Oman - Neotkriveni biser Arapskog poluotoka

Muscat - Oman Prikaži na karti

Vrsta putovanja

Vrsta putovanja

Daleka putovanja

Destinacija putovanja

Destinacija

Oman

Vrijeme trajanja

Trajanje

8 dana

Voditelj putovanja tijekom putovanja.

Voditelj putovanja

uključen

Lokalni turistički vodič na destinaciji

Lokalni vodič

uključen

Predstavnik na destinaciji

Veličina grupe

do 25 osoba

Hotel 3*/4*

Vrsta smještaja

Hotel 3*/4*

Polupansion

Usluga

Polupansion

Garantirano

Pogodnost

Garantirano

Zagreb

Polazište

Zagreb

Zrakoplovom

Vrsta prijevoza

Zrakoplovom

Termini putovanja

Opis programa

Oman - Neotkriveni biser Arapskog poluotoka

Zrakoplovom iz Zagreba
8 dana / 7 noćenja
Smještaj:
MUSCAT: Al Falaj Hotel 4* ili sličan
SUR: Sur Plaza Hotel 3* ili sličan
WAHIBA SANDS: Sama al Wasil Desert Camp ili sličan
NIZWA: Golden Tulip Nizwa Hotel 4* ili sličan

1. DAN ZAGREB - ISTANBUL – MUSCAT
Sastanak putnika u Zračnoj luci Zagreb dva sata prije polijetanja zrakoplova s voditeljem putovanja. Prijava na let i polijetanje zrakoplova iz na liniji TK1054 (Turkish Airlines) u 9.00 sati. Dolazak u Istanbul predviđen je u 12.15 sati. Nastavak putovanja za Muscat na liniji TK774 (Turkish Airlines) u 18.40 sati. Dolazak u Muscat u 00.30 sati po lokalnom vremenu. Nakon pograničnih i carinskih formalnosti doček od strane lokalnog agenta i prijevoz do hotela u trajanju od cca. sat vremena. Po dolasku prijava u hotel i noćenje.

2. DAN MUSCAT
Nakon doručka krećemo u obilazak Muscata koji svojim posjetiteljima nudi jedinstvenu priliku da svjedoče skladu modernog i tradicionalnog kulturnog nasljeđa. Razgled grada ćemo početi obilaskom Velike Džamije; najveće džamije u Omanu i jedine u zemlji koja je otvorena za nemuslimane, a koja svojom veličinom i raskoši ostavlja bez daha. Nastavak vožnje prema rezidencijalnoj četvrti uz zaustavljanje kod zgrade Opere. Royal Opera House izgrađena je na 80.000 kvadratnih metara i imitira talijanski stil opernih kuća u koju je uklopljen dizajn tradicionalne arhitekture sa suvremenom omanskom arhitekturom. Može primiti gotovo 1.100 gledatelja na tri razine gledališta, idealne akustike koja spada u grupu prvoklasnih građevina svjetske umjetnosti. Odvest ćemo se potom do starog grada gdje ćemo obići muzej Bait Al Zubair – privatni muzej jedne od najstarijih obitelji sultanata – obitelji Zubair koji sadrži tipične predmete koji predstavljaju omansku kulturu poput artefakata, nošnji i raznog oružja. Zaustavit ćemo se kod veličanstvene palače Al Alam, službene palače Njegovog Veličanstva sultana Qaboosa, koja se nalazi tik do portugalskih utvrda Mirani i Jalali iz 16. stoljeća. Voziti ćemo se dokovima Corniche-a i posjetiti šarenu tržnicu (bazar) Muttrah, jednu od najstarijih u Omanu. Očarat će vas svojim uskim uličicama, mističnim mirisima tamjana i sandalovine te unikatnim ukrasima, minijaturama, nakitom, pašminama i ostalim rukotvorinama. Povratak u hotel, večera i noćenje.

3. DAN MUSCAT - QURIYAT - VRTAČA BIMAH - WADI SHAB – WADI TIWI – SUR – PLAŽA KORNJAČA
Doručak i odjava iz hotela. Krećemo prema Suru obalnom cestom koja je poznata po lijepim panoramskim pogledima na Omanski zaljev. Putem ćemo stati u Quriyatu, starom ribarskom selu koje još uvijek čuva stara utvrda. Nastavljamo dalje obalnom cestom i uživamo u prekrasnom krajoliku. Dolazimo do vrtače Bimah, prirodno stvorenog kratera ispunjenog tirkizno plavom vodom u kojoj ćemo se moći i okupati ako poželimo. Potom vožnja do jedne od najljepših dolina u zemlji, Wadi Shab, što u prijevodu znači “dolina između litica“. Wadiji su doline s prirodnim jezercima uglavnom u kanjonima. Oaze u pravom smislu riječi – usred ničega zelenilo i bistra voda. Wadiji su glavne atrakcije u Omanu i pravo mjesto za odmor i kupanje. Odlazimo kroz šumu palmi i banana do  Wadi Tiwia, Wadi Tiwi je još jedan prekrasan prirodan bazen okružen zelenilom. Nakon toga vožnja prema obalnom mjestu Sur kamo stižemo u predvečerje i odlazimo u hotel. Slijedi večera, a u večernjim satima (oko 20.00 sati) očekuje nas jedinstveno iskustvo – posjet utočištu kornjača na plaži Ras Al Jinz gdje zelene kornjače, nakon tisuće prijeđenih kilometara, noću dolaze snijeti jaja. Povratak u hotel i noćenje.

4. DAN SUR – WADI BANI KHALID – PJEŠČANE DINE WAHIBA
Nakon doručka posjetit ćemo tvornicu tradicionalnih omanskih drvenih ribarskih brodova (dhow) koji se i danas grade ručno. Zatim nastavljamo našu panoramsku vožnju kroz planine prema Wadi Bani Khalidu, prekrasnoj oazi smještenoj u srcu golih i suhih planina. Uživat ćemo u njezinim prekrasnim bistro plavim bazenima, kamenim plažama i nasadima datulja i palmi. Čari doline možemo iskoristiti za osvježenje ili treking. Nakon kupanja odlazimo put pješčane pustinje. Na samom ulasku u pustinju posjetit ćemo jednu beduinsku obitelj i iz razgovora s njima saznati kako izgleda život u pustinji. Nastavljamo uzbudljivu vožnju u 4×4 vozilima sve do našeg kampa gdje ćemo se kratko odmoriti, a u predvečerje odlazimo na safari po pješčanim dinama ususret čarobnom zalasku sunca. Večerom u kampu pod pustinjskim zvjezdanim nebom na najljepši način privest ćemo kraju ovaj dan. Noćenje u bungalovima u pustinjskom kampu.

5. DAN WAHIBA – BAHLA – JABREEN – NIZWA
Nakon doručka odjava iz kampa te potom krećemo prema Nizwi, nekadašnjem glavnom gradu Omana. Na putu ka Nizwi posjet dvorcu Jabreen, uz kratko zaustavljanje pokraj lijepe utvrde Bahla – Omanskog centra keramike koja je danas pod zaštitom UNESCO-a. U prelijepoj palači Jabreen iz 17. st., najljepšoj u Omanu, doživjet ćemo srednjovjekovnu atmosferu i vidjeti ručno oslikane stropove i izrezbarene okvire vrata i prozora islamskim motivima. Osim što je bio ratna utvrda, bio je i poznati znanstveni centar tog vremena u kojem se proučavala astrologija, medicina i islamsko pravo. Slijedi posjet selu Birkat Al Mauz, što u prijevodu znači „bazen s bananama“. Vožnja kroz seosku oazu s gustim nasadima datulja i plantažama banana. U ovom selu se i dalje koristi najstariji sustav za navodnjavanje pod nazivom „falaj“ koji je pod zaštitom UNESCO-a te kojeg ćemo isto tako posjetiti, a potom i prošetati uličicama sela u koje se i dalje nalaze stoljetne kuće od blata koje nam otkrivaju nekadašnji način života ovog područja. Dolazak u Nizwu, prijava i smještaj u hotel. Večera i noćenje.

6. DAN NIZWA - JABAL SHAMS (GRAND CANYON) - MUSCAT
Doručak i odjava iz hotela. Odlazimo u razgled Nizwe koja je bila glavni grad negdašnje Julanda dinastije u 6. i 7. stoljeću, a poznata je po Okrugloj utvrdi koja je danas najposjećeniji omanski nacionalni spomenik i zadivljujući primjer stare omanske arhitekture. U Nizwi ćemo posjetiti poznati sajam stoke te svjedočiti još jednom žustrom nadmetanju trgovaca. Potom ćemo prošetati bazarom koji je poznat po nakitu, posebnim Khanjar bodežima i ostalim ukrasima od srebra. Uživat ćemo i u šarenilu i mirisima tržnice začinima koju ćemo također posjetiti. Nastavljamo vožnju prema Nastavljamo vožnju prema Al Hamri, jednom od najstarijih sela u ovom kraju smještenom u podnožju planine Jabal Shams s najvišim vrhom u Omanu (3.009 m). Tradicionalne kuće od blata koje datiraju do prije 400 godina i danas su nastanjene, a sustav navodnjavanja koji se koristi u ovom kraju jedan je od najstarijih takve vrste (pod zaštitom UNESCO-a). U Al Hamri ćemo posjetiti tradicionalnu kuću Bait Al Safah koja je prenamijenjena u muzej i prikazuje lokalnu tradiciju i način života unutar četiri zida. Potom ćemo ponovno sjesti u 4×4 i odvesti se prema Misfat Al Abriyeenu, planinskom selu u zelenoj oazi usred kamene pustinje na nadmorskoj visini od 1.000 m. Prošetat ćemo njegovim uskim uličicama uz stare kuće od kamena i blata, obići stari sustav navodnjavanja te baciti pogled na poljoprivredne terase na kojima stanovnici uzgajaju banane, šipak, mango i naravno palme kojima opskrbljuju tržnice. Najpoznatiji proizvod ovog područja je pustinjska ruža čije svjetlo ružičaste latice služe za proizvodnju poznate ružine vodice. Za kraj ćemo se odvesti do vrha Jabal Shamsa, što u prijevodu znači „Planina Sunca“, ispod kojeg se prostire prekrasan kanjon kojim ćemo prošetati, poznat i kao omanski Grand Canyon. Nastavak vožnje prema Muscatu. Prijava i smještaj u hotel. Večera i noćenje.

7. DAN MUSCAT – NAKHAL - MUSCAT
Nakon doručka krećemo do male, živahne obalne tržnice Barka na kojoj lokalni ribari prodaju svjež ulov. Prošetat ćemo da vidimo što se nudi, a zatim slijedi vožnja do utvrde Nakhal koje je nekad služila Imamima Wadi Bani Kharousu i dinastiji Ya’aruba. Nakon nedavnih restauratorskih radova na tvrđavi, uređena je tradicionalnim namještajem, rukotvorinama i povijesnim relikvijama. Stropovi, vrata i prozori ukrašeni su zanimljivim rezbarijama. Pogled s vrha utvrde je vrlo impresivan i nudi panoramski pogled na okolni krajolik. Pored starog sela Nakhal, na kraju oaze, nalaze se i termalni izvori vode koji su među lokalnim stanovništvom poznati kao omiljeno odredište za piknik. Tu ćemo provesti malo vremena opuštajući se okruženi bujnom vegetacijom. Odavde krećemo prema dvorcu Al Hazm, jednom od najveličanstvenijih dvoraca u Omanu, sagrađenog 1708. godine pred kraj vladavine plemena Al Yarubi Omanom. Dvorac je dao sagraditi Imam Sultan bin Saif al Yarubi. Dvorac je ujedno i utvrda, ali i palača u kojoj je živio imam te se danas nalazi na UNESCO popisu svjetske kulturne baštine. Povratak u Muscat. U poslijepodnevnim satima mogućnost fakultativnog odlaska na krstarenje uz zalazak sunca tradicionalnim arapskim brodom „dhow“. Večera i noćenje u hotelu.

8. DAN MUSCAT – ISTANBUL – ZAGREB
Odjava iz hotela i noćni transfer u zračnu luku Muscat. Prijava na let za Istanbul u 1.30 sati na liniji TK775 (Turkish Airlines). Po dolasku u Istanbul u 5.45 sati po lokalnom vremenu, slijedi nastavak leta za Zagreb u 7.00 sati na liniji TK1053 (Turkish Airlines). Dolazak u Zagreb predviđen je u 8.05 sati po hrvatskom vremenu.


Doplate:
- doplatu za jednokrevetnu sobu u iznosu 398 € (2.998,73 kn) (obavezna doplata ako osoba putuje sama)
- obavezna doplata pristojbe u zračnim lukama 332 € (2.490 kn) (promjenjivo do izdavanja karata)
- obavezne doplate po osobi: napojnice za lokalne vodiče i vozače (preporučujemo 5 USD dnevno - plaćanje na licu mjesta)

Viza za Oman: Za državljane Republike Hrvatske viza nije potrebna za turističke boravke do 10 dana. Putovnica mora vrijediti još najmanje 6 mjeseci od dana ulaska u Oman. Kopiju putovnice potrebno je dostaviti prilikom potvrde rezervacije. Vizni režim podložan promjenama.

Važne napomene:
- Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i iznos pristojbe potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
- Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji u Omanu i može biti različita od europskih standarda.
- Molimo da se o sigurnosti putovanja informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova na web stranici: www.mvep.hr
- Neispravni putni dokumenti koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja organizatora putovanja. Putovnica mora vrijediti još najmanje 6 mjeseci od dana ulaska u Oman
- Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.
- U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana.

Korisne informacije - Oman
Službeni naziv države: Sultanat Oman
Površina: 309.500 km²
Stanovništvo: 3,6 milijuna
Glavni grad: Muscat
Službeni jezik: arapski
Pozivni broj: +968
Vremenska razlika: +3 sata zimi/+2 sata ljeti
Hrana: Tradicionalna omanska kuhinja je jednostavna. Osnovni sastojak je riža koja se kuha zajedno sa govedinom, ovčetinom, janjetinom, piletinom ili ribom. Meso se peče, prži ili kuha nakon mariniranja u mješavini začina, uključujući kardamom, cimet, kim, đumbir, papar, kurkumu i šafran. Jedite samo dobro kuhano meso i ribu. Povrće mora biti kuhano, a voće oguljeno.
Piće: Preporučuje se piti voda u boci. Izvan Muscata mlijeko može biti nepasterizirano pa ga radije nemojte piti. Serviranje tradicionalne blage kave sa okusom kardamoma i šafrana je važan društveni ritual. Poslužuje se crna i bez šećera, s datuljama sa strane.
Zdravstvene informacije: Cjepiva nisu obavezna. Za trenutnu situaciju prije putovanja predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo.
Valuta: Omanski rial (OMR); 1 USD = 0,38 OMR; 1 EUR = 0,45 OMR (listopad 2021.)
Novac: Preporučujemo da sa sobom ponesete USD ili Eure koje ćete lako razmijeniti u bankama, mjenjačnicama i u većim hotelima. U Omanu prihvaćaju sve kreditne kartice, osim Amex-a kojeg na nekim mjestima ne prihvaćaju. Bankomati su dostupni u cijeloj zemlji. Putničke čekove je teško razmijeniti. Postoji mogućnost da ih prihvate u velikim hotelskim lancima, ali u manjim hotelima i trgovinama to je gotovo nemoguće. U slučaju da ih ipak odlučite koristiti i imate ih priliku razmijeniti, preporučuje se da putnički čekovi budu u USD kako bi izbjegli nepovoljni tečaj.
 
Odjeća: Preporučuje se ponijeti laganu ljetnu odjeću od prirodnih materijala. Ponesite topliji komad odjeće koji možete ogrnuti čak i za najtoplijih mjeseci zbog jakih klima uređaja u svim zatvorenim prostorima. Od obuće najbolje je ponijeti sandale ili lagane cipele. Za kupanje možete ponijeti kupaći kostim. Oman je muslimanska zemlja, pa bi trebali poštivati lokalne običaje odijevanja. Žene bi trebale imati pokrivena ramena i ne isticati dekolte, ne nositi kratke suknje ili kratke hlače. Idealne hlače bi trebale biti dužine do ispod koljena. Uz sebe bi uvijek trebale nositi maramu ili pašminu za pokrivanje glave na mjestima na kojima je to obvezno, posebno u džamijama. Muškarci unutar hotela mogu nositi malo duže i šire kratke hlače (ne pripijene), no izvan hotela samo duge hlače. U hotelskim bazenima i na plažama može se kupati u kupaćim kostimima koji ne bi smjeli biti izazovni. Većina hotela ne zahtjeva prekrivanje žena tijekom plivanja, iako žene to mogu same učiniti ako žele dok se kupaju na javnim plažama u moru.
Klima: Klima je većinom sušna pustinjska, uz obale nešto blaža polupustinjska, a tek na višem gorju Hadjar se donekle približava mediteranskoj. Najbolje vrijeme za putovanje u Oman je između listopada i travnja kada je toplo i sunčano, uz temperature od ugodnih 25°C, koje u toku dana dosegnu do 35°C. Noću je hladnije uz temperature od 17°C do 19°C.
Električna energija: Koriste se ravni priključci s tri rupe, stoga ponesite ispravljač (adapter).
Mobilni telefoni i Internet: A1, T-Mobile i Telemach imaju roaming, no veze mogu povremeno zakazati. Internet je dostupan u nekoliko internet kafića u većim gradovima i u većim hotelima.

Cijena uključuje

prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Zagreb – Muscat – Zagreb
grupni transfer autobusom od zračne luke do hotela i obrnuto
7 noćenja s uslugom polupansiona u hotelima 3*/4* te pustinjskom kampu
sve razglede i izlete prema programu
ulaznice za objekte i lokalitete koji se posjećuju prema programu
voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
lokalnog vodiča na engleskom jeziku
organizaciju putovanja i jamčevinu

Cijena ne uključuje

doplatu za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata ako osoba putuje sama)
obavezna doplata pristojbe u zračnim lukama (promjenjivo do izdavanja karata)
dodatne usluge, obroke i fakultativne izlete
napojnice za lokalne vodiče i vozače
troškove osobne prirode
putno osiguranje (preporučujemo)

Dora Tikvić

Program uređuje

Član Elisa tima od Mar 2021

Provjeri sve termine i cijene