Prijestolnice Skandinavije 2022

Oslo, Norveška

Vrsta putovanja

Vrsta putovanja

Autobusom

Destinacija putovanja

Destinacija

Oslo

Vrijeme trajanja

Vrijeme trajanja

10 dana

Voditelj putovanja

Voditelj putovanja

uključen

Maksimalna veličina grupe

Veličina grupe

do 58 osoba

ZG-VŽ-ČK

Polazište

ZG-VŽ-ČK

Hotel 3*

Vrsta smještaja

Hotel 3*

Po programu

Usluge

Po programu

Garantirano

Pogodnost

Garantirano

Autobusom

Vrsta prijevoza

Autobusom

Opis programa

PRIJESTOLNICE SKANDINAVIJE 2022.
10 dana autobusom
16.06.-25.06.2022.
15.07.-24.07.2022.
05.08.-14.08.2022.
15.08.-24.08.2022.
GARANTIRANI POLASCI

Vrijednost više:  u cijenu aranžmana uključen smještaj u dvokrevetnim unutarnjim kabinama na putničkim brodovima Silja Serenade i Silja Simphony! Uključena i jedna večera na brodu iz Copenhagena za Oslo. Garantiramo dobar položaj kabina (kabine kategorije B na gornjim razinama, iznad razine palube za vozila).

Uz Zagreb moguć polazak i iz Čakovca i Varaždina uz prethodnu najavu.

1. dan: ZAGREB – DRESDEN     792 km
Polazak autobusa iz Zagreba s autobusnog kolodvora, peroni 502-506 u 5:00 sati. Moguć polazak i iz Čakovca i Varaždina uz prethodnu najavu. Vožnja kroz Sloveniju i Austriju prema Beču i dalje kroz Češku uz povremena zaustavljanja putem. Dolazak u Dresden. Razgled povijesne jezgre Dresdena grada neprocjenjive umjetničke baštine koji je poznat i pod nazivom „Firenca na Elbi“, praktički uništenog krajem Drugog svjetskog rata i potpuno obnovljenog potom: Opera - katolička katedrala - dvorac - Zwinger s Galerijom starih majstora i muzejem porculana - Zid saskih vladara - Protestantska katedrala - Bruhlska terasa. Smještaj u hotel. Noćenje.

2. dan: DRESDEN - BERLIN - ROSTOCK     419 km
Doručak. Odlazak iz Dresdena prema Berlinu. Po dolasku u Berlin panoramski razgled njemačke prijestolnice autobusom: Alexanderplatz - ulica Unter den Linden - katedrala - otok Muzeja -Brandenburška vrata - Checkpoint Charlie - Potsdammer Platz – Kurfürstendamm, središte zapadnog Berlina. Razgled završava u središtu trgovačkog Berlina, slobodno vrijeme za kupovinu ili ručak. U poslijepodnevnim satima nastavak putovanja prema Rostocku, njemačkoj luci na Baltiku, po dolasku šetnja užim središtem grada Smještaj u hotel. Noćenje.

3. dan: ROSTOCK - GEDSER - KOPENHAGEN - BROD    170 km
Doručak. Odjava iz hotela. Ukrcaj na trajekt za Dansku u luci Rostocka. Plovidba u trajanju od cca. 2 sata. Dolazak u Dansku i putovanje prema najvećem danskom otoku Sjellandu, otoci su međusobno povezani mostovima. Ukrcaj na brod kompanije DFDS i smještaj u kabine. Večera na brodu (u cijeni aranžmana). Plovidba broda prema Oslu. Noćenje u dvokrevetnim kabinama na brodu.

4. dan: BROD - OSLO - ÖREBRO    331 km
Doručak na brodu. Iskrcaj s broda u Oslu u jutarnjim satima. Panoramski obilazak norveške prijestolnice: nova zgrada Opere - gradska vijećnica - četvrt Akker Brygge - kraljevska palača - Parlament - glavna ulica Karla Johanna - utvrda Akershus - Vigeland park, remek djelo velikog norveškog kipara Gustava Vigelanda s 227 monumentalnih skulptura na temu života i smrti i ljudske sudbine - četvrt muzeja na poluotoku Bygdoy. Slobodno vrijeme u gradskom središtu za kupovinu tipičnih norveških suvenira od figurica trolova do prekrasnih i poznatih norveških pulovera i pletenine ili posjet nekom od muzeja  među kojima se izdvaja Nacionalna galerija. Odlazak iz Osla u popodnevnim satima. Vožnja prema Švedskoj kroz područja velikih prirodnih ljepota, uz rijeke i brojna jezera. Dolazak u švedski grad Örebro u ranim večernjim satima. Smještaj u hotel, noćenje.

5. dan: ÖREBRO - STOCKHOLM - BROD    199 km
Doručak. Putovanje prema Stockholmu. Po dolasku u Stockholm panoramska vožnja dijelom gradskog središta i zaustavljanje ispred Gradske vijećnice. S panoramske terase pruža se pogled kao na dlanu  na povijesno središte Stockholma. Pješački odlazak u stari grad Gamla Stan, jednom najbolje sačuvanih srednjovjekovnih četvrti u Europi, jezgri otkud se Stockholm razvijao i gdje je zapravo nastao. Jedna od najvećih atrakcija Gamla Stana jest Kraljevska palača, jedna od najvećih u svijetu s više od 600 prostorija. Više lijepih crkvi i muzeja nalazi se u ovoj četvrti, kao i nacionalna katedrala i Nobelov muzej. U srcu četvrti je glavni trg Stortorget, čest fotografski motiv na razglednicama grada. Nakon obilaska Gamla Stana slobodno vrijeme za šetnju, kavu, kupovinu. U ranim poslijepodnevnim satima odlazak prema luci, ukrcaj na brod i smještaj u kabine. Krstarenje velikim putničkim brodom s brojnim restoranima, tax-free trgovinama i zabavnim sadržajima uz prekrasan arhipelag 24 000 švedskih otoka prema Finskoj - isplovljavanje iz stockholmske luke spektakularan je i upravo nezaboravan doživljaj! Večera na brodu (doplata, preporučujemo doplatiti pri samoj rezervaciji aranžmana). Noćenje u dvokrevetnim kabinama na brodu.

6. dan BROD - HELSINKI - BROD     20 km
Doručak na brodu. Dolazak u Helsinki. Panoramski razgled grada: trg Senata s luteranskom katedralom - pravoslavna katedrala Uspenski - tržnica - šetalište Esplanade - Parlament - sala Finlandia - Opera - Olimpijski stadion - spomenik Sibeliusu - čudesna crkva u stijeni. Slobodno vrijeme za šetnju glavnom ulicom, kupovinu suvenira na zanimljivoj tržnici ili predmeta finskog dizajna i mode u glavnoj ulici. U poslijepodnevnim satima povratak na brod u Helsinkiju. Uživajte u ležernoj plovidbi uz različite brodske sadržaje! Plovidba od Helsinkija do Stockholma jedinstveni je udobni doživljaj za putnika i pravo mini-krstarenje u trajanju od 17 sati uz stotine otoka Baltičkog mora, zabavu i ples na brodu i odlične mogućnosti tax free shoppinga uz mnogobrojne brodske sadržaje. Večera na brodu (doplata, preporučujemo doplatiti pri samoj rezervaciji aranžmana). Noćenje u dvokrevetnim kabinama na brodu.

7. dan: BROD - STOCKHOLM - GRÄNNA - MÄLMO    613 km
Doručak na brodu. Po iskrcaju s broda slijedi panoramska vožnja švedskom prijestolnicom. Nakon obilaska grada, oprostit ćemo se s njim na jednom lijepoj panorami na otoku Södermalmu, a potom nastavljamo svoje putovanje kroz Švedsku prema jugu. Vožnja kroz predivne panoramske krajolike i dolazak na obale jezera Vättern, drugog najvećeg jezera Švedske koje svojom velikom površinom podsjeća na more. Zaustavljanje u prekrasnom mjestašcu Gränni, poznatom po izradi slatkih šećernih štapića. U brojnim suvenirnicama pokazuju izradu tog tipičnog švedskog suvenira. Kraće slobodno vrijeme i nastavak putovanja kroz pokrajinu Skane prema gradu Mälmo. Panoramska vožnja gradom po dolasku, posjet užem gradskom središtu trećeg najvećeg grada Švedske i smještaj u hotel. Noćenje.

8. dan: MÄLMO - COPENHAGEN - HAMBURG     347 km
Doručak. Odjava iz hotela i putovanje prema Danskoj preko glasovitog mosta Öresunda koji spaja Dansku i Švedsku preko morskog tjesnaca, a pristupni je put tunel koji jednim dijelom ide ispod Sjevernog mora. Vožnja do Kopenhagena je kratka, po dolasku u najveći grad Skandinavije razgled grada autobusom i pješice: glavni trg s gradskom vijećnicom - Tivoli - dvorac Christiansborg gdje je i sjedište danskog Parlamenta - vrt Kraljevske knjižnice - dvorac Amalienborg - Mramorna crkva - dvorac Rosenborg - Mala Sirena, simbol Kopenhagena. Slobodno vrijeme u dugačkoj i živahnoj pješačkoj zoni prilika je i za kupovinu. Nastavak putovanja prema danskoj luci Rödby u ranim poslijepodnevnim satima, ukrcaj na trajekt za njemački grad Puttgarden. Vožnja traje 45 minuta. Po dolasku u Njemačku vožnja prema Hamburgu i panoramski obilazak dijela Hamburga. Smještaj u hotel. Noćenje.

9. dan: HAMBURG - PRAG     640 km
Doručak. Odjava iz hotela i odlazak u središte Hamburga. Hamburg je poznat po mnogo stvari, ali ga turisti ponajviše pamte po tome što je ne samo drugi najveći grad u Njemačkoj, već najveća luka Njemačke i jedna od najvažnijih europskih; Hamburg je i važno prometno središte, nazivaju ga i zelenom metropolom Europe, a poznat je kao i hanzeatski grad. U samoj Njemačkoj Hamburg je poznat kao grad vrlo poželjan za život, poznat je po modi i dizajnu i svakako je jedan od najzanimljivijih njemačkih gradova. Unazad četiri godine diči se i novom koncertnom zgradom arhitektonskog studija Herzog & de Meuron, Elbphilharmonie, koja se ubrzo nakon završetka pretvorila u najtraženiju gradsku atrakciju. Nakon panoramske vožnje slobodno vrijeme u središtu grada za šetnju i kupovinu. Iza podneva nastavak putovanja prema Češkoj. Dolazak u Prag u večernjim satima, smještaj u hotel u Pragu ili okolici. Noćenje.

10. dan PRAG - ZAGREB     648 km  
Doručak. Odlazak iz hotela. Odlazak u panoramsku vožnju „Gradom stotinu tornjeva“. Vožnju završavamo na slikovitoj Maloj Strani i prelazimo u Stari grad, šetnja užom gradskom jezgrom prema Staromáku i Vaclaváku (kolokvijalni nazivi za dva najpoznatija trga u gradu). Slobodno vrijeme za osobne programe, zadnju šetnju, kupovinu i pivo u tipičnoj češkoj pivnici. Odlazak iz Praga u poslijepodnevnim satima. Nastavak puta kroz Češku. Put se nastavlja dalje kroz Austriju prema Beču, Grazu i Sloveniji. Dolazak u Zagreb u kasnim večernjim satima.

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi:
Polazak 16.06: FM 7.490 kn / RC 7.690 kn
Polazak 15.07.: FM 7.190 kn / RC 7.390 kn
Polasci 05.08. i 15.08: FM 6.990 kn / RC 7.190 kn

***Garantiramo da položaj dvokrevetnih unutarnjih kabina nije na najnižim katovima broda (na našim programima NE koristimo unutarnje kabine koje su ispod nivoa palube s vozilima).

Po uplati aranžmana svaki putnik je dužan dostaviti točno ime i prezime, datum rođenja, državljanstvo i broj putnog dokumenta koji je potreban zbog brodskih lista.

Trokrevetne sobe/kabine: Na ovom je programu moguća rezervacija uz doplatu dvokrevetnih  soba s pomoćnim ležajem u hotelima u kombinaciji s trokrevetnom unutarnjom kabinom na brodovima.

Popusti i doplate
• 20% popusta za jedno dijete do 11,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe (u trokrevetnoj sobi)
• odrasla osoba na pomoćnom (trećem) ležaju u trokrevetnoj sobi po redovnoj cijeni
• doplata za polazak iz Čakovca i Varaždina 100 kn po osobi

Za sve polaske (osim Zagreba) potrebna je prethodna pismena najava.
Točno vrijeme polaska iz Varaždina i Čakovca bit će definirano 7 dana prije polaska.

Nadoplata za odabir sjedala u autobusu (nije obavezna):
• za posebno sjedalo u autobusu:
- 1 red – sj. 3,4     100 kn
- 2 red – sj. 5,6,7,8     100 kn
• za dodatno prazno sjedalo u autobusu 1200 kn (nudimo vam veći komfor kako biste sjedili sami)

Praktične napomene:
Na ovom putovanju koristimo putničke brodove redovnih linija  skandinavskih prijevoznika. Brodovi Silja Symphony i Silja Serenade koji plove rutom Helsinki - Stockholm najljepši su putnički brodovi na sjeveru Europe, imaju cijelu „ulicu“ na brodu s trgovinama, pubove, restorane s morskom hranom, a la carte i sushi restorane, veliki buffet restaurant, casino, animaciju i večernju zabavu, de luxe trgovine, tax-free trgovine, sadržaje za djecu i mlade, saunu i bazen, itd.  Dvokrevetne unutarnje kabine koje su uključene u cijenu aranžmana pružaju Vam privatnost tijekom noćenja na brodu, nalaze se na nižim do srednjim katovima broda, ali garantiramo dobar položaj iznad razine palube za vozila. U svakoj kabini na brodu naći ćete krevete s posteljinom i ručnicima, toaletni stolić, prostor za odlaganje prtljage, kupaonicu s tušem, umivaonikom i WC-om.
Preporučujemo nadoplatu za večere u Skandinaviji i na brodovima (2 vrlo bogate buffet večere na brodovima i 2 večere od 3 slijeda u švedskim hotelima (turistički menu) jer je ista povoljnija od a la carte prehrane na licu mjesta. Nadoplata za večere je moguća isključivo prilikom rezervacije putovanja! U slučaju da ste vegetarijanac ili vegan molim istaknite to prilikom rezervacije aranžmana kako bismo mogli naglasiti hotelima.
Preporučujemo da nabavite lokalne skandinavske valute: dansku, švedsku, norvešku, ali i češku krunu na prije početka putovanja u Hrvatskoj jer tečaj često zna biti povoljniji, nego na licu mjesta. Preporučujemo plaćanje kreditnim karticama vrlo je rašireno u Skandinaviji, dok plaćanje eurima nije svugdje moguće ako nije u pitanju valuta te zemlje.

VAŽNE INFORMACIJE
- Raspored sjedenja u autobusu sastavlja organizator putovanja prema redoslijedu uplata; agencija garantira posebno sjedalo u autobusu samo u slučaju da se za isto izvrši odgovarajuća nadoplata.
- Završno pismo dostavljamo vam e-mailom 72 sata prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom peronu i vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja, točne brojeve sjedala i sl.)
- Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta voditelju putovanja u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta
- Organizator nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa.
- Organizator ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
- Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda programa.
- Organizator nije odgovoran za gužve na granicama, pri ulasku u gradove i objekte koji se posjećuju.
- Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću ili osobe koje zahtijevaju WC u autobusu.
- Predviđene pauze tijekom vožnje su okvirno svakih 2,5 sata, uz minimalnu pauzu od 20 minuta.

Njemačka je demokratska parlamentarna savezna država, koja se sastoji od 13 saveznih država (njem. Bundesländer) i tri samostalna grada pokrajine. Glavni grad je Berlin i u njemu su smješteni parlament (Bundestag) i vlada (Regierung). Površina zemlje je 357 050 kvadratnih kilometara s ukupno 82 667 680 stanovnika. Najveća je europska zemlja po broju stanovnika te ima najsnažnije europsko gospodarstvo.

Danska je najmanja nordijska zemlja s 5 731 120 stanovnika i površinom od 43.000 kvadratnih kilometara. Danski teritorij čine poluotok Jylland i 406 otoka. Glavni je grad Kopenhagen. Grenland i Farski otoci u Atlantskom oceanu danski su autonomni teritoriji. Danska je monarhija kojom vlada kraljica Margareta II.

Švedska je država na sjeveru Europe, na obali Baltičkog mora.  Švedska je četvrta zemlja po veličini u Europi i zauzima jugoistočni dio Skandinavskoga poluotoka. Glavni grad je Stockholm. Zbog velike površine od 450 295 km² te populacije oko 10 065 389 milijuna stanovnika, Švedska ima malu gustoću naseljenosti od oko 20 stanovnika po km².

Finska je nordijska država u sjeveroistočnoj Europi, s 5 495 100 stanovnika i površine od 338 144  kvadratnih kilometara. Najveći dio Finske je nizak, blago valovit, šumovit kraj s mnogo jezera. Ima 187 888 jezera (većih od 500 m²) te 179 584 otoka. Glavni je grad Helsinki. Finci pripadaju ugrofinskoj skupini naroda i govore finskim jezikom. Uz finski službeni jezik je i švedski.

Norveška je država Sjeverne Europe koja obuhvaća zapadni dio Skandinavskog poluotoka, kao i otok Jan Mayen te arktičko otočje Svalbard. Ovu zemlju površine 385 252 kvadratna kilometra nastanjuje oko 5 267 146 stanovnika. Norveška je jedna od najrjeđe naseljenih država Europe. Glavni grad Norveške je Oslo. Razvedena norveška obala uz Atlanski ocean i Barentsovo more dom je znamenitih fjordova.

Češka Republika država je u srednjoj Europi koja graniči s Poljskom na sjeveroistoku, Slovačkom na jugoistoku, Austrijom na jugu i Njemačkom na zapadu i sjeverozapadu. Glavni grad Češke je Prag. Današnja Češka sastoji se od dvije povijesne regije, Češke i Moravske, te dijela treće povijesne regije, Šleske.  Na površini od 78 866 km2 živi 10 561 630 stanovnika.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:    
Za državljane RH viza za Njemačku, Dansku, Švedsku, Finsku i Norvešku nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća osobna iskaznica ili putovnica. Preporuka brodskih prijevoznika je da se na put ide s putovnicom. Strani državljani dužni su se sami informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili veleposlanstvu zemlje u koju se putuje.

U slučaju gubitka ili otuđenja putnog dokumenta najbliže predstavništvo Hrvatske u Njemačkoj nalazi se u Berlinu, Ahornstraße 4, 10787 Berlin. Uredovno vrijeme Veleposlanstva: • ponedjeljak - petak 9-17 sati
Uredovno vrijeme Konzularnog odjela Veleposlanstva: (za stranke) • ponedjeljak, srijeda, četvrtak i petak 9-13 • utorak 9-13 i 16-18 sati. Broj dežurnog telefona za hitne slučajeve izvan radnog vremena:  00 49 151 174 27 664

U slučaju gubitka ili otuđenja putnog dokumenta najbliže predstavništvo Hrvatske u Norveškoj nalazi se u Oslu, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Norveškoj; Hrvoje Marušić, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik; Drammensveien 82, 0244 Oslo; Dežurni telefon za hrvatske državljane (za izvanredne situacije i hitne slučajeve izvan uredovnog vremena): 0047 97027801 / 0047 948 57 593

 

Cijena uključuje

prijevoz visokoturističkim (visokopodnim) autobusom prema programu
smještaj u dvokrevetnim sobama na osnovi ukupno 6 noćenja s buffet doručkom u hotelima 3*/4 * :
1 noćenje u Dresdenu
1 noćenje u Rostocku
1 noćenje u Hamburgu
1 noćenje u Malmöu
1 noćenje u Örebru
1 noćenje u Pragu
2 noćenja s buffet doručkom na putničkim brodovima sa smještajem u dvokrevetnim unutarnjim kabinama na linijama kompanije Talink-Silja:
1 noćenje na putničkom brodu na liniji Stockholm-Helsinki
1 noćenje na putničkom brodu na liniji Helsinki – Stockholm
1 noćenje na bazi polupansiona na putničkom brodu sa smještajem u dvokrevetnim unutarnjim kabinama na liniji Copenhagen-Oslo, kompanije DFDS
prijevoz dnevnim brodom na liniji Rostock-Gedser
prijevoz dnevnim brodom na liniji Rödby-Puttgarden
pristojbu za prijelaz mosta Öresund
vanjske razglede prema programu
stručnog voditelja putovanja
pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja

Cijena ne uključuje

doplatu za dvokrevetnu vanjsku kabinu na brodovima po osobi (uplata prilikom rezervacije): na polascima 16.6. i 15.7. doplata iznosi 1390 kn; na polascima 5.8. i 15.8. doplata iznosi 1.190 kn
doplatu za jednokrevetnu sobu s jednokrevetnom unutarnjom kabinom na brodovima (uplata prilikom rezervacije): na polascima 16.6. i 15.7. doplata iznosi 3.690 kn; na polascima 5.8. i 15.8. doplata iznosi 3.190 kn
doplatu za jednokrevetnu sobu s uključenom jednokrevetnom vanjskom kabinom na brodovima (uplata prilikom rezervacije): na polascima 16.6. i 15.7. doplata iznosi 4.990 kn; na polascima 5.8. i 15.8. doplata iznosi 4.190 kn
popust za smještaj u dvokrevetnoj sobi s pomoćnim ležajem i u trokrevetnoj unutarnjoj kabini na brodovima po osobi: 400 kn po osobi
moguć smještaj u četverokrevetnim unutarnjim kabinama na brodovima, NA UPIT!
doplatu za večere u Skandinaviji po osobi (2 bogate buffet večere na brodovima i 2 večere u tri slijeda u švedskim hotelima, prijava i uplata isključivo i odmah prilikom rezervacije aranžmana): 1.290 kn po osobi
ulaznice za muzeje i kulturno-povijesne spomenike koje nisu izrijekom navedene kao uključene (prosječne cijene ulaznica za skandinavske muzeje su od 90-150 kn po osobi)
dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz itd.)
putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti
napojnicu za vozače i vodiča – po želji, nije obavezno, no ako ste zadovoljni uslugom, organizacijom i trudom naših vodiča, čistoćom autobusa, lijepo ih je nagraditi (preporuka prosječnog iznosa napojnice 2-5 eur po osobi; iznos napojnice ovisi o Vašoj procjeni i zadovoljstvu te može biti i viši, a određujete ga sami u slučaju da istu želite ostaviti)

Lokacija putovanja

Oslo, Norveška

ID01

Lidija Tikvić

Program uređuje

Član Elisa tima od Jun 2008

od
7.190 kn 6.990 kn