Južna Toskana deluxe 2021.

Montepulciano, Italija

Vrsta putovanja

Vrsta putovanja

Autobusom

Destinacija putovanja

Destinacija

Italija

Vrijeme trajanja

Vrijeme trajanja

4 dana

Voditelj putovanja

Voditelj putovanja

uključen

Maksimalna veličina grupe

Veličina grupe

do 58 osoba

ZG-ČK-VŽ-KA-RI

Polazište

ZG-ČK-VŽ-KA-RI

Hotel 4*

Vrsta smještaja

Hotel 4*

Polupansion

Usluge

Polupansion

Garantirano

Pogodnost

Garantirano

Autobusom

Vrsta prijevoza

Autobusom

Opis programa

Južna Toskana deluxe 2021.
4 dana autobusom
GARANTIRANI POLASCI

VRIJEDNOST VIŠE: Uključeni svi izleti i polupansioni, razgled Siene s lokalnim vodičem i degustacije prema programu!

Predviđeni hoteli: Hotel Mizar 4* ili Hotel Cristallo 4* (Chianciano terme)

Uz Zagreb, moguć polazak i iz Čakovca, Varaždina, Karlovca i Rijeke uz prethodnu najavu.

1. dan ZAGREB/RIJEKA – AREZZO – CHIANCIANO TERME 780 km
Polazak autobusom iz Zagreba s Autobusnog kolodvora (peroni 502-506) u 05.00 sati. Vožnja preko Karlovca (polazak s KA Petrol 05.45 sati) i kroz Gorski kotar do Rijeke. Polazak iz Rijeke sa sjevernog odmorišta Vrata Jadrana u 7.30 sati. Vožnja kroz Hrvatsku, Sloveniju i Italiju uz zaustavljanja po putu radi odmora do Arezza. Grad leži u dolini gornjeg toka rijeke Arno, na 300-tinjak metara n.v., a tijekom povijesti bio je jedan od 12 gradova etrurske konfederacije (Aritum), u rimsko doba Arretium. Arezzo je rodni grad čuvenog pjesnika Francesca Petrarce i jednog od glavnih arhitekata obitelji Medici – Giorgija Vasarija, ali i mjesto gdje se nalazi najveći ciklus freski Piera della Francesce. Zahvaljujući svojoj zlatarskoj tradiciji, jedan je od najbogatijih gradova u regiji. Šetnja gradom i razgled glavnih znamenitosti grada: Fortezza, Piazza Grande, Palazzo delle Loggie, Casa di Petrarca, crkva San Francesco s freskama Pierra della Francesce, crkva Santa Maria della Pieve, katedrala Duomo di San Donato, Palazzo del Popolo, Palazzo del Fraternita dei Laici. Arezzo i njegov glavni trg poslužili su kao kulisa filmu Roberta Benignija „La vita e bella“, odnosno „Život je lijep“, Oscarom nagrađeni film. Slobodno vrijeme za uživanje u „lijepom životu“ uz Aperol, čašu vina ili talijanski gelato. Vožnja prema Chianciano termama. Smještaj u hotel. Večera. Predlažemo vožnju vlakićem Chianciano Express (uz doplatu). U vožnji od 40 minuta otkrit ćete grad i vidjeti kakve tajne krije stari srednjevjekovni gradić Chianciano Vecchia iz kojeg se razvio današnji moderan grad. Noćenje.

2. dan cjelodnevni izlet: VAL D'ORCIA: SAN QUIRICO – BAGNO VIGNONI – PIENZA – MONTALCINO 110 km
Doručak. Danas obilazimo najljepša toskanska sela: San Quirico, Bagno Vignoni, Pienza, Montalcino. Prolazimo kroz tipičan toskanski krajolik s fotografija i filmova, prepun čempresa, maslinika i vinograda. Stižemo u nekadašnje hodočasničko mjesto duž poznate srednjovjekovne ceste Via Francigene – San Quirico d'Orcia. U gradu se nalazi dvorac obitelji Salimbeni iz 12. st., toranj i romanička crkvu San Biaggio a Vignoni u kojoj se nekad nalazilo raspelo koje je izradio poznati skulptor Giambologna, a koje se danas čuva u muzeju u Montalcinu i crkva Collegiata. Kraće slobodno vrijeme nakon kojeg slijedi vožnja do mjesta Bagno Vignoni. Umjesto glavnog trga, u njegovom središtu ćete pronaći veliki bazen termalne vode čija su terapeutska svojstva poznata još od antike. Bazen zvan kao „kvadrat izvora“ potječe iz 16. stoljeća, s vodom koja izvire iz tla vulkanskog podrijetla. Slobodno vrijeme za uživanje uz ispijanje kave ili aperitiva. Posjet jednom od seoskih domaćinstava gdje ćemo degustirati njihovo maslinovo ulje uz ukusne bruschette, ali i druge domaće proizvode. Kraća vožnja autobusom i stižemo u Pienzu, idilični renesansni grad Pape Pia II. Pienza je bila projekt Silvia Piccolominija, koji će kasnije postati spomenuti Papa. Izvorni naziv grada bio je Corsignano, no promijenio je ime nakon transformacije. Od 1996. je pod zaštitom UNESCO-a. Ovaj arhitektonski dragulj poslužio je kao kulisa za filmove „Engleski pacijent“, „Gladijator“ i „Pod suncem Toskane“. Šetajući uz brojne palače proći ćete Ulicom ljubavi i Papinim trgom. Slobodno vrijeme za ručak i kupnju suvenira. Odlazak na degustaciju tradicionalnog pecorino (ovčjeg) sira. Još malo vožnje i eto nas do još jednog dragulja - Montalcina. Zahvaljujući poznatom vinu zvanom Brunello, godišnje ga posjeti oko milijun turista. Možete ga kušati posvuda. Šetnja i razgled glavnih znamenitosti: katedrala Svetog Spasitelja, gradska vijećnica, Piazza Grande, trg prepun gradskih palača i plemićkih kuća. Predahnite uz čašu Brunella i upijte sve ljepote današnjeg dana. Napomena: Kako bi maksimalno iskoristili od dana, moguća je promjena rasporeda razgleda u ovom danu, a prema procjeni voditelja putovanja. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

3. dan cjelodnevni izlet: SAN GIMIGNANO – MONTERIGGIONI – SIENA 260 km
Doručak. Izlet u San Gimignano, Monteriggioni i Sienu, koji započinjemo u San Gimignanu. Po dolasku u „grad lijepih tornjeva“ oduševit će vas mali utvrđeni srednjovjekovni grad na brdu. Najslavniji je po svojoj arhitekturi, a osobito po svojim tornjevima koji se mogu vidjeti na kilometrima udaljenosti, a kojih je nekad bilo čak 72. Gradić je poznat i po svojem bijelom vinu, Vernaccia di San Gimignano, koje se dobiva samo od loze koja raste u okolici i najboljem sladoledu na svijetu koji možete naći u Gelateria Dondoli. Slobodno vrijeme za uživanje u pogledu s vidikovaca i srednjovjekovnih zidina grada. Ah… život je lijep! Nastavljamo dalje prema Monteriggioneu, a prije nego stignemo tamo, čeka nas posjet jednoj od toskanskih vinarija gdje ćemo degustirati bijela i crna vina i probati izvrsno maslinovo ulje s tartufima i peperoncinom. Ovaj šarmantni utvrđeni gradić zovu „čuvarem“ Siene, a njegovi tornjevi i zidine poslužili su kao inspiracija Danteovoj Božanstvenoj komediji. Vidici s njegovih srednjovjekovnih zidina i tornjeva pružaju krasnu panoramu na Chanti regiju, regiju po poznatom istoimenom crnom toskanskom vinu. Tvrđava, gotovo kružna, ima dva ulazna vrata, od kojih su jedna vodila prema Rimu, a druga prema Sieni te 14 kula. Ovo skromno naselje ima veliki glavni trg, Piazza Roma s crkvom u središtu posvećenoj Uznesenju Blažene Djevice Marije iz 13.st. Kraće slobodno vrijeme za šetnju i fotografiranje. Nastavljamo prema Sieni. Već prvi susret s našom lokalnom vodičkom na terasi s kojeg vidite cijeli grad u svojem punom sjaju ostavit će vas bez daha! Povijesna jezgra Siene uvrštena je na UNESCO-v popis spomenika svjetske baštine i pretvorena u veliku pješačku zonu. Nezaboravna Piazza del Campo je gradski trg izgrađen na mjestu nekadašnjeg rimskog kazališta. Također je poznat i po konjskoj utrci Palio, jednoj od najtežih i najopasnijih konjskih utrka u svijetu za vrijeme koje cijeli grad slavi, a posebno kontrada koja pobijedi. Već sama fasada čarobne katedrale će vas oduševiti, a za ulaz ćete odvojiti 5,00 eura i vrijedi svakog centa. Preporučujemo da slobodno vrijeme provedete u šetnji ili aperitivu s pogledom na trg! Napomena: Kako bi maksimalno iskoristili od dana, moguća je promjena rasporeda razgleda u ovom danu, a prema procjeni voditelja putovanja. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

4. dan CHIANCIANO TERME – MONTEPULCIANO – CORTONA – RIJEKA/ZAGREB 790 km
Doručak i odjava iz hotela. Krećemo prema obližnjem Montepulcianu, svega 12-ak kilometara od Chianciano terma. Ovaj pitoreskni gradić je po mnogima gastro središte Toskane, a poznat je po Vino nobile, crvenom vinu koje odlično prija uz brojne toskanske mesne delicije. Labirint uskih uličica vode vas do srca grada gdje se nalazi glavni trg; Piazza Grande, okružen krasnim palačama, poput Palazzo Comunale. Uz Duomo i crkvu Santa Maria delle Grazie, jedna od poznatijih crkava je San Biaggio, remek djelo arhitekta Antonija Sangalla. Slobodno vrijeme. Posjet jednoj od tradicionalnih vinarija uz uključenu degustaciju vina. Nastavak vožnje do Cortone. Ovaj grad postao je svjetski poznat po romanu, a kanije i istoimenom filmu - „Pod suncem Toskane“. Prirodnu poziciju brda za gradnju utvrda i naselja prepoznali su Umbri, a kasnije Etruščani i Rimljani. Grad oduševljava strmim ulicama koje kriju srednjovjekovne i renesansne građevine, a prema legendama, starija je i od Troje. Panoramom dominiraju: Melone I i II del Sodo, etruščanske grobnice, Tombe di Pitagora, crkva Santa Maria Calcinaio, a unutar zidina grada oduševit će vas šetnja znamenitostima poput: Piazza della Repubblica, crkva San Francesco, Palazzo Pretorio, Museo del' Accademia Etrusca, katedrala Santa Maria, crkva Gesu. Slobodno vrijeme za šetnju po Via Nazionale, za ručak ili predah uz upijanje talijanske svakodnevice u restoranima i caffeima s pogledom na scene iz filma „Pod suncem Toskane“. Mogućnost odlaska i do Convento delle Celle, samostana kojeg je osnovao sveti Franjo Asiški i u kojem je proveo zadnje dane svoga života. Teškog srca napuštamo sada otkrivenu južnu Toskanu i krećemo prema Hrvatskoj. Vožnja kroz Italiju, Sloveniju i Hrvatsku preko Rijeke i Karlovca do Zagreba. Povratak u Zagreb oko ponoći.

Cijena aranžmana po osobi: FIRST MINUTE 1.690 kn / Redovna cijena 1.790 kn

Autobus iz Karlovca kreće s parkirališta benzinske postaje Ka Petrol u 05.45 sati, a iz Rijeke, Sjeverno odmorište Vrata Jadrana (McDonald's strana) u 07.30 sati.
Za sve polaske (osim Zagreba) potrebna prethodna pismena najava.
Točno vrijeme polaska iz Varaždina i Čakovca bit će definirano 7 dana prije polaska.
Na pojedinim terminima, zbog gužvi na cestama, moguće je čekanje na povratni transfer Zagreb-Varaždin/Čakovec na Autobusnom kolodvoru u Zagrebu, o čemu ćete biti obaviješteni od strane voditelja putovanja prije dolaska u Zagreb.

Popusti i doplate
· 50% popusta za jedno dijete od 3 do 12 godina u pratnji dvije odrasle osobe (na pomoćnom ležaju)
· odrasla osoba u trokrevetnoj sobi po redovnoj cijeni
· doplata za polazak iz Varaždina i Čakovca 100 kn po osobi

Nadoplata za odabir sjedala u autobusu (nije obavezna):
• za posebno sjedalo u autobusu:
- 1 red – sj. 3,4  100 kn
- 2 red – sj. 5,6,7,8  100 kn
• za dodatno prazno sjedalo u autobusu 250 kn (nudimo vam veći komfor kako biste sjedili sami)

VAŽNE INFORMACIJE
- raspored sjedenja u autobusu sastavlja organizator putovanja prema redoslijedu uplata; agencija garantira posebno sjedalo u autobusu samo u slučaju da se za isto izvrši odgovarajuća nadoplata
- završno pismo vam dostavljamo e-mailom 72 sata prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom peronu i vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja, točne brojeve sjedala i sl.)
- fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta voditelju putovanja u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta
- organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa
- organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja
- organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda programa
- program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću ili osobe koje zahtijevaju WC u autobusu
- predviđene pauze tijekom vožnje su okvirno svakih 2,5 sata, uz minimalnu pauzu od 20 minuta
- zbog gužvi na cestama, moguće je čekanje na povratni transfer Zagreb-Varaždin/Čakovec na Autobusnom kolodvoru u Zagrebu, o čemu ćete biti obaviješteni od strane voditelja putovanja prije dolaska u Zagreb

Italija je država na jugu Europe. Sastoji se od poluotoka i dva velika otoka u Sredozemnom moru: Sicilije i Sardinije. Jedina kopnena granica nalazi se na sjeveru u Alpama, gdje graniči s Francuskom u zapadnom dijelu, Švicarskom na sjeverozapadnom dijelu, Austrijom na sjevernom dijelu te Slovenijom na sjeveroistočnom dijelu. Uz kopnenu granice ima i morsku granicu s Hrvatskom. Neovisne države San Marino i Vatikan nalaze se unutar teritorija Italije.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:
Za državljane RH viza za Italiju nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća osobna iskaznica ili putovnica. Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani.

U slučaju gubitka ili otuđenja putnog dokumenta najbliže predstavništvo Hrvatske u Italiji nalazi se u Padovi.
Počasni Konzulat se nalazi na adresi: Corso Milano 74, 35122 Padova, Italia.
Kontakt podaci: tel. 00 39 049 821 8622, fax. 00 39 049 821 1816, e-mail: consolatocro.pd@libero.it. Počasna konzulica: Nela Sršen.

Molimo informirajte se o preporukama za putovanja i upozorenja za Italiju na službenim stranicama MVEP-a vezano uz potrebe za PCR testiranja i mogućnostima ulaska u Italiju.

Cijena uključuje

prijevoz visokoturističkim (visokopodnim) autobusom prema programu
smještaj u Chianciano Termama u hotelu 3* u dvokrevetnoj/trokrevetnoj sobi na osnovi 3 polupansiona (večera i doručak). Ujutro se poslužuje buffet doručak koji uključuje slatke i lagane zalogaje. Večera u hotelu sastoji se od tjestenine (primo piatto), glavnog jela (secondo piatto) i deserta. Večera je služena, nije švedski stol, ali bude sasvim dovoljno.
sve razglede gradova i izlete prema progamu, s taksama za ulaz u gradove
posjet Arezzu, Montepulcianu i Cortoni
izlet u Sienu, San Gimignano i Monteriggioni
razgled Siene s lokalnim vodičem na hrvatskom/srpskom jeziku
izlet u Val D'Orcia (San Quirico, Bagno Vignoni, Pienza, Montalcino)
posjet manufakturama i domaćinstvima uz degustacije (bruschetta, vina, maslinovog ulja) prema programu
voditelja putovanja – vođenje tijekom cijele ture na hrvatskom jeziku
pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja

Cijena ne uključuje

ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja
dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.)
boravišnu pristojbu u iznosu od 1 – 1,50 eur po osobi po noćenju (u završnom pismu biti će objavljen točan iznos boravišne pristojbe),
vožnja vlakićem Chianciano Express - 6 eur po osobi (informativna cijena ulaznice),
doplata za jednokrevetnu sobu 450 kn, obavezna doplata ako osoba spava sama u sobi
napojnicu za vozače i vodiča – po želji, nije obavezno, no ako ste zadovoljni uslugom, organizacijom i trudom naših vodiča, čistoćom autobusa, lijepo ih je nagraditi (preporuka prosječnog iznosa napojnice 2-5 eur po osobi; iznos napojnice ovisi o Vašoj procjeni i zadovoljstvu te može biti i viši, a određujete ga sami ukoliko istu želite ostaviti)
putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti

Lokacija putovanja

Montepulciano, Italija

ID01

Lidija Tikvić

Program uređuje

Član Elisa tima od Jun 2008

od
1.790 kn 1.690 kn