Jordan i Izrael - 9 dana

Jordan - Amman Prikaži na karti

Vrsta putovanja

Vrsta putovanja

Daleka putovanja

Vrijeme trajanja

Trajanje

9 dana

Voditelj putovanja tijekom putovanja.

Voditelj putovanja

uključen

Lokalni turistički vodič na destinaciji

Lokalni vodič

uključen

Predstavnik na destinaciji

Veličina grupe

do 25 osoba

Hotel 4*

Vrsta smještaja

Hotel 4*

Po programu

Usluga

Po programu

Garantirano

Pogodnost

Garantirano

Zagreb

Polazište

Zagreb

Zrakoplovom

Vrsta prijevoza

Zrakoplovom

Termini putovanja
28.11 02.01

Opis programa

Jordan i Izrael - 9 dana
Zrakoplovom iz Zagreba
9 dana / 8 noćenja
Smještaj:
- u Ammanu u hotelu La Casa 4* ili sl.
- u Petri u hotelu Tetra Tree 4* ili sl.
- u Aqabi u hotelu Lacosta 4* ili sl.
- na Mrtvom moru u hotelu Dead Sea Spa 4* ili sl.
- u Jeruzalemu u hotelu Jerusalem Gate 4* ili sl.
- u Tel Avivu-Netanyi u hotelu Seasons 4* ili sl.
Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu aranžmana.

1. dan ZAGREB – ISTANBUL
Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman 2 sata prije leta, podjela putne dokumentacije i prijava na let. Polijetanje zrakoplova za Istanbul na liniji Turkish Airlinesa , TK 1056 u 20.00h (u 20.15h na polasku u listopadu). Dolazak u 00.10h (u 23.30h u listopadu) po lokalnom vremenu.

2. dan ISTANBUL – AMMAN – JERASH – AMMAN
Nastavak leta za Amman na liniji TK 814 u 02.20h (u 01.40h u listopadu) s očekivanim dolaskom u 04.40h (u 03.55h u listopadu) po lokalnom vremenu. Nakon obavljanja svih formalnosti i susreta s lokalnim predstavnikom, prijevoz do hotela, prijava i smještaj u sobe te odmor/noćenje.

Nakon doručka odlazak u razgled Ammana, prijestolnice Hašemitske Kraljevine Jordan, jednog od najstarijih gradova svijeta. Amman je poput Rima, Istanbula i Lisabona, sagrađen na sedam brežuljaka. Arheolozi su otkrili da je bio naseljen već 3.500 godina pr. K., a najraniji stanovnici živjeli su na brdu al-Qal’a koje je danas poznato pod nazivom Citadela. Razgled: kompleks Citadele u kojem se nalazi jedna od glavnih znamenitosti grada – Umajadska palača s Ulicom kolonada; bizantska bazilika; Herkulov hram iz doba Marka Aurelija; džamija kralja Abdullaha, najnovija i najmodernija u gradu. U nastavku vožnja do 50-ak km udaljenog grada Jerasha, poznatog po ruševinama grčko-rimskog grada Gerasa. Često ga nazivaju Pompeji Istoka zahvaljujući brojnim očuvanim artefaktima iz vremena rimske vlasti, kada je bio jedno od najvažnijih trgovačkih i kulturnih središta Bliskog Istoka. Šetnja popločenim ulicama i uz kolonade do iznimno dobro očuvanog kazališta i dalje do termi, brojnih fontana, hramova i slavoluka. Povratak u Amman. Večera u hotelu. Noćenje.

3. dan AMMAN – MADABA – GORA NEBO – PETRA
Doručak. Vožnja južno od Ammana, duž 5.000 godina starog Kraljevskog puta koji prolazi slikovitom pokrajinom te dolazak u Madabu, Grad mozaika, gdje se gotovo ispod svake kuće nalazi barem jedan od bizantskih mozaika. Najveća znamenitost grada svakako je grčka pravoslavna crkva sv. Jurja u kojoj se nalazi prekrasan mozaik iz 6. st. s prikazom Jeruzalema i dijelovima Svete zemlje. Iz Madabe put se nastavlja do gore Nebo, s koje je prema Bibliji Mojsije vidio Obećanu zemlju, a vjeruje se da mu je ondje i posljednje počivalište. Dojmljiv je vidikovac s kojeg se pruža pogled na dolinu rijeke Jordan, Mrtvo more, a za vedrih dana pogled seže i do samog Jeruzalema. Slijedi odlazak prema Petri, drevnoj prijestolnici Nabatejaca, impresivnog grada uklesanog u ružičasto-crvenim stijenama. Zbog svoje raskoši i nevjerojatnih ostataka uvrštena je na Unescovu listu svjetske kulturne baštine, najveća je znamenitost Jordana i jedno od novih sedam svjetskih čuda. Po dolasku, prijava i smještaj u hotel, večera, noćenje.

4. dan PETRA – AQABA
Nakon doručka odlazak do arheološkog nalazišta do kojeg se dolazi kroz 1,2 km dug kanjon Siq. Razgled: veličanstvena Riznica al-Khazna na čijem se vrhu nalazi urna o kojoj su kružile glasine da sadrži Faraonovo skriveno blago; kamene grobnice; Rimsko kazalište; Samostan ad-Deir najveći uklesani spomenik u Petri koji datira iz 1. st. U poslijepodnevnim satima odlazak do poznatog ljetovališta Aqabe – Prozora na Crvenom moru, jedinog jordanskog lučkog grada na krajnjem jugu zemlje. Panoramska vožnja gradom te smještaj u hotel. Večera, noćenje.

5. dan AQABA – WADI RUM – MRTVO MORE
Doručak te vožnja prema spektakularnoj pustinji Wadi Rum. To je tiho i golemo područje najviše povezano sa životom beduina, najboljih poznavatelja bespuća. Opjevana je u pjesmama i ekranizirana u filmovima o Lawrenceu od Arabije, britanskom pustolovu kojem je Wadi Rum nekoć bio dom. Vožnja džipovima ovom, kako je često nazivaju Dolinom mjeseca tijekom koje ćete moći uživati u bezvremenskoj ljepoti različitih pustinjskih krajolika. Put  se nastavlja prema Mrtvom moru, najvećoj depresiji na svijetu (više od 400 m ispod razine mora), slanom jezeru u kojem je zbog velikog saliniteta nemoguće potonuti. Smještaj u hotel, večera, noćenje.

6. dan MRTVO MORE – ALLENBY – MASADA – JERUZALEM
Nakon doručka polazak prema jordansko-izraelskoj granici Allenby te obavljanje graničnih formalnosti i ulazak u Izrael. Vožnja do nacionalnog parka, a nekadašnje legendarne Herodove utvrde – Masade, posljednjeg uporišta židova Zelota, koji su se tri godine odupirali rimskoj opsadi. Mogućnost uspona gondolom do vrha stijene, do simbola drevnog Judejskog kraljevstva i njegovog tragičnog kraja uz razgled ostataka nekadašnje palače i utvrde Heroda I. Velikog. Nastavak putovanja do Jeruzalema, najvećeg grada Izraela i jednog od najstarijih gradova u svijetu. Smještaj u hotel, večera, noćenje.

7. dan JERUZALEM – BETLEHEM – JERUZALEM
Doručak. Uspon na Maslinsku goru s koje se pruža lijep pogled na Stari grad. U njezinom se podnožju nalazi vrt Getsemani u kojem je započela Isusova muka. Slijedi odlazak u Jeruzalemski stari grad i razgled: Brdo hrama i Zid plača (sveti židovima), Bazilika Svetoga groba (sveta kršćanima) te Kupola na stijeni i Džamija Al Aksa (sveti muslimanima). U poslijepodnevnim satima odlazak u Betlehem, rodno mjesto Isusa Krista, a vjeruje se i rodnog mjesta kralja Davida, koji je tu okrunjen za kralja Izraela. Razgled crkve Isusova Rođenja i Pastirskog polja gdje su, prema vjerovanju, Božji anđeli pastirima objavili rođenje izraelskog kralja i spasitelja. Povratak u hotel, večera, noćenje.

8. dan JERUZALEM – TEL AVIV
Nakon doručka odlazak u Muzej Izraela, najveću kulturnu instituciju države Izrael koji se ubraja u vodeće muzeje umjetnosti i arheologije u svijetu. Ima zbirku od gotovo 500 000 izložaka vezanih uz biblijsku arheologiju, židovsku obrednu umjetnost, etnografiju, rijetke rukopise, drevne statue i mnogo drugih predmeta. Unutar muzeja se nalazi i zgrada poznata kao Svetište Knjige, koja sadrži Svitke s Mrtvog mora i predmete otkrivene u Masadi. Odlazimo potom prema Tel Avivu, mondenom gradu na obali Sredozemnog mora. Geografski pripada Bliskom istoku, no svojim je stilom života puno bliži Zapadu. Grad živi gotovo 24 sata na dan, tu se nalaze brojni barovi, restorani i klubovi, raskošne vile, neboderi koji paraju oblake, na desetke km duga šetnica uz plažu… Po dolasku panoramska vožnja gradom: avenija Dizengoff s istoimenim trgom i trgovačkim centrom, jedna je od najznačajninih gradskih ulica;  Rabinov trg sa spomenikom žrtvama holokausta; Jaffa, jedna od najstarijih luka na svijetu, danas umjetnička četvrt koju čine zbijene stare arapske zgrade i uske kamenom popločene ulice; barokna crkva sv. Petra; toranj sa satom; stara tržnica. Slijedi prijevoz do hotela, prijava i smještaj u sobe, večera, noćenje.

9. dan TEL AVIV – ISTANBUL – ZAGREB
Doručak te prijevoz u zračnu luku. Polijetanje zrakoplova Turkish Airlinesa za Istanbul na letu TK 795 u 12.20h (u 14.20h u listopadu; u 13.55h u siječnju). Dolazak u 15.45h (16.35h u listopadu; u 17.20h u siječnju) po lokalnom vremenu te nastavak leta za Zagreb na liniji TK 1055 u 19.00h (u 18.20h u listopadu); s očekivanim dolaskom u 19.10h (19.25h u listopadu) po lokalnom vremenu. Završetak programa.


*First minute cijena vrijedi do popunjenja određenog kapaciteta.
Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu aranžmana.

Doplate:
- doplata za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata ako osoba putuje sama):
  - Na polascima 17.10.2023. i 02.01.2024. iznosi 529,56 € (3.990 kn)
  - Na polasku 28.11.2023. iznosi 436,66 € (3.290 kn)

Popust:
- Dijete 2-11,99 godina u sobi s 2. odrasle osobe na pomoćnom ležaju: 530,89 € (4.000 kn)4.000 kn
Napomena uz smještaj u dvokrevetnoj sobi s dodatnim ležajem na razvlačenje: kvadratura sobe često je ista ili slična dvokrevetnoj sobi te time komoditet može biti smanjen.
Dodatni ležaj nije primjeren za osobe starije od 12 godina.

Napomene:
- Viza i epidemiološke mjere ulaska u zemlje:
- Hrvatski državljani trebaju vizu za Jordan, dok za Izrael nije potrebna.
- Turistička agencija će putnicima uz besplatno posredovanje ishoditi grupnu vizu za Jordan. U tu svrhu, prilikom rezervacije putovanja potrebno je dostaviti kopiju putovnice (samo stranica sa fotografijom i osnovnim podacima). Putovnica mora vrijediti još najmanje šest mjeseci od trenutka ulaska u zemlje.
- Jordan – ulaz hrvatskih državljana, neovisno o imunizacijskom statusu, je moguć uz QR, kod koji valja ishoditi prije putovanja na poveznici: https://www.gateway2jordan.gov.jo/index.html. Ishođenje QR koda je uvjet bez kojega se ne može ukrcati na zrakoplov. Za ulazak u zemlju nije potreban PCR test, niti potvrda o cijepljenju. Na ulasku u zemlju se ne provodi PCR testiranje.
- Izrael – sukladno odluci Vlade Države Izrael od 9. listopada 2022., ostaje obveza predočenja potvrde o tzv. putnom odnosno zdravstvenom osiguranju, koje uključuje liječenje od koronavirusa za vrijeme boravka u Izraelu. Ukinuta je obveza obavljanja PCR ili antigen testa prije polijetanja i nakon slijetanja na Zračnu luku u Izraelu, kao i obveza samoizolacije.

Red letenja (sve lokalna vremena):
Polazak: 17.10.
TK1056   17OCT   ZAGREB       ISTANBUL     20:15     23:30
TK 814   18OCT   ISTANBUL     AMMAN        01:40     03:55
TK 795   25OCT   TEL AVIV     ISTANBUL     14:20     16:35
TK1055   25OCT   ISTANBUL     ZAGREB       18:20     19:25

Polasci: 28.11., 2.1.
TK1056   28NOV/02JAN    ZAGREB       ISTANBUL      20:00    00:10+1
TK 814   29NOV/03JAN    ISTANBUL     AMMAN         02:20    04:40
TK 791   06DEC          TEL AVIV     ISTANBUL      12:20    15:45 (10JAN   13:55    17:20)
TK1053   06DEC/10JAN    ISTANBUL     ZAGREB        19:00    19:10

Korisne informacije – Jordan:
Službeni naziv: Hašemitska Kraljevina Jordan
Površina: 89.342 km²
Geografski položaj: Bliski istok, jugozapadna Azija
Broj stanovnika: 9,531.712 (2015.)
Glavni grad: Amman, 4,000,000 stanovnika
Službeni jezik: arapski (koriste engleski i francuski)
Religija: islam
Vremenska razlika: +1 sat u odnosu na Hrvatsku
Novčana jedinica: JOD – jordanski dinar (100 piastera = 1000 filsa); 1 EUR ≈ 0,76 JOD; 1 USD ≈ 0,71 JOD
Klima: zapadni dijelovi Jordana imaju obilježja sredozemne klime – ljeta su vruća i suha, a zime nešto vlažnije i blage, posebice u višim dijelovima. Istočno i južno od Jordanskog visočja klima je polupustinjska i pustinjska sa manje padalina.
Odjeća: preporuča se konzervativnija odjeća i za muškarce i za žene, posebno izvan turističkih gradova. Večeri i u ljeti mogu biti prohladne, pa je i tada svakako poželjan džemper ili šal. Zimi se svakako preporuča toplija odjeća, udobna obuća i zaštita od kiše.
Kupovina: staklo, srebro, zlato, nakit, mesing, bakar, tepisi, antikviteti, kožna odjeća, začini, mirisi. Svakako savjetujemo opez prilikom ulaganja u “prave antikvitete”, koji su u mnogim slučajevima izvrsne krivotvorine.
Hrana: jordanska kuhinja je vrlo raznolika, s velikim utjecajem zemalja iz regije (Sirije, Libanona i Palestine). Nacionalno jelo je Mansaf – janjetina začinjena aromatičnim biljem, kuhana u jogurtu i poslužena s puno riže.
Piće: isključivo flaširana voda;  alkoholna pića se mogu konzumirati u hotelskim restoranima i barovima.
Pozivni broj zemlje: +962
Mobilne mreže: uporaba mobilnih telefona je moguća, preporučamo provjeru s mobilnim operaterom u Hrvatskoj
Električni napon: 220V, 50Hz (nije potreban adapter)
Napojnice: davanje napojnica je dio kulture i uobičajena je za dobru uslugu. U restoranima ona iznosi 10% na iznos računa, no poželjno je dati napojnicu i konobaru. U hotelima, za portire/nosače uobičajeno je 1 USD. U taksijima iznos s taksimetra zaokružite na prvi slijedeći okrugli iznos.
Cijepljenje: nije potrebno

Korisne informacije – Izrael:
Službeni naziv: Država Izrael
Površina: 20.770 km2
Geografski položaj: Bliski istok, uz istočni rub Sredozemnog mora
Broj stanovnika: 9.136.000 (2020.)
Glavni grad: Jeruzalem, 801 000 stanovnika
Službeni jezik: hebrejski i arapski (koristi se i engleski)
Religija: judaizam, islam i kršćanstvo
Vremenska razlika: +1 sat u odnosu na Hrvatsku
Novčana jedinica: ILS – izraelski novi šekel (100 agora); 1 EUR ≈ 3,89 ILS; 1 USD ≈ 3,62 ILS
Klima: mediteranska. Zime, od studenog do ožujka, su uglavnom blage i s nešto kiše, iako ima i mnogo sunčanih dana. U Jeruzalemu i okolnim gorama može biti nešto hladnije.
Kupovina: koža, dijamanti, zlato, tepisi, umjetnine, antikviteti. Trgovine su u Izraelu otvorene svaki dan od nedjelje do ranog petka poslijepodne.
Odjeća: za posjete vjerskim objektima potrebna je skromna odjeća – dugi rukavi i za muškarce i žene, pokrivala za glavu, kratke hlače i suknje nisu dozvoljeni. Za zimske mjesece preporuča se toplija odjeća, kabanica ili kišobran, udobna obuća.
Hrana: izraelska kuhinja nastala je na korijenima različitih kuhinja koje su sa sobom donijeli imigranti iz cijelog svijeta. Neki arapski specijaliteti kao što su falafel i humus postali su i sinonim za izraelsku kuhinju. Jedno od jela za koje se smatra da je upravo jedinstveno izraelsko je ptitim, koje izraelski chefovi nazivaju i „izraelski cuscus“.
U Izraelu se mnogi, posebno konzervativni i ortodoksni Židovi u svakodnevnom životu strogo pridržavaju vjerskih pravila koja se odnose i na hranu koja mora biti kosher. Kosher je hrana koju dopušta Tora i koje se priprema po zapovijedima Tore (zabranjena svinjetina, meso ptica grabežnjivica i njihovih jaja, školjkaši, rakovi…).
Piće: iako je voda u Izraelu dobre kvalitete i pogodna za piće, sadrži visok postotak minerala te se ipak preporuča flaširana voda. Dostupna je svugdje, a najjeftinija u supermarketima.
Pozivni broj zemlje: +972
Mobilne mreže: uporaba mobilnih telefona je moguća, preporučamo provjeru s mobilnim operaterom u Hrvatskoj.
Električni napon: 220V, 50 Hz (utičnice s 3-pina, ali mnoge od njih rade i po europskom 2-pinskom standardu)
Napojnice: uobičajena praksa, kao i u bilo kojoj drugoj zemlji. Za hotelsko osoblje/nosača prtljage 1 USD po komadu prtljage. U restoranima izvan hotela, ako usluga nije uključena u cijenu, uobičajeno je 12-15%. Isto vrijedi i za taksistu.
Cijepljenje: nije potrebno

Molimo informirajte se o preporukama za putovanja i upozorenja za Jordan na službenim stranicama MVEP-a.

Molimo informirajte se o preporukama za putovanja i upozorenja za Izrael na službenim stranicama MVEP-a.

Organizator zadržava pravo izmjene redoslijeda izvođenja programa putovanja (redoslijed izvedbe/satnica unutar definiranih termina programa, fakultativne usluge i sl.). Za ovo putovanje vrijede sljedeći opći uvjeti organizatora.

Cijena uključuje

Prijevoz zrakoplovom prema programu (ekonomska klasa);
Pristojbe zračnih luka od 264,12 € / 1.990 kn (podložno promjeni, konačni iznos utvrđuje se na dan izdavanja karata);
Prijevoz klimatiziranim turističkim autobusom prema programu;
Smještaj u Ammanu u hotelu La Casa 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 noćenja s doručkom i 1 polupansiona;
Smještaj u Petri u hotelu Tetra Tree 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 polupansiona;
Smještaj u Aqabi u hotelu Lacosta 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na na osnovi 1 polupansiona;
Smještaj na Mrtvom moru u hotelu Dead Sea Spa 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 polupansiona;
Smještaj u Jeruzalemu u hotelu Jerusalem Gate 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 2 polupansiona;
Smještaj u Tel Avivu-Netanyi u hotelu Seasons 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 polupansiona;
Razglede prema programu u pratnji lokalnog vodiča na engleskom jeziku;
Ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgleda;
2 sata džip safari u pustinji Wadi Rum;
Grupnu vizu za Jordan;
Voditelja putovanja iz Zagreba;
Troškove organizacije putovanja i jamčevine.

Cijena ne uključuje

doplatu za jednokrevetnu sobu;
obaveznu doplatu na licu mjesta za izlaznu taksu na jordansko-izraelskoj granici od 15 USD po osobi,
obaveznu doplatu na licu mjesta za napojnice za lokalne vodiče i vozače od cca 10 USD po osobi i danu,
doplate za fakultativne sadržaje i obroke koji nisu gore navedeni, osobne troškove,
putno osiguranje (preporučujemo).

Dora Tikvić

Program uređuje

Član Elisa tima od Mar 2021

Provjeri sve termine i cijene