Island

Reykjavik, Island Prikaži na karti

Vrsta putovanja

Vrsta putovanja

Zrakoplovom

Destinacija putovanja

Destinacija

Island

Vrijeme trajanja

Trajanje

6 dana

Voditelj putovanja tijekom putovanja.

Voditelj putovanja

uključen

Predstavnik na destinaciji

Veličina grupe

do 90 osoba

Hotel 3*

Vrsta smještaja

Hotel 3*

Noćenje s doručkom

Usluga

Noćenje s doručkom

Garantirano

Pogodnost

Garantirano

Zagreb

Polazište

Zagreb

Zrakoplovom

Vrsta prijevoza

Zrakoplovom

Termini putovanja
16.09

Opis programa

Island, zemlja vatre i leda - 6 dana

Zrakoplovom iz Zagreba
6 dana / 5 noćenja
Smještaj:
hotel Múli 3*

1. DAN  ZAGREB – FRANKFURT/ZÜRICH – KEFLAVIK – REYKJANES – REYKJAVIK
Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb dva sata prije polijetanja zrakoplova. Prijava na let za Frankfurt u 9.05 sati na liniji OU416 (Croatia Airlines). Dolazak u Frankfurt predviđen je u 10.40 sati. Nastavak leta prema zračnoj luci Keflavik na Islandu u 14.00 sati na liniji FI521  (Iceland Air). Dolazak u Keflavik u 15.40 sati po lokalnom vremenu, a potom slijedi vožnja do glavnog grada Reykjavika preko poluotoka Reykjanes gdje ćete se prvi puta susresti s neobičnom i divljom prirodom Islanda, a po dolasku u Reykjavik započinjemo poludnevni razgled s lokalnim vodičem najsjevernije prijestolnice svijeta čije ime znači »dimni zaljev«. To su ime, navodno, Vikinzi dali prirodnoj luci kad su se oko 870. godine prvi put iskrcali na otoku. Posjetit ćemo neke od najznačajnijih znamenitosti grada kojim dominira, poput snijega bijela, Hallgrímova crkva, monumentalna građevina na brežuljku. To je remek-djelo istaknutoga islandskog arhitekta Guðjóna Samúelssona koji je obilježio moderni Reykjavik. Od projekta (1937.) do konačnog završetka radova (1986.) protekla su desetljeća, a grandiozne koncertne orgulje ugrađene su tek 1992. godine. Crkveni toranj (74 m) nije samo najviša građevina u Reykjaviku već pruža i najljepši pogled. Druga je građevina koja privlači pozornost Perlan, spremnik tople vode s golemom staklenom kupolom, pušten u pogon 1992. godine. Perlan povezuje estetiku s praktičnom korišću jer odatle se grad opskrbljuje toplom vodom. Usred grada nalazi se jezero Tjörnin, na čijim se obalama uzdiže gradska vijećnica, a u blizini su i državni parlament te gradska luka. Posjetit ćemo i muzej na otvorenom Arbaer, čuvenu kuću Höfdi u kojoj su se za vrijeme hladnog rata susreli Gorbačov i Reagan te koncertnu dvoranu i konferencijski centar Harpa, moderno zdanje inspirirano polarnom svjetlošću. Po završetku razgleda odlazak u hotel. Prijava i smještaj. Noćenje.

2. DAN  REYKJAVIK – fakultativni izlet „ZLATNI KRUG” (THINGVELLIR – GEJZIR STROKKUR – SLAP GULLFOSS – FARMA FRIDHEIMAR – KRATER KERIÐ)
Doručak. Nakon doručka odlazak na fakultativni (uz doplatu prilikom rezervacije aranžmana), cjelodnevni izlet po tzv. ”Zlatnom krugu“ („Golden circle“), ruti koja je najtraženiji izlet na Islandu uopće. Vožnja do Nacionalnog parka Thingvellir, zaštićenog spomenika na popisu UNESCO-a, remek-djela prirode, mjestu gdje se susreću Euroazijska i Sjevernoamerička kontinentalna tektonska ploča. Thingvellir je i mjesto od posebnog značaja Islanđanima jer su tu norveški doseljenici 930. godine osnovali Alþing, nacionalni parlament, koji je ujedno i najstariji parlament na svijetu. Šetnja fantastičnim krajolikom među stijenama okamenjene lave prema ljetnoj rezidenciji islandskih predsjednika. Nastavak putovanja do nesvakidašnjeg krajolika, geotermičkog područja gejzira, s kipućim blatnim jamama i živahnim Strokkur gejzirom, koji izbacuje vodu 30 metara u zrak svakih nekoliko minuta. U drugoj polovici dana posjetit ćemo veličanstveni, impozantni Gullfoss (Zlatni slap), jedan od najfascinantnijih islandskih vodopada, koji je smješten u gornjem dijelu rijeke Hvitá i svom se silinom spušta u klanac dubok 32 metra. Na koncu ćemo se zaustaviti i na ekološkoj farmi rajčica Fridheimar, gdje ćemo se upoznati na koji način lokalno stanovništvo koristi izvore termalne vode za uzgoj vrhunskog povrća. Okrijepit ćemo se ukusnom domaćom juhom od rajčice (uključeno), imat ćemo priliku kupiti domaće proizvode, divit ćemo se izbliza ljupkim islandskim konjima. Prije povratka u Reykjavik još ćemo posjetiti i krater vulkana Kerið, u kojem je danas jezero neobične plavo-zelene boje (ulaznica uključena) –  surova ljepota i boje Keriða ostavit će vas bez daha. Povratak u hotel. Slobodna večer u gradu. Noćenje.

3. DAN  REYKJAVIK - fakultativni izlet „JUŽNA AVANTURA“ (SELJALANDSFOSS I SKOGAFOSS – VIK Y MYRDAL – REYNISFJARA)
Doručak. Danas odlazimo na fakultativni cjelodnevni izlet „Južna avantura“, idealan za ljubitelje netaknute prirode i doživljaja jedinstvene islandske prirode i fascinantnih krajolika. Vodimo vas duž južne obale Islanda, jedne od najslikovitijih regija, zemlje slapova, ledenjaka i crnih plaža i do najjužnijeg mjesta na otoku, Vik y Myrdal. Tijekom izleta posjetit ćemo slap Seljalandsfoss, najpoznatiji po šetnici koja se proteže iza samog slapa, otkuda posjetitelji mogu uživati u zaista jedinstvenoj perspektivi. Nastavljamo do najvećeg i možda najposjećenijeg Skogafossa, koji se spektakularno spušta sa 60 metara visine. Legenda kaže da je Viking po imenu Thrasi sakrio svoje zlato ispod slapa. Izlet ne bi bio potpun da ne posjetimo jednu od najatraktivnijih plaža na otoku, zavodljivu i smrtonosnu Reynisfjaru... Pauza sredinom dana u šarmantnom Viku, najjužnijem gradiću otoka, uokvirenom dugom, crnom vulkanskom plažom pred kojom se prostire Atlantski ocean. Putovanje jugom ne bi bilo potpuno bez ledenjaka pa ćemo tako ako nam vrijeme, ali i uvjeti dopuste svratiti do Solheimajokulla, koji je dio poznatog ledenjaka Myrdalsjokulla, čija ledena kapa pokriva aktivni vulkan Katla. Putem ćemo, obavijenog oblacima, vidjeti i vulkan Eyjafjallajokull, koji je svojedobno uzrokovao pomutnju u zračnom prometu u travnju 2010. godine. Povratak u Reykjavik u kasnim poslijepodnevnim satima. Slobodna večer. Noćenje.

4. DAN  REYKJAVIK – fakultativni izlet „FJORD BORGARFJÖRDJUR I LEDENJAK LANGJÖKULL“
Doručak. Slobodan dan za vlastite programe i aktivnosti uz mogućnost kupovine u Reykjaviku ili pak kupanje u jednom od brojnih termalnih kupališta u Reykjaviku i okolici. Predlažemo odlazak na fakultativni izlet do fjorda Borgarfjördjur i ledenjaka Langjökull. U Borgarfjördjuru ćete moći vidjeti prekrasne slapove Hraunfossar, gdje voda izvire iz podzemnog bazena lave i ulijeva se u rijeku Reykholt, kao i najveće vruće izvore na otoku (po volumenu vode u sekundi). Potom nastavljao do ledenjaka Langjökull gdje se nalazi najveća ledena špija na svijetu koju je napravio čovjek, a proteže se na 800 metara. Atrakcija pod nazivom 'Into the Glacier' posjetiteljima pruža mogućnost zaviriti u srce drugog po redu najvećeg glečera u Europi. Tunel koji seže do 300 metara ispod površine ledenjaka, vodi do serije izrezbarenih soba i komora osvijetljenih LED rasvjetom, uključujući i malu kapelicu koja može poslužiti i za podzemna vjenčanja. Po izlasku na površinu ledenjaka slijedi povratak prema Reykjaviku. Slobodna večer. Noćenje u hotelu.

5. DAN REYKJAVIK – fakultativni izlet „PLAVA LAGUNA“
Doručak. Danas je dan za opuštanje. Nakon doručka slobodno vrijeme za osobne programe, samostalno istraživanje Reykjavika, kupovinu, posjete muzejima i slično. Preporučujemo za kraj jednu vrlo popularnu atrakciju otvorenu u Reykjaviku prije tri godine: Fly Over Iceland! Radi se o interaktivnoj „vožnji“ iznad Islanda i svih njegovih najljepših i najatraktivnijih lokacija, iskustvo koje svakog ostavlja bez daha – sigurni smo da nećete požaliti! (doplata prilikom rezervacije aranžmana).Poslijepodne predlažemo odlazak u čuvenu Plavu lagunu na poluotoku Reykjanesu (doplata prilikom rezervacije aranžmana), gdje se možete okupati u geotermalnoj vodi neobične mliječno-plave boje i izrazito dobrog djelovanja na kožu čija je temperatura oko 37-38ºC. Plava laguna je danas jedna od najpoznatijih i najposjećenijih turističkih atrakcija na Islandu, a svake godine, na stotine tisuća ljudi posjeti Plavu lagunu kako bi se okupali u njenoj zdravoj i prekrasnoj plavoj vodi. Kupanje u Plavoj laguni doista je pravo zadovoljstvo za um i tijelo i doživljaj za pamćenje! Povratak u Reykjavik u ranim večernjim satima i slobodna večer. Noćenje.

6. DAN REYKJAVIK – KEFLAVIK – FRANKFURT/PARIZ – ZAGREB
Rani doručak (breakfast box zbog ranijeg povratnog leta na polascima 9.7. i ¸16.9.2024.), odjava iz hotela i transfer do zračne luke Keflavik. Prijava na let i polijetanje zrakoplova prema Frankfurtu ili Parizu u jutarnjim satima. Po dolasku u zračnu luku Frankfurt ili Pariz u 13.00 odnosno 16:05 sati po lokalnom vremenu (ovisno o terminu putovanja), nastavak leta za Zagreb na liniji Croatia Airlinesa u 17.15 sati odnosno u 20.20 sati. Dolazak u Zagreb predviđen je u u poslijepodnevnim ili večernjim satima.


Fakultativni izleti:
- cjelodnevni izlet „Zlatni krug“ 130 €. Uključena pratnja voditelja putovanja, prijevoz autobusom, posjet eko-farmi uz domaću juhu od rajčice, ulaznica za krater vulkana Kerið. Minimalan broj prijavljenih putnika 20 (prijava i doplata prilikom rezervacije aranžmana)
- cjelodnevni izlet „Južna avantura“ 98 €. Uključena pratnja voditelja putovanja i prijevoz autobusom. Minimalan broj prijavljenih putnika 20 (prijava i doplata prilikom rezervacije aranžmana)
- cjelodnevni izlet „Fjord Borgarfjörður i  Ledenjak Langjökull“ 320 €. Uključena pratnja voditelja putovanja, prijevoz autobusom i ulaznica za „Into the Glacier“. Minimalan broj prijavljenih putnika 20 (prijava i doplata prilikom rezervacije aranžmana)
- izlet „Plava laguna“ 155 €. Uključen prijevoz autobusom, pratnja voditelja putovanja, ulaznica, blatna maska za lice, ručnik i jedno piće u bazenu za odrasle. Minimalan broj prijavljenih putnika 15 (prijava i doplata prilikom rezervacije aranžmana)
- ulaznica za Fly Over Iceland 40 € za odrasle, za djecu do 13 godina 25 € (djeca moraju biti visoka minimalno 102 cm). Prijava i doplata prilikom rezervacije aranžmana.

Red letenja:
Polazak 09. 07. i 16.09.
09:05 - 10:40 Zagreb - Frankfurt
14:00 - 15:40 Frankfurt- KEFLAVIK INTERNATIONAL AI

7:25 - 13:00  KEFLAVIK INTERNATIONAL AI- Frankfurt
15:55 - 17:15  Frankfurt - Zagreb

Polazak 20. 08.
09:15 - 10:45  Zagreb - Zurich
14:05 - 15:55 Zurich- KEFLAVIK INTERNATIONAL Al

10:30 - 15:55  KEFLAVIK INTERNATIONAL AI - Paris (Charles de Gaulle)
18:30 - 20:20  Paris (Charles de Gaulle) - Zagreb

NAPOMENA: Plaćanje fakultativnih sadržaja na licu mjesta nije moguće već isključivo na prodajnom mjestu prilikom rezervacije aranžmana

Republika Island (islandski Lydveldið Ísland) otočna je zemlja u sjevernom Atlantiku između Grenlanda, Norveške i Velike Britanije, odnosno Irske. Prema zadnjim brojkama Island broji otprilike 350 000 stanovnika. Glavni grad je Reykjavik (cca. 120 000 stanovnika), nazivan još i „najsjevernijom prijestolnicom“. Površina Islanda iznosi 103 000 kvadratnih kilometara, od čega otprilike 10 % pokrivaju ledenjaci od kojih je najveći Vatnajökull, najveći europski ledenjak. Island je član UN-a, EFTA-e, NATO-a i EEA-e.
Valuta na Islandu je islandska kruna (ISK). Tečaj islandske krune u odnosu na HRK je otprilike 20 ISK za 1 HRK ili cca. 148 ISK za 1 €. Preporučujemo plaćanje kreditnim i debitnim karticama koje su široko prihvaćene posvuda.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:
Za državljane RH viza nije potrebna, za putovanje je potrebna važeća osobna iskaznica ili putovnica (osobna iskaznica vrijedi kao identifikacijski dokument na ovom putovanju jer iako Island nije član EU, međusobnim ugovorima u Uniji je to omogućeno, iako je naša preporuka uvijek putovnica). Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani. Ne zaboravite: osobni dokument mora vrijediti još najmanje 6 mjeseci nakon polaska na put! Preporučujemo svakako ponijeti kopiju putovnice i drugih važnih dokumenata i spremiti ih odvojeno od originala!

Organizator zadržava pravo izmjene redoslijeda izvođenja programa putovanja (redoslijed izvedbe/satnica unutar definiranih termina programa, fakultativne usluge i sl.). Za ovo putovanje vrijede sljedeći opći uvjeti organizatora.

Cijena uključuje

prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Zagreb – Reykjavik – Zagreb
pristojbe zračnih luka
uključen 1 komad prtljage koja se prijavljuje po osobi (kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm)
5 noćenja s doručkom* u hotelu Múli 3* u Reykjaviku u dvokrevetnoj sobi
boravišne pristojbe
transfere zračna luka – hotel – zračna luka
razgled Reykjavika autobusom i pješice s lokalnom vodičem
prijevoze i razglede prema programu
voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
jamčevinu i troškove organizacije putovanja

Cijena ne uključuje

doplatu za jednokrevetnu sobu
ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja ako nije drugačije navedeno
fakultativne sadržaje koji nisu uključeni u program putovanja
troškove osobnih narudžbi
putna osiguranja

Ema Vrenko

Program uređuje

Član Elisa tima od Jun 2022

Provjeri sve termine i cijene