Kuba - biser Kariba

Havana, Cuba Prikaži na karti

Vrsta putovanja

Vrsta putovanja

Daleka putovanja

Destinacija putovanja

Destinacija

Republika Kuba

Vrijeme trajanja

Trajanje

12 dana

Lokalni turistički vodič na destinaciji

Lokalni vodič

uključen

Predstavnik na destinaciji

Veličina grupe

do 25 osoba

Hotel 3*/4*

Vrsta smještaja

Hotel 3*/4*

Po programu

Usluga

Po programu

Zagreb

Polazište

Zagreb

Zrakoplovom

Vrsta prijevoza

Zrakoplovom

Termini putovanja
02.12

Opis programa

Kuba - biser Kariba

Zrakoplovom iz Zagreba
12 dana / 9 noćenja
Smještaj: u hotelu s 3 ili 4 zvjezdice u Havani, u hotelu s 3 zvjezdice na području Cienfuegosa i u hotelu s 4 zvjezdice u Cayo Santa Maria
Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu aranžmana (promjenjivo do puta).

1. dan: Zagreb - Frankfurt - Havana
Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb dva sata prije leta. Slijedi prijava na let iz Zagreba za Frankfurt s polaskom u 06:40. Dolazak u Frankfurt u 08:30. Slijedi nastavak leta za Havanu s polaskom u 13:35. Dolazak u Havanu u 19:05. Nakon obavljanja carinskih formalnosti sastanak s predstavnikom lokalne agencije. Slijedi transfer do hotela. Smještaj u hotel i noćenje.

2. dan: Havana
Nakon doručka odlazimo u razgled Havane. Kroz ovaj razgled posjetit ćete Trg Revolucije, Malecon, Sveučilište u Havani, Hotel Nacional, sjedište vlade Capitol… Nastavak razgleda pješice u pratnji vodiča i otkrivanje starog dijela Havane - najbogatije zbirke kolonijalne arhitekture Latinske Amerike pod zaštitom UNESCO-a od 1982. godine. Proteže se između četiri slavna trga: Plaza San Francisco, Plaza Vieja (Starog trga), Plaza de Armas (Trga oružja) te Centralnog trga. Posjet barovima El Floridita – omiljenom baru Garyja Coopera i Jean Paul Sartrea te Bodeguita del Medio, u kojeg su zalazili Hemingway i Pablo Neruda. Obilazak utvrde El Morro s koje se pruža predivan pogled na staru Havanu. Nakon razgleda, slijedi povratak u hotel te noćenje. Opcionalno: Tropicana show s transferom u old timerima.

3. dan: Slobodno ili izlet u dolinu Viñales (fakultativno)
Nakon doručka uživajte u samostalnom istraživanju Havane ili nam se pridružite na cjelodnevnom izletu u dolinu Viñales, provinciju duhana (uz doplatu, uključeno u paketu izleta). Posjetit ćemo Los Barrigonenes, gdje možete vidjeti kako izgleda život lokalnog stanovništva ovog ruralnog kraja. Napravit ćemo stanku za odmor i fotografiranje na vidikovcu Las Jazmines. Odlazimo u indijansku špilju La Cueva del Indio unutar koje teče rijeka gdje nas očekuje kraća vožnja čamcem kroz špilju. Slijedi odlazak do murala prahistorije naslikanog na stijeni. Slijedi povratak u Havanu te noćenje.

4. dan: Cienfuegos - Trinidad
Doručak. Napuštamo Havanu te krećemo prema Cienfuegosu. Putem ćemo posjetiti imanje Fiesta Campesina. Po dolasku u Cienfuegos (poznat kao "Biser juga") slijedi obilazak znamenitosti grada. Šetnja gradskim ulicama, vanjski razgled Palacio del Valle, izgrađene 1917. godine. Smatra se kubanskim arhitektonskim draguljem. Na palači se isprepliću značajke romanike, gotike i baroka. Slobodno vrijeme. Slijedi odlazak autobusom u hotel na području Trinidada smještaj u hotel i noćenje. ( Las Cuevas Trinidad Hotel 3*)

5. dan: Slobodno ili izlet u Trinidad (fakultativno)
Doručak i slobodno vrijeme za samostalno istraživanje okolice ili nam se pridružite na cjelodnevnom izletu u Trinidad (uz doplatu, sadržano u paketu izleta). Polazak iz hotela u jutarnjim satima udobnim turističkim autobusom do lokalne agencije u Trinidadu. Ovdje se pridružujete vođenom grupnom razgledu. Posjetit ćete Manaca Iznagu, slavni lokalitet u predgrađu Trinidada poznatom po visokom tornju podignutom 1750. godine. Služio je kao osmatračnica za nadgledanje robova tijekom rada na plantažama šećerne trske. Najviši je takav toranj ikada izgrađen na karipskim plantažama. Zaustavit ćemo se na vidikovcu Valle de San Luis i uživati u pogledu na planinu Escambray i Karipsko more. Ovdje možete snimiti sjajne fotografije. U nastavku posjećujemo lokalnu radionicu keramike i upoznajemo se s izradom i proizvodnjom uporabnih i ukrasnih predmeta. Izlet ćemo završiti šetnjom kroz stari dio Trinidada i njegovim popločenim ulicama, uključujući Plazu Mayor i Plazu Real del Jigüe. Posjetit ćemo slavni Canchanchara bar i kušati istoimeni osvježavajući koktel s medom i rumom. Ručak u lokalnom restoranu. Slijedi povratak u hotel. Noćenje i večera u hotelu.

6. dan: Santa Clara - Cayo Santa Maria
Doručak. Polazak prema Santa Clari, obilazak Trga revolucije i spomen-područja Che Guevari. Posjetit ćemo i blindirani vlak, memorijalni park i muzej na otvorenome, podignut u sjećanje na bitku za Santa Claru. Nakon obilaska slijedi smještaj u hotelu Cayo Santa Maria u superior sobama na bazi Ultra All Inclusive usluge za sljedeća 3 noćenja.

7. - 10. dan: Cayo Santa Maria
Slobodan dan za uživanje na plaži uz uslugu Ultra All Inclusive

11. dan: Cayo Santa Maria – zračna luka Havana – let za Frankfurt
Slobodno vrijeme do transfera za zračnu luke Havana. Po dolasku slijedi prijava na let za Frankfurt s polaskom u 19:05. Slijedi noćni let za Frankfurt.

12. dan: Frankfurt - Zagreb
Dolazak u Frankfurt u 09:50. Slobodno vrijeme do večernjeg leta za Zagreb s polaskom u 18:00. Planirani povratak u Zagreb u 19:20.

Raspored obilazaka svih lokacija i objekata navedenih u programu ili od strane agencije predloženih fakultativno podložan je promjenama prema procjeni pratitelja/voditelja putovanja, a ovisi o radnim vremenima pojedinih lokacija ili objekata, trenutnoj raspoloživosti pružatelja usluga na terenu te o vremenskim prilikama.


*First minute cijena vrijedi do popunjenja određenog kapaciteta.
Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu aranžmana (promjenjivo do puta).

Doplate:
- doplatu za jednokrevetnu sobu u iznosi 249 € (obavezna doplata ako osoba putuje sama)
- napojnice za lokane davatelje usluge (obavezna doplata na destinaciji): 40 €

Dodatne usluge (prijava i plaćanje prilikom rezervacije):
- Paket izleta - Dolina Viñales i indijanska spilja s uključenim ručkom te Trinidad s uključenim ručkom: 140 € po osobi
- Izleti pojedinačno:
         - Tropicana show: 120 € po osobi
- Viza za Kubu: 40 €
- Usluga ishođenja vize: 15 €

Informacije o letu:
Prijevoznik: Lufthansa
Predviđena vremena letova:
02.12.2024 ZAGREB - FRANKFURT 6:40-8:30
02.12.2024 FRANKFURT - HAVANA 13:35-19:05
12.12.2024 HAVANA - FRANKFURT 19:05-9:50 + 1
13.12.2024 FRANKFURT - ZAGREB 18:00-19:20
Vremena polazaka zrakoplova navedena su prema redu letenja objavljenom za 2024. godinu i podložna su promjenama.

Korisne informacije:
Malo je zemalja u svijetu s tolikim prirodnim i društvenim kontrastima, zemalja s tako uzbudljivom poviješću, zemalja u kojima su ples i pjesma dio svakodnevice ma kako ona surova bila, malo je zemalja koje putnika mogu oduševiti onako kako to baš svaki put uspijeva Kubi. Kuba je simbol za slobodu duha i volje, za borbu i revoluciju, za jednostavnost i uživanje u svakom trenutku života. Sve navedeno je i razlog njene magične privlačnosti zbog koje je turizam postao ono zbog i od čega Kuba živi.

Pa iako je sve u državnom vlasništvu, razgledavanje znamenitosti glavnog grada – Havane, ali i brojnih okolnih živopisnih naselja, ili kupanje na prekrasnim tropskim plažama, kao i uživanje u brojnim autohtonim delicijama, na sreću, nije nacionalizirano.

Površina: 109.884 km²
Stanovništvo: 11.113.215
Gustoća naseljenosti: 102 stanovnika/km²
Glavni grad: Havana
Najveći gradovi: Havana, Santiago de Cuba, Camaguey, Holguin...
Službeni jezik: španjolski
Religija: 60% katolici, 24% nereligiozni, 11% ostali, 5% ostali kršćani
Novac: kubanski peso (CUP/$MN / 100 centavo) 1 € = cca 26 CUP. Banka Kube izdaje kovanice od 1, 2, 5, 20, 40 centi te novčanice od 1, 3, 5, 10, 20, 50 i 100 pesosa. Moguće je i plaćanje karticama. Visa i Mastercard su prihvaćeni kao sredstvo plaćanja, no većina ustanova (ne uključujući hotele i restorane) većinski prihvaća samo gotovinu.
Vremenska zona: na Kubi se vrijeme daje prema UTC-5:00 cijele godine. Ovo vrijeme se također naziva Cuba Standard Time (CST). Razlika u odnosu na Hrvatsku je -6 sati (Hrvatska 12:00, Kuba 06:00)
Telekomunikacija: pozivni broj za Kubu je +53, pozivi iz Kube za Hrvatsku 00385 ( željeni broj bez 0). Nećete moći upotrebljavati vlastitu mobilnu mrežu kao što to radite u državama EU. WiFi Vam je dostupan u smještaju. Možete kupiti dodatnu SIM karticu. Najpoznatiji pružatelj mobilnih usluga je Cubacel by ETECSA.
Struja: električni napon je 220 V a u uporabi su iste utičnice kao i u Hrvatskoj, dakle, ne trebate adapter.

Geografska obilježja
Kuba je arhipelag od gotovo 4 200 otoka, uvala i otočića smještenih u sjevernom Karipskom moru na ušću u Meksički zaljev i Atlantski ocean. Sjedinjene Američke Države (Key West, Florida) udaljene su 150 km sjeverno i sjeverozapadno, Bahami su udaljeni 22 km sjeverno. Meksiko se nalazi 210 zapadno preko kanala Yucatán. Haiti je 77 km istočno, a Jamajka južno.

Kuba je glavni otok, okružen s četirima manjim skupinama otoka: arhipelagom Colorados na sjeverozapadnoj obali, arhipelagom Sabana-Camagüey na sjevernoj središnjoj obali Atlantika, Jardines de la Reina na južnoj središnjoj obali te arhipelagom Canarreos na jugozapadnoj obali.

Glavni otok, nazvan Kuba, dugačak je 1250 km te čini većinu kopnene površine zemlje. Najveći je otok na Karibima i 17. najveći otok na svijetu. Glavni otok sastoji se uglavnom od ravnih do valovitih nizina osim planina Sierra Maestra na jugoistoku, čija je najviša točka Pico Turquino (1974 m). Drugi po veličini otok je Isla de la Juventud (Otok mladosti) u arhipelagu Canarreos.

Klima
Na Kubi prevladava tropska klima, s vrućim ljetima te suhim i nešto hladnijim razdobljem od kasnog studenog do sredine travnja. Općenito, postoji sušna sezona od studenog do travnja, a kišnija sezona od svibnja do listopada. Prosječna temperatura je 21 °C u siječnju i 27 °C u srpnju. Godišnja količina padalina je između 1 000mm i 1 500mm.

Kupovina
Popularni suveniri: slike i umjetnine uličnih umjetnika, cigare, rum, drvene umjetnine i rukotvorevine, magneti, privjesci za ključeve, kubanske registarske oznake. Trgovine rade uglavnom 10:00-18:00 sati radnim danom i subotom, a nedjeljom uglavnom 10:00-13:00 sati. Veći trgovački centri rade svaki dan 07:00-22:00 sati.

Državni praznici
1. siječnja        Nova godina
2. siječnja        Dan pobjede oružanih snaga
1. svibnja         Praznik rada
25.-27. srpnja  Nacionalni dan narodne pobjede
10. listopada    Obljetnica početka Domovinskog rata 1868.
25. prosinca     Božić

Hrana i piće
Kubanska kuhinja dijeli recepte i kulinarske tehnike s afričkom i španjolskom, a začinjena je egzotičnim karipskim okusima. Često je miješaju s meksičkom, no kubanski su recepti zapravo mnogo drugačiji te bogatiji mesnim jelima. Svinjetina i piletina najviše se pripremaju na “kreolski”, u čijim receptima nema paprike, inače vrlo popularne u karipskoj gastronomiji. Meso za grill prethodno se marinira u soku od naranče, a poslužuje se uz snažan umak od češnjaka.

Kruh na Kubi gotovo da i ne postoji, a uz gotovo svako jelo servira se riža s crnim grahom originalnog naziva “Moros y Cristianos“. Tropsko voće, kao što su papaja, mango i banana, poslužuje se kao predjelo, uz glavno jelo te kao osnova većine deserta.

Od ribljih jela, kubanska kuhinja prepuna je recepata s bakalarom ili jastogom. Šalica jake espresso kave s vrućim mlijekom i kruh namazan maslacem te zatim prepečen na električnom grillu tipičan je kubanski doručak. Jede se tako da “tostadu” izlomite i umočite u kavu. A omiljene su i pržene rolice šunke pod nazivom “croquetas”. Umak Mojito se poslužuje uz svinjetinu, a sastoji se od ulja, luka, češnjaka, začina i soka gorke naranče ili limete. Osnova jelima je sofrito, koji se sastoji od luka, češnjaka, zelenih paprika, papra i origana, popečenih na maslinovu ulju.

Neki od specijaliteta su: medianoche – kratko pečeni sendvič sa pečenom svinjetinom, šunkom, senfom, sirom i krastavcima; ropa vieja – sjeckana govedina servirana uz rižu, masline, čili papričice i kapare; elena ruz – sendvič od puretine, džema od jagode i svježeg sira; fricasé de pollo – pileći gulaš, prožet čili papričicama, maslinama, kaparama i grožđicama; pescao en escabeche – riblje jušno jelo, servirano u escabeche umaku od ulja, češnjaka, paprike i lovorovog lišća.

Česti izrazi:
Dobro jutro! – iBuenos días! (do ručka)
Dobar dan! – iBuenas tardes! (nakon ručka)
Dobra večer! – iBuenas noches! (nakon večere)
Doviđenja! – iHasta luego!
Bok! – iHola!
Kako se ti zoveš?- ¿Cómo te llamas?
Zovem se…- Mi nombre es… / Me llamo…
Drago mi je – Encantado / Mucho gusto

Važne napomene:
- Kategorizacija hotela odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda.
- Cijena zrakoplovnih pristojbi podložne su promjeni i važeće su na dan izdavanja zrakoplovne karte. Kalkulacija je rađena na dan 20.03.2024. te agencija zadržava pravo promjene cijena u slučaju tečajnih razlika većih od 1,5% ili značajnih promjena cijena goriva. Vremena polazaka zrakoplova navedena su prema redu letenja objavljenom za 2024. godinu te su podložna promjenama.
- Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa ovisno o izmjenama u redu letenja zrakoplova, radnim vremenima lokaliteta koji se posjećuju te vremenskim uvjetima.
Promjene plana leta, hotela ili programa putovanja nisu predviđene, no zadržavamo pravo na iste.
Neispravni putni dokumenti, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju putničku agenciju te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja putničke agencije.
- O eventualnom otkazu putovanja u slučaju premalog broja putnika biti ćete informirani do najmanje 20 dana prije polaska. U slučaju otkaza zbog premalog broja putnika agencija ne snosi odgovornost za troškove usluga koje nisu rezervirane u agenciji, a putnik ih je rezervirao kod treće strane u svezi planiranoga putovanja
- Paket aranžmani u organizaciji putničke agencije nisu primjereni za osobe sa smanjenom pokretljivošću. Kupovina lokalnih proizvoda i usluga tijekom izleta leži u Vašoj vlastitoj odgovornosti.

Dokumenti potrebni za putovanje:
Hrvatskim državljanima za ovo putovanje potrebna je putovnica koja vrijedi još 6 mjeseci nakon datuma ulaska u zemlju te viza (turistički karton) koji pribavlja agencija (uz doplatu). Prilikom prijave (barem 45 dana prije polaska) agenciji je potrebno dostaviti čitljivu fotokopiju putovnice. Zdravstveno osiguranje u iznosu od 30.000 EUR obavezno je za dobivanje vize za Kubu.

Prije putovanja potrebno je ispuniti obrazac zdravstvenog nadzora Declaración de Sanidad del Viajero (https://dviajeros.mitrans.gob.cu/)

Molimo da se o preporukama za putovanja u Kubu informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske www.mvep.hr

Organizator zadržava pravo izmjene redoslijeda izvođenja programa putovanja (redoslijed izvedbe/satnica unutar definiranih termina programa, fakultativne usluge i sl.). Za ovo putovanje vrijede sljedeći opći uvjeti organizatora.

Cijena uključuje

povratni let sa zrakoplovnim pristojbama Zagreb - Havana preko Frankfurta u ekonomskoj klasi, avioprijevoznika Lufthansa
3 noćenja s doručkom u hotelu s 3 ili 4 zvjezdice u Havani
2 noćenja s polupansionom u hotelu s 3 zvjezdice na području Cienfuegosa
4 noćenja s all inclusive uslugom u hotelu s 4 zvjezdice u Cayo Santa Maria
prijevoze prema programu u udobnim i klimatiziranim autobusima
3 razgleda: Havana, Cienfuegos, Santa Clara i Che Memorial
pratitelja putovanja na hrvatskom ili slovenskom jeziku te lokalnog vodiča
pripremu i organizaciju putovanja te jamčevno osiguranje prema propisima

Cijena ne uključuje

vizu za Kubu - 40 € + 15 € usluga ishođenja vize po osobi
paket putnog osiguranja (preporučujemo)
dodatne usluge, obroke i fakultativne izlete
napojnice za lokalne vodiče i vozače
troškove osobne prirode (dodatni obroci, piće, telefon, izleti, razgledi..
doplatu za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata ako osoba putuje sama)

Dora Tikvić

Program uređuje

Član Elisa tima od Mar 2021

Provjeri sve termine i cijene