Jesen u Ateni

Atena, Grčka Prikaži na karti

Vrsta putovanja

Vrsta putovanja

Zrakoplovom

Destinacija putovanja

Destinacija

Grčka

Vrijeme trajanja

Vrijeme trajanja

4 dana

Voditelj putovanja

Voditelj putovanja

uključen

Maksimalna veličina grupe

Veličina grupe

do 25 osoba

Zagreb i Dubrovnik

Polazište

Zagreb i Dubrovnik

Hotel 4*

Vrsta smještaja

Hotel 4*

Noćenje s doručkom

Usluge

Noćenje s doručkom

Zrakoplovom

Vrsta prijevoza

Zrakoplovom

Termini putovanja
06.10

Opis programa

Jesen u Ateni
Zrakoplovom iz Zagreba i Dubrovnika
4 dana / 3 noćenja
Smještaj: u Ateni u hotelu Best Western Candia 4* ili sličnom
Vrijednost više: hotel 4*s uključenom boravišnom pristojbom, popust za dijete, poklon za svakog putnika.

Šetnja pojedinim dijelovima Atene nesvjesno vas vraća kao svojevrsni vremeplov više tisuća godina unatrag u doba antike. Pojam o vremenu postaje relativan kad šetajući predahnete u nekoj od ouzerija, boutique-a za degustaciju ouza. Atenjani kažu: „Treba paziti s kim pijete ouzo, jer u lošem društvu ouzo djeluje loše.“

1. dan ZAGREB – DUBROVNIK – ATENA
Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci 2 sata prije leta. Polijetanje zrakoplova za Atenu, s međuslijetanjem u Dubrovniku, na letu Croatia Airlinesa, OU 300 u 14:40h. Očekivani dolazak u 19:00h po lokalnom vremenu. Obavljanje graničnih formalnosti, prijevoz do hotela te prijava i smještaj u sobe. Nakon kraćeg odmora odlazak do Plake, živahne i šarmantne gradske četvrti u podnožju Akropole, vijugavih ulica i s mnoštvom tipičnih barova i taverni u kojima ne propustite isprobati souvlaki ili neko drugo tradicionalno jelo. I dok ste ovdje svakako prošećite i slikovitom Anafiotikom, nešto starijom četvrti smještenoj iznad Plake, koju karakteriziraju plavo-bijele cikladske kuće i uski prolazi. Povratak u hotel. Noćenje.

2. dan ATENA – RT SOUNION
Nakon doručka odlazak na panoramski razgled Atene, koju često nazivaju kolijevkom zapadne civilizacije i demokracije: Trg Sintagma s impozantnom zgradom Parlamenta i grobom neznanom junaku; Trg Omonia, jedan od najpoznatijih grčkih trgova na kojem se dočekuju uspješni grčki sportaši; Kallimarmaro, antički stadion i mjesto održavanja prvih modernih olimpijskih igara; ostaci Zeusova hrama, izgrađenog u 6. stoljeću prije Krista; monumentalna Hadrijanova vrata; Akropola smještena na brdu iznad Atene, jedan od najznačajnijih spomenika svjetske kulturne baštine i simbol klasične grčke umjetnosti i arhitekture; hram Partenon posvećen božici Ateni. U poslijepodnevnim satima mogućnost fakultativnog odlaska do rta Sounion, najjužnije točke atičkog poluotoka. Vožnja kroz Glifadu, južno predgrađe Atene s brojnim hotelima,  restoranima i noćnim klubovima, i dalje slikovitom obalom Saronskog zaljeva do rta Sounion, poznatog po ostacima znamenitog Posejdonovog hrama, posvećenog bogu mora u klasičnoj grčkoj mitologiji. Ljepota očuvanih dorskih stupova inspirirala je mnoge pjesnike, uključujući Lorda Byrona koji je urezao svoje ime u jedan od njih. Pogled na zalazak sunca koji se pruža s ovog mjesta zasigurno je jedan od doživljaja koji ostaje dugo u sjećanju. Nakon obilaska lokaliteta povratak u hotel. Noćenje.

3. dan ATENA – KORINT – PELOPONEZ – MIKENA – NAUPLION – EPIDAUR
Doručak. Predlažemo da današnji dan iskoristite za odlazak na cjelodnevni fakultativni izlet do Argolide. Odlazak put najvećeg grčkog poluotoka Peloponeza. Vožnja uz obalu Korintskog kanala do Argolide, povijesne pokrajine na Peloponezu. Odlazak do Mikene, koja je u 2. tisućljeću pr. Kr. postala jednim od  glavnih središta egejske kulture. Po dolasku, razgledavanje arheološkog lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a, koje je otkrio slavni arheolog Schliemann: Lavlja vrata, monumentalni ulazni portal gradskih zidina u Mikeni; Atrejeva riznica, najveća kraljevska grobnica legendarnog mikenskog kralja Atreja. Stanka za ručak. Put dalje vodi do Naupliona, prvog glavog grada moderne Grčke, danas jednog od turističkih dragulja Grčke, čija je šarmantna stara jezgra s tradicionalnim kućama prepuna taverni u kojima možete potražiti osvježenje i predahnuti. U nastavku odlazak do Epidaura, koji je najslavniji po starogrčkom istoimenom polisu u njegovoj blizini čije je Asklepijevo svetište proglašeno UNESCO-vom svjetskom baštinom. Po dolasku, razgledavanje muzeja i čuvenog antičkog kazališta, najvećeg u Grčkoj, poznatog po odličnoj akustici. Povratak u Atenu. Navečer, ukoliko želite dobiti autentičniji dojam grčke prijestolnice, posjetite četvrt Psyrri prepunu odličnih restorana, jedinstvenih barova, malih dućančića te živahnog noćnog života. Noćenje.

4. dan ATENA – DUBROVNIK – ZAGREB
Nakon doručka prošećite šoping mekom i najposjećenijom gradskom ulicom – Ermou, rezerviranoj samo za pješake. Možete posjetiti i neki od muzeja – Nacionalni arheološki muzej, jedan od najvažnijih muzeja takve vrste na svijetu, u kojem se čuvaju važni artefakti arheoloških lokaliteta širom Grčke, uz individualni obilazak, ili pak Muzej Akropole, najmoderniji muzej na svijetu u kojem posjetitelji mogu vidjeti izbliza akropolske originale, a istodobno kroz stakla i mjesto njihovog nastanka, Akropolu. U poslijepodnevnim satima prijevoz do atenske zračne luke. Po dolasku, prijava za let za Zagreb, s međuslijetanjem u Dubrovniku, na letu Croatia Airlinesa OU 301 u 19:50h. Očekivano slijetanje u Zagreb u 22:20h po lokalnom vremenu. Završetak programa.


Obavezna doplata za pristojbe zračnih luka, po osobi:  1.190 kn (157,94 €)
Popust: Dijete 2-6,99 godina na pomoćnom ležaju: 1.000 kn (132,72€) , dijete 7-11,99 godina na pomoćnom ležaju: 400 kn (53,09 €)

Napomena za smještaj u trokrevetnoj sobi:
Trokrevetne sobe se najčešće sastoje od 2 odvojena ili 1. bračnog ležaja + pomoćni krevet.
Kvadratura sobe često je ista ili slična dvokrevetnoj sobi te time komoditet može biti smanjen.
Za jednokratnu rezervaciju 5 ili više putnika odobravamo dodatni popust (informacije na prodajnom mjestu)!

 Fakultativna ponuda, cijena po osobi (uz najmanje 12 prijavljenih osoba):
- Rt Sounion: 490 kn (65,03 €) odrasli, 390 kn (51,76 €)djeca i mladi do 25 godina EU državljani, uključeno: prijevoz autobusom, pratnja lokalnog vodiča i ulaznica za Posejdonov hram
- Argolida: 790 kn (104,85 €) odrasli; 590 kn (78,31 €)djeca i mladi do 25 godina EU državljani, uključeno: prijevoz autobusom, pratnja lokalnog vodiča i ulaznice za Mikenu i Epidaur
*djeca i mladi do 25 godina EU državljani uz predočenje osobne iskaznice ili putovnice ne plaćaju ulaznice za navedene znamenitosti

Informativne cijene ulaznica i javnog prijevoza u Ateni, po osobi (plaćanje na licu mjesta):
Akropola: 20 €
Muzej Akropole: 10 €
Nacionalni arheološki muzej: 12 €
Javni prijevoz: karta za jednu vožnju 1,20 € (vrijedi 90 min.); dnevna karta 4,10 €; 5-dnevna karta 8,10 €; 3-dnevna turistička karta 20 € (sve karte, osim 3-dnevne turističke, vrijede za neograničene vožnje svim prijevoznim sredstvima, osim usluga zračne luke)

Red letenja:
OU300  ZAGREB     ATENA        14:40   19:00       (polazak iz Dubrovnika u 16:25)
OU301  ATENA      ZAGREB       19:50   22:20       (povratak u Dubrovnik u 20:30)
*oba leta s međuslijetanjem u Dubrovniku          
**sve lokalna vremena

Korisne informacije – Grčka:
Službeno ime države: Helenska Republika
Glavni grad: Atena
Službeni jezik: grčki, dok jjudi koji se bave turizmom kao i mlađe generacije govore i engleski, francuski, njemački ili talijanski jezik.
Pismo: grčki alfabet
Vjera: pravoslavci
Telefoniranje: pozivni broj +30
Valuta: euro
Kupovina: cijene su u Grčkoj dosta povoljne s obzirom na kvalitetu proizvoda i može se naći ponešto za svačiji budžet. Trgovine su otvorene od ponedjeljka do petka od 9.00h do 14.30h, a utorkom, četvrtkom i petkom rade još i od 17.30h do 20.30h. Subotom  su trgovine otvorene 9.00h do 15.00h, no zatvorene su nedjeljom. Supermarketi i kiosci ostaju otvoreni do 22.00h. Štoviše, u većim gradskim centrima i turističkim područjima, trgovine i kiosci su otvoreni od ranog jutra do kasno u noć, cijeli tjedan.
Struja: 230 V, 50Hz. Utikači sa dva priključka.
Hrana i piće:  nacionalni specijaliteti – dolmades (punjeno lišće vinove loze), moussaka (složenac od patlidžana s mljevenom janjetinom, cimetom, crnim vinom i maslinovim uljem), lignje (kalamari) ili hobotnica (htapodia), souvlaki (meso pečeno na grilu, najčešće svinjetina ili piletina), horiatiki (grčka salata: feta sir, rajčica, krastavci i svježe maslinovo ulje); nacionalna pića – retsina (vino sa grožđicama), ouzo (bistro alkoholno piće na bazi anisa kojem se dodaje voda), raki (oštro piće od destiliranog grožđa), grčka kava (gusta i jaka, šećer se dodaje ovisno o ukusu), grčko pivo je lagano, Pilsner vrste.
Vremenska zona: + 1 sat u odnosu na HrvatskuNapomene:
Molimo da obratite pažnju o propisima vezanim uz prijevoz prtljage u međunarodnom zračnom prometu, kao i na težinu i količinu Vaše prtljage. Za prtljagu je odgovorna zrakoplovna kompanija. Po osobi dozvoljeno je nositi 1 komad prtljage maksimalne težine do 23 kg. Ručna prtljaga podložna je pregledu, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. ograničeno je unošenje tekućina u zrakoplov, dozvoljeno je po osobi jedan komad ručne prtljage unjeti u zrakoplov (max 8 kg). Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.

Organizator putovanja zadržava pravo promjene redosljeda programa putovanja (u slučaju promjene reda letenja, zračne luke, radnog vremena muzeja ili znamenitosti i sl.).

Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje i može biti različita od hrvatskih standarda.

Cijene fakultativne ponude bazirane su prema stanju iz siječnja 2022. i mogu biti podložne promjeni.

O rizičnosti putovanja u pojedine zemlje možete se informirati na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske https://mvep.gov.hr/

Cijena uključuje

Povratni prijevoz zrakoplovom (ekonomska klasa) prema programu;
Prijevoz od zračne luke do hotela pri dolasku u Atenu te od hotela do zračne luke pri odlasku;
Smještaj u Ateni u hotelu Best Western Candia 4* ili sličnom u dvokrevetnoj sobi na osnovi 3 noćenja s doručkom i uključenom boravišnom pristojbom;
Razglede prema programu;
Voditelja putovanja iz Zagreba;
Pripremu i organizaciju putovanja te jamčevinu.

Cijena ne uključuje

pristojbe u zračnim lukama
doplatu za jednokrevetnu sobu
ulaznice za objekte koji se posjećuju;
doplate za fakultativne usluge i sadržaje te obroke koji nisu predviđeni programom;
osobne troškove, pića i napojnice te ostalo što nije navedeno pod cijena uključuje;
putno osiguranje (preporučujemo).

Dora Tikvić

Program uređuje

Član Elisa tima od Mar 2021

od
3.390 kn 2.990 kn

449,93€ 396,84€