. Dolazak u 17.50h po lokalnom vremenu. Nastavak leta za New Delhi na liniji QR 578 u 20.00h. Odmor tijekom noćnog leta.

2. dan NEW DELHI
Očekivano slijetanje u Delhi u 02.05h po lokalnom vremenu. Nakon obavljanja pograničnih formalnosti, sastanak s lokalnim predstavnikom i prijevoz do hotela. Prijava i smještaj u sobe te odmor/noćenje. Nakon doručka odlazak u panoramski razgled starog dijela indijske prijestolnice: Crvena tvrđava, nekadašnja kraljevska rezidencija mogulskih vladara iz 17.st.; Jama Masjid, jedna od najvećih džamija u Indiji; Nacionalni muzej Mahatme Gandhija, s bogatom kolekcijom izvornih relikvija, knjiga, časopisa, dokumenata, fotografija, audio-vizualnog materijala i ostalih suvenira usko povezanih s Gandhijem i borbom za slobodu Indije; Raj Ghat, memorijalni centar Mahatmi Gandhiju; Chandni Chowk, najstarija i užurbana trgovačka zona s tržnicama na kojima se prodaje gotovo sve, od curryja do dijamanata. Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan NEW DELHI – JAIPUR (cca. 300 km, 5-6h vožnje)
Doručak te odlazak na razgled New Delhija, poznatog i kao Lutyensov Delhi, po britanskom arhitektu Sir Edwin Lutyensu koji je odigrao ključnu ulogu u projektiranju i izgradnji grada u kojem je danas sjedište indijske vlade. Vožnja pokraj   Predsjedničke rezidencije, Parlamenta i ostalih zgrada vlade; avenija Rajpath; Vrata Indije, spomenik indijskim vojnicima poginulim u Prvom svjetskom ratu; zgrada Vrhovnog suda; Qutb Minar (kula pobjede), toranj od crvenog pješčenjaka koja čini dio kompleksa Qutb (UNESCO), jednog od najranijih i najimpresivnijih primjera indo-islamske arhitekture i jednoj od najpopularnijih turističkih atrakcija grada; mauzolej cara Humajuna iz 1562. godine, prvi primjer mogulske arhitekture u Indiji koji je nadahnuo izgradnju više poznatog Taj Mahala. Slijedi polazak prema prema Jaipuru, glavnom i najvećem gradu indijske savezne države Rajastan. Ovaj slikoviti „ružičasti grad“,  dom je palača iz bajki, robusnih tvrđava smještenih na golim brdima i širokim avenijama, i definitivno jedan od simbola indijske civilizacije. Po dolasku, prijava i smještaj u hotel. Noćenje.

4. dan JAIPUR
Doručak. U prijepodnevnim satima odlazak do tvrđave Amber, veličanstvene radžastanske palače iz 16. stoljeća smještene u slikovitim brdima nedaleko Jaipura. Unutar njezinih neosvojivih zidova krije se prava orijentalna oaza čudesnih lukova, drevnih mozaika, fontana, vrtova… Na putu prema tvrđavi stanka za fotografiranje kod Hawa Mahala – Palače vjetrova, znamenite građevine s preko 900-tinjak prozora koji su bili namjenjeni damama u kraljevskom dvoru da neopažene promatraju ulicu i prolaznike. U poslijepodnevnim satima posjet kompleksu Gradske Palače, bivše kraljevske rezidencije koja je danas dijelom pretvorena u muzej te opservatoriju Jantar Mantar, najvećoj zvjezdarnici na svijetu izgrađenoj od kamena i mramora. Tijekom poslijepodnevnog razgleda imat ćete priliku iskusiti i vožnju tradicionalnom rikšom. Noćenje.

5. dan JAIPUR – BHARATPUR (cca. 200 km, 4h vožnje)
Nakon doručka polazak prema Bharatpuru, Istočnim vratima Rajastana kako ga nazivaju. Poznat je po prekrasnom Nacionalnom parku Keoladeo (UNESCO), močvarnom području i značajnom rezervatu ptica. Usputno zaustavljanje u selu Abhaneri u kojem se nalazi Chand Baori, stepenasti bunar jedinstvene konstrukcije. Jedan je od najslikovitijih bunara takve vrste na svijetu, a dubina od oko 30 m čini ga jednim od najdubljih i najvećih bunara u Indiji. Zbog suhe klime takvi su bunari česti u ovom dijelu zemlje jer skupljaju podzemne vode i skladište je. Slijedi odlazak prema hotelu, Po dolasku prijava i smještaj te ručak i odmor. Ljubiteljima ptica predlažemo fakultativni odlazak do obližnjeg utočišta za ptice koji je sastavni dio Nacionalnog parka Keoladeo. Ovaj prirodni rezervat dom je za više od 300 vrsta ptica i jedno je od najboljih na planeti. Nastalo je prije cca 250 godina i nekoć je bilo lovište ptica za kraljeve kneževske države Bharatpur. Prostire se na 29 km² močvarnog područja, velikih travnjaka i šipražja. Obilazak rezervata rikšom. Povratak u hotel. Noćenje.

6. dan BHARATPUR – FATEHPUR SIKRI – AGRA (cca. 65 km, 2h vožnje)
Doručak te polazak prema srednjovjekovnoj Agri, prvoj mogulskoj prijestolnici. Usputni posjet Fatehpur Sikriu, veličanstvenom gradu iz 16. stoljeća koji je jedno kratko vrijeme također bio mogulska prijestolnica. Ovaj utvrđeni grad krase prelijepe palače, mauzoleji, džamije, bazeni i vrtovi. U poslijepodnevnim satima dolazak u Agru, smještaj u hotel i odlazak do vrtnog kompleksa Mehtab Bagh (Mjesečevi vrtovi Agre), jednog od posljednjih mogulskih vrtova u gradu. Savršeno je usklađen s vrtovima Taj Mahala i pruža prekrasan pogled na sami Taj s druge strane rijeke Yamuna. Uz vrt se veže legenda oko crnog Taj Mahala kojeg je moćni vladar Džahan-šah želio izgraditi za svoje posljednje počivalište. Noćenje.

7. dan AGRA
Doručak. Odlazak do veličanstvenog Taj Mahala (dio UNESCO-a), jednom od sedam svjetskih čuda. Ovo vrhunsko remek-djelo mogulske arhitekture dao je izgraditi spomenuti car Džahan-šah u spomen za svoju rano preminulu ženu Perzijanku Mumtaz Mahal. Zakoračite u ovaj vječni simbol ljubavi i uživajte u njegovoj neizrecivoj ljepoti i priči koja mu je udahnula život. U nastavku odlazak do tvrđave Agra (također dio UNESCO-a), nekadašnjeg boravišta mogulskih vladara i prekrasnog kompleksa palača, vrtova i džamija. Navečer mogućnost fakultativnog odlaska na predstavu „Saga o ljubavi“ (Mohabbat the Taj) koja, uz najveću repliku Taj Mahala, uprizoruje legendu o ljubavi koja je stvorila veličanstveni mauzolej. Noćenje.

8. dan AGRA – NEW DELHI (cca. 225 km, 4-5h vožnje)
Doručak. Slobodno vrijeme za odmor, opuštanje uz bazen i sl. do polaska prema Delhiju u poslijepodnevnim satima. Po dolasku, večera u restoranu jednog od hotela u blizini zračne luke. Slijedi prijevoz do zračne luke i prijava na let.

9. dan NEW DELHI – DOHA – ZAGREB
Polijetanje zrakoplova za Dohu na liniji Qatar Airwaysa, QR 4771 u 03.50h, s dolaskom u 06.00h po lokalnom vremenu. Nastavak leta za Zagreb na liniji QR 217 u 08.30h. Očekivano vrijeme dolaska u 12.25h po lokalnom vremenu. Završetak programa.


*Ultra first minute i First minute cijena vrijedi do popunjenja određenog kapaciteta.
Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu aranžmana (promjenjivo do puta).

Doplata:
- doplatu za jednokrevetnu sobu od 396,84 € (2.990 kn)(obavezna doplata ako osoba putuje sama)
- trošak indijske e-turističke vize od 24 € (180,83 kn)
- posredovanje agencije pri ishođenju vize od 10 € (75,35 kn)

Popusti:
- Dijete 2-5,99 godina u krevetu s roditeljima: 663,61 € (5.000 kn)
- Dijete 6-11,99 godina na pomoćnom ležaju: 398,17 € (3.000 kn)

Napomena uz smještaj u trokrevetnoj sobi:
Trokrevetne sobe se najčešće sastoje od 2 odvojena ili 1. bračnog kreveta + pomoćni ležaj (na razvlačenje/madrac).
Kvadratura sobe često je ista ili slična dvokrevetnoj sobi te time komoditet može biti smanjen.

Fakultativna ponuda, cijene po osobi (uz najmanje 10 prijavljenih putnika):
- Polupansion (6 večera u hotelima, bez pića): 157,94 € (1.190 kn)
- Posjet rezervatu ptica Bharatpur: 11,95 € (90 kn) (uključeno: povratni transfer od/do hotela, ulaznicu i vožnju rikšom – 1. rikšu dijele 2. osobe)
- Predstava Saga o ljubavi u Agri: 39,82 € (300 kn) po osobi (uključeno: ulaznica (platinum kategorija – prvih 7 redova), povratni transfer, asistencija lokalnog predstavnika)

Viza:
Hrvatski državljani trebaju vizu za Indiju.
Istu je moguće ishoditi osobno u Indijskoj ambasadi u Zagrebu ili online putem poveznice https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html
Sve informacije oko postupka i potrebne dokumentacije dostupne su na spomenutoj poveznici ili internetskim stranicama ambasade https://www.indianembassyzagreb.gov.in/page/visa/
Cijena online e-turističke vize do 30 dana boravka iznosi 24 € (180,83 kn).

Red letenja:
QR 216  22FEB    ZAGREB     DOHA        10:35     17:50
QR 578  22FEB    DOHA       DELHI       20:00     02:05+1
QR4771  01MAR    DELHI      DOHA        03:50     06:00
QR 217  01MAR    DOHA       ZAGREB      08:30     12:25
*sve lokalna vremena   

Korisne informacije – Indija:
Službeno ime: Republika Indija
Geografski položaj: južna Azija
Glavni grad: New Delhi
Površina: 3.287.590 km2
Broj stanovnika: 1.354.051.854 (2018.)
Službeni jezik: hindu, engleski i 21 regionalni jezik
Vremenska razlika: +4.30 h u odnosu na Hrvatsku
Novčana jedinica: indijska rupija – INR (100 paisa); 1 EUR ≈ 89,88 INR; 1 USD ≈ 82,59 INR
Električni napon: 230-240V/50 Hz, potreban adapter.
Piće i hrana: kupovati mineralnu ili izvorsku vodu u bocama (obavezno provjeriti da li je čep originalno zatvoren!),
izbjegavati hranu i sokove na ulici, piti pića bez leda. Tijekom putovanja preporučamo jesti u boljim restoranima ili
hotelima i paziti na higijenu ruku. O sigurnosti i zdravstvenim preporukama putovanja u inozemstvo možete pronaći na stranicama: www.mvep.hr; www.who.int i www.hzjz.hr
Odjeća: Lagana, jednostavna i neobavezna odjeća. Preporučljivo je imati pokrivena ramena, ruke do lakta, odnosno nadlaktice, trbuh, dekolte i koljena, odnosno noge. Za posjet nekim hramovima i džamijama potrebna su prekrivala (ponesite svakako šal), a obuća se ostavlja na ulazu pa je dobro ponijeti čarape.
Kupovina: Indija je raj za kupovinu! Pazite što kupujete jer izbor je toliki da vrijedi prvo dobro razgledati i raspitati se po pitanju cijene i kvalitete. U protivnome se dešava da već iza ugla nađete ljepše i jeftinije od onoga što ste upravo kupili. Kada ste stvarno zainteresirani za nešto prema trgovcu glumite nezainteresiranost, jer će onda cjenkanje polučiti najbolje rezultate. Obavezno se cjenkajte, jer spada u dio trgovačke kulture. Pazite na kvalitetu, jer ima puno robe upitne kvalitete. Kupovati se može od bazara (idelano za tekstil, suvenire i ostalu tradicionalnu robu), dućana (pretežno zapadne marke) ili specijaliziranih dućana za turiste (slična roba kao na bazaru, ali kvalitetnija i skuplja). Najčešći proizvodi koji se kupuju su: tekstil, svila/sariji, tepisi, nakit/drago kamenje, predmeti od drveta, mramora i bronce, antikviteti ili zapadna tzv. globalna roba po nižim cijenama. Vodite računa da ono što se Vama čini jeftino, za Indijca će to biti pravo malo bogatstvo!
Klima: od tropske na jugu do umjerene na sjeveru. Ljeto traje između ožujka i lipnja u većini dijelova Indije. Temperature tijekom dana prelaze 40 °C. U obalnim regijama temperatura prelazi 30 °C, a povezana je s visokim razinama vlažnosti. Nakon ljeta slijede kiše koje donosi jugozapadni monsun, a koje osiguravaju padaline za većinu Indije. Zime započinju u sjevernoj Indiji u studenome, a u južnoj Indiji u kasnom prosincu, a karakteriziraju je blagi do topli dani i prohladne noći.
Pozivni broj zemlje: +91
Mobilni telefon: uporaba mobilnih telefona je moguća, preporučamo provjeru s mobilnim operaterom u Hrvatskoj
Cijepljenje: nije potrebno
Viza: potrebna za državljane Republike Hrvatske

O rizičnosti putovanja u pojedine zemlje možete se informirati na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske https://mvep.gov.hr/

Organizator zadržava pravo izmjene redoslijeda izvođenja programa putovanja (redoslijed izvedbe/satnica unutar definiranih termina programa, fakultativne usluge i sl.). Za ovo putovanje vrijede sljedeći opći uvjeti organizatora.

Cijena uključuje

Prijevoz zrakoplovom prema programu (ekonomska klasa);
Pristojbe zračnih luka od 436,66 € (3.290 kn) (podložno promjeni, konačni iznos utvrđuje se na dan izdavanja karata);
Prijevoz klimatiziranim turističkim autobusom prema programu;
Smještaj u Delhiju u hotelu 5* (Vivanta Dwarka, Radisson Blu Dwarka, The Leela Ambience Convention ili sl.) u dvokrevetnoj sobi na osnovi 3 noćenja s doručkom (rana prijava u hotel na dan dolaska računa se pod 1 noćenje);
Smještaj u Jaipuru u hotelu 5* (Holiday Inn City Centre, Hilton Jaipur, Radisson Jaipur City Center ili sl.) u dvokrevetnoj sobi na osnovi 2 noćenja s doručkom;
Smještaj u Agri u hotelu 5* (Courtyard by Marriott, Grand Mercure ili sl.) u dvokrevetnoj sobi na osnovi 2 noćenja s doručkom;
Razglede prema programu u pratnji lokalnog vodiča na engleskom jeziku;
Ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgleda;
U Jaipuru vožnju džipom do tvrđave Amber i vožnju rikšom po gradu;
Poludnevni razgled Dohe 8. dan putovanja, s prijevozom i lokalnim vodičem;
Voditelja putovanja iz Zagreba;
Troškove organizacije putovanja i jamčevine.

Cijena ne uključuje

doplatu za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata ako osoba putuje sama)
trošak indijske e-turističke vize od 24 € (180,83 kn);
posredovanje agencije pri ishođenju vize od 10 € (75,35 kn);
fakultativne usluge i sadržaje, kao i obroke koji nisu navedeni u programu putovanja;
obaveznu doplatu na licu mjesta za napojnice lokalnih vodiča i vozača cca. 50 USD;
osobne troškove;
putno osiguranje (preporučujemo).

Dora Tikvić

Program uređuje

Član Elisa tima od Mar 2021

Provjeri sve termine i cijene