Prijestolnice Skandinavije autobusom

Oslo, Norveška Prikaži na karti

Vrsta putovanja

Vrsta putovanja

Autobusom

Destinacija putovanja

Destinacija

Oslo

Vrijeme trajanja

Trajanje

10 dana

Voditelj putovanja tijekom putovanja.

Voditelj putovanja

uključen

Predstavnik na destinaciji

Veličina grupe

do 58 osoba

Hotel 3*/4*

Vrsta smještaja

Hotel 3*/4*

ZG-VŽ-ČK

Polazište

ZG-VŽ-ČK

Po programu

Usluga

Po programu

Garantirano

Pogodnost

Garantirano

Autobusom

Vrsta prijevoza

Autobusom

Termini putovanja
02.08 14.08

Opis programa

Prijestolnice Skandinavije autobusom

Autobusom iz Zagreba
10 dana / 9 noćenja
Smještaj: u hotelima 3*/4*
Vrijednost više: u cijenu aranžmana uključen smještaj u dvokrevetnim unutarnjim kabinama na putničkim brodovima

1. dan: ZAGREB – NÜRNBERG 676 km
Polazak autobusa s Autobusnog kolodvora Zagreb, peroni 502-506 u 5:00 sati. Vožnja kroz Sloveniju i Austriju uz kraća zaustavljanja putem. Vožnja preko Passaua i Regensburga do Nürnberga. Po dolasku razgled stare jezgre Nürnberga (Altstadt) povijesnog središta grada i domaćina mnogim značajnim i povijesnim građevinama i atrakcijama: Nürnberška tvrđava (Nürnberger Burg), Hauptmarkt - glavni gradski trg, poznat po božićnom sajmu Christkindlesmarkt. Na trgu se također nalazi Schöner Brunnen, prekrasna fontana iz 14. stoljeća, Crkva Sv. Sebaldusa (St. Sebaldus Kirche) i Crkva Sv. Lorenza (St. Lorenz Kirche), dvije impresivne gotičke crkve koje datiraju iz srednjeg vijeka. Kuća Alberta Dürera: dobro očuvana kuća je gdje je živio i radio poznati renesansni umjetnik Albrecht Dürer. Možete posjetiti i Handwerkerhof, očaravajuću četvrt s obrtničkim trgovinama i tradicionalnim njemačkim restoranima. Posebno je poznato Nürnberško podzemlje (Felsengänge) tj. podzemne kleti koje su se koristile za skladištenje piva i vina. Osim ovih značajnih atrakcija, stara jezgra Nürnberga je također domaćin mnogim trgovinama, restoranima, kafićima i malim trgovima koji čekaju da budu otkriveni. Šetnja kroz ove povijesne ulice pruža uvid u bogatu prošlost grada i omogućava posjetiteljima da osjete atmosferu tradicionalnog njemačkog grada. Smještaj u hotel u Nürnbergu. Noćenje.

2. dan: NÜRNBERG – HAMBURG 610 km
Doručak. Polazak iz Nürnberga prema Hamburgu. Hamburg je poznat po mnogo stvari, ali ga turisti ponajviše pamte po tome što je ne samo drugi najveći grad u Njemačkoj, već i jedna od najvećih luka u Europi, često se naziva "Vrata svijeta" (Tor zur Welt). Luka igra ključnu ulogu u trgovini i industriji grada. U samoj Njemačkoj Hamburg slovi kao grad vrlo poželjan za život, poznat je po modi i dizajnu i svakako je jedan od najzanimljivijih njemačkih gradova. Unazad 6 godina diči se i novom koncertnom zgradom arhitektonskog studija Herzog & de Meuron, Elbphilharmonie, koja se ubrzo nakon završetka pretvorila u najtraženiju gradsku atrakciju. Još jedna poznata atrakcija je i Speicherstadt: najveći povijesni kompleks skladišta na svijetu, a od 2015. godine nalazi se na popisu svjetske baštine UNESCO-a. Ovdje se također nalazi i popularni Miniatur Wunderland, najveći model željeznice na svijetu. Nakon panoramske vožnje slobodno vrijeme u središtu grada za šetnju i kupovinu. Smještaj u hotel, noćenje.

3. dan: HAMBURG - KOPENHAGEN - BROD 512 km
Raniji doručak. Odjava iz hotela. Polazak prema luci Puttgarden i odlazak trajektom do luke Rødby u Danskoj, poznatoj upravo po tome što povezuje Dansku s Njemačkom preko Fehmarnskog prolaza. Po dolasku vožnja do Kopenhagena otkuda ćemo brodom isploviti prema Oslu. Večera (u cijeni aranžmana). Noćenje u dvokrevetnim kabinama na brodu. Noćna plovidba prema Oslu. Plovidba traje 19 sati.

4. dan: BROD - OSLO - KARLSTAD 222 km
Doručak na brodu. Iskrcaj s broda u Oslu u jutarnjim satima. Panoramski obilazak norveške prijestolnice: Opera - gradska vijećnica - četvrt Akker Brygge - kraljevska palača - Parlament - glavna ulica Karla Johanna - utvrda Akershus - Vigeland park, remek djelo velikog norveškog kipara Gustava Vigelanda s 227 monumentalnih skulptura na temu života i smrti i ljudske sudbine - četvrt muzeja na poluotoku Bygdoy. Slobodno vrijeme u gradskom središtu za kupovinu tipičnih norveških suvenira od figurica trolova do prekrasnih i poznatih norveških pulovera i pletenine. Odlazak iz Osla u poslijepodnevnim satima. Vožnja prema Švedskoj kroz područja velikih prirodnih ljepota, uz rijeke i brojna jezera. Dolazak u švedski grad Karlstad u ranim večernjim satima. Smještaj u hotel, noćenje. Večera uz doplatu.

5. dan: KARLSTAD - STOCKHOLM - BROD 300 km
Doručak. Putovanje prema Stockholmu. Po dolasku u Stockholm panoramska vožnja dijelom gradskog središta i zaustavljanje ispred Gradske vijećnice. S panoramske terase pruža se pogled kao na dlanu na povijesno središte Stockholma. Pješački odlazak u stari grad Gamla Stan, jednu od najbolje sačuvanih srednjovjekovnih četvrti u Europi, jezgri iz koje se Stockholm razvijao i gdje je zapravo nastao. Jedna od najvećih atrakcija Gamla Stana jest Kraljevska palača, jedna od najvećih u svijetu s više od 600 prostorija. Više lijepih crkvi i muzeja nalazi se u ovoj četvrti, kao i nacionalna katedrala i Nobelov muzej. U srcu četvrti je glavni trg Stortorget, čest fotografski motiv na razglednicama grada. Slobodno vrijeme za šetnju, kavu, kupovinu. U kasnim poslijepodnevnim satima odlazak prema luci, ukrcaj na brod i smještaj u kabine. Krstarenje velikim putničkim brodom s brojnim restoranima, tax-free trgovinama i zabavnim sadržajima uz prekrasan arhipelag 24 000 švedskih otoka prema Finskoj - isplovljavanje iz stockholmske luke spektakularan je i nezaboravan doživljaj! Noćenje u dvokrevetnim kabinama na brodu. Večera na brodu uz doplatu.

6. dan BROD - TURKU - HELSINKI - BROD 165 km
Doručak na brodu. Po dolasku u Turku, nekoć finsku prijestolnicu, u jutarnjim satima nastavak putovanja starim, takozvanim kraljevskim putem prema Helsinkiju, glavnom finskom gradu. Od svih velikih gradova smještenih na sjeveru Europe za Helsinki možemo reći da je najneobičniji: grad poznat po fantastičnom dizajnu, sjajnim arhitektima, art nouveau građevinama, uopće fantastičnoj sintezi starog i novog. Po dolasku u grad panoramski i pješački razgled: luteranska katedrala - spomenik Janu Sibelijusu - željeznička stanica u Art Noveau stilu - opera - čudesna crkva u stijeni - bogato ukrašena ruska pravoslavna crkva - šetalište Esplanade. Slobodno vrijeme za kupovinu, kavu, šetnju. U poslijepodnevnim satima ukrcaj na brod iz Helsinkija prema Stockholmu. Smještaj u kabine. Noćna plovidba. Večera na brodu uz doplatu.

7. dan: BROD - STOCKHOLM - GRÄNNA - MÄLMO 613 km
Doručak na brodu. Po iskrcaju s broda slijedi panoramska vožnja švedskom prijestolnicom. Nakon obilaska grada, oprostit ćemo se s njim na jednoj lijepoj panorami na otoku Södermalmu, a potom nastavljamo svoje putovanje kroz Švedsku prema jugu. Vožnja kroz predivne panoramske krajolike i dolazak na obale jezera Vättern, drugog najvećeg jezera Švedske koje svojom velikom površinom podsjeća na more. Zaustavljanje u prekrasnom mjestašcu Gränni, poznatom po izradi slatkih šećernih štapića. U brojnim suvenirnicama pokazuju izradu tog tipičnog švedskog suvenira. Kraće slobodno vrijeme i nastavak putovanja kroz pokrajinu Skane prema gradu Mälmo. Panoramska vožnja gradom po dolasku, posjet užem gradskom središtu trećeg najvećeg grada Švedske i smještaj u hotel. Večera uz doplatu. Noćenje.

8. dan: MÄLMO - KOPENHAGEN - GEDSER - ROSTOCK 280 km
Doručak. Odjava iz hotela i putovanje prema Danskoj preko glasovitog mosta Öresund, koji spaja Dansku i Švedsku preko morskog tjesnaca, a pristupni je put tunel koji jednim dijelom ide ispod Sjevernog mora. Vožnja do Kopenhagena je kratka, po dolasku u najveći grad Skandinavije razgled grada autobusom i pješice: glavni trg s gradskom vijećnicom - Tivoli - dvorac Christiansborg gdje je i sjedište danskog Parlamenta - vrt Kraljevske knjižnice - dvorac Amalienborg - Mramorna crkva - dvorac Rosenborg - Mala Sirena, simbol Kopenhagena. Slobodno vrijeme u dugačkoj i živahnoj pješačkoj zoni prilika je i za kupovinu. Nastavak putovanja prema danskoj luci Gedser u ranim poslijepodnevnim satima, ukrcaj na trajekt za njemački grad Rostock, večera na brodu uz doplatu. Po dolasku u Njemačku vožnja prema hotelu, smještaj. Noćenje.

9. dan: ROSTOCK - BERLIN - DRESDEN 440 km
Doručak. Odlazak iz Rostocka prema Berlinu. Po dolasku u Berlin panoramski razgled njemačke prijestolnice autobusom: Alexanderplatz - ulica Unter den Linden - katedrala - otok Muzeja - Brandenburška vrata - Checkpoint Charlie - Potsdammer Platz – Kurfürstendamm, središte zapadnog Berlina. Razgled završava u središtu trgovačkog Berlina, slobodno vrijeme za kupovinu ili ručak. U poslijepodnevnim satima nastavak putovanja prema Dresdenu, po dolasku smještaj u hotel. Noćenje.

10. dan: DRESDEN - ZAGREB 800 km
Doručak. Odlazak iz hotela u šetnju povijesnom jezgrom Dresdena, grada neprocjenjive umjetničke baštine koji je poznat i pod nazivom „Firenca na Elbi“, praktički uništenog krajem Drugog svjetskog rata i potpuno obnovljenog potom: Opera - katolička katedrala - dvorac - Zwinger s Galerijom starih majstora i muzejem porculana - Zid saskih vladara - Protestantska katedrala. Polazak prema Zagrebu, dolazak u Zagreb u noćnim satima.

Doplate:
- doplatu za jednokrevetnu sobu s jednokrevetnom unutarnjom kabinom na brodovima (uplata prilikom rezervacije): na svim polascima 400 € (obavezna doplata ako osoba spava sama u sobi/kabini)
- doplatu za jednokrevetnu sobu s jednokrevetnom vanjskom kabinom na brodovima (uplata prilikom rezervacije): na svim polascima 700 € (obavezna doplata ako osoba spava sama u sobi/kabini)
- doplatu za večere u Skandinaviji po osobi (2 bogate buffet večere na brodovima i 2 večere u tri slijeda u švedskim hotelima, 1 večera na brodu na liniji Gedser-Rostock), prijava i uplata isključivo i odmah prilikom rezervacije aranžmana): 200 €

Popust: za smještaj u dvokrevetnoj sobi s pomoćnim ležajem i u trokrevetnoj unutarnjoj kabini na brodovima po osobi: 53,09 € po osobi na osnovnu cijenu
Moguć smještaj u četverokrevetnim unutarnjim kabinama na brodovima, NA UPIT!

Nadoplata za odabir sjedala u autobusu (nije obavezna):
za posebno sjedalo u autobusu:
- 1 red – sj. 3,4  iznosi 15 €
- 2 red – sj. 5,6,7,8  iznosi 15 €
za dodatno prazno sjedalo u autobusu 250 € (nudimo vam veći komfor kako biste sjedili sami)

Praktične napomene:
Na ovom putovanju koristimo putničke brodove redovnih linija skandinavskih prijevoznika Viking i Tallink Silja. Brodovi koji prometuju na tim linijama imaju cijelu „ulicu“ na brodu s trgovinama, pubove, restorane s morskom hranom, a la carte i sushi restorane, veliki buffet restaurant, casino, animaciju i večernju zabavu, de luxe trgovine, tax-free trgovine, sadržaje za djecu i mlade, saunu i bazen, itd. Dvokrevetne unutarnje kabine koje su uključene u cijenu aranžmana pružaju Vam privatnost tijekom noćenja na brodu, nalaze se na nižim do srednjim katovima broda, ali garantiramo dobar položaj iznad razine palube za vozila. U svakoj kabini na brodu naći ćete krevete s posteljinom i ručnicima, toaletni stolić, prostor za odlaganje prtljage, kupaonicu s tušem, umivaonikom i WC-om.

Preporučujemo nadoplatu za večere u Skandinaviji i na brodovima (2 vrlo bogate buffet večere na brodovima, 2 večere od 3 slijeda u švedskim hotelima (turistički menu) i 1 večera na brodu na liniji Gedser Rostock) jer je ista povoljnija od a la carte prehrane na licu mjesta. Nadoplata za večere je moguća isključivo prilikom rezervacije putovanja! U slučaju da ste vegetarijanac ili vegan molim istaknite to prilikom rezervacije aranžmana kako bismo mogli naglasiti hotelima.

Preporučujemo da nabavite lokalne skandinavske valute: dansku, švedsku, norvešku krunu prije početka putovanja u Hrvatskoj jer tečaj često zna biti povoljniji, nego na licu mjesta. Preporučujemo plaćanje kreditnim karticama koje je vrlo rašireno u Skandinaviji, dok plaćanje eurima nije svugdje moguće ako nije u pitanju valuta te zemlje.

Važne informacije:
- Raspored sjedenja u autobusu sastavlja organizator putovanja prema redoslijedu uplata; agencija garantira posebno sjedalo u autobusu samo u slučaju da se za isto izvrši odgovarajuća nadoplata.
- Završno pismo dostavljamo vam e-mailom najkasnije 72 sata prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom peronu i vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja, točne brojeve sjedala i sl.)
- Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta voditelju putovanja u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta
- Organizator nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa.
- Organizator ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
- Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda programa.
- Organizator nije odgovoran za gužve na granicama, pri ulasku u gradove i objekte koji se posjećuju.
- Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću ili osobe koje zahtijevaju WC u autobusu.
- Predviđene pauze tijekom vožnje su okvirno svakih 2,5 sata, uz minimalnu pauzu od 20 minuta.

Njemačka je demokratska parlamentarna savezna država, koja se sastoji od 13 saveznih država (njem. Bundesländer) i tri samostalna grada pokrajine. Glavni grad je Berlin i u njemu su smješteni parlament (Bundestag) i vlada (Regierung). Površina zemlje je 357 050 kvadratnih kilometara s ukupno 82 667 680 stanovnika. Najveća je europska zemlja po broju stanovnika te ima najsnažnije europsko gospodarstvo.

Danska je najmanja nordijska zemlja s 5 731 120 stanovnika i površinom od 43.000 kvadratnih kilometara. Danski teritorij čine poluotok Jylland i 406 otoka. Glavni je grad Kopenhagen. Grenland i Farski otoci u Atlantskom oceanu danski su autonomni teritoriji. Danska je monarhija kojom vlada kraljica Margareta II.

Švedska je država na sjeveru Europe, na obali Baltičkog mora. Švedska je četvrta zemlja po veličini u Europi i zauzima jugoistočni dio Skandinavskoga poluotoka. Glavni grad je Stockholm. Zbog velike površine od 450 295 km² te populacije oko 10 065 389 milijuna stanovnika, Švedska ima malu gustoću naseljenosti od oko 20 stanovnika po km².

Finska je nordijska država u sjeveroistočnoj Europi, s 5 495 100 stanovnika i površine od 338 144 kvadratnih kilometara. Najveći dio Finske je nizak, blago valovit, šumovit kraj s mnogo jezera. Ima 187 888 jezera (većih od 500 m²) te 179 584 otoka. Glavni je grad Helsinki. Finci pripadaju ugrofinskoj skupini naroda i govore finskim jezikom. Uz finski službeni jezik je i švedski.

Norveška je država Sjeverne Europe koja obuhvaća zapadni dio Skandinavskog poluotoka, kao i otok Jan Mayen te arktičko otočje Svalbard. Ovu zemlju površine 385 252 kvadratna kilometra nastanjuje oko 5 267 146 stanovnika. Norveška je jedna od najrjeđe naseljenih država Europe. Glavni grad Norveške je Oslo. Razvedena norveška obala uz Atlanski ocean i Barentsovo more dom je znamenitih fjordova.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:
Za državljane RH viza za Njemačku, Dansku, Švedsku, Finsku i Norvešku nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća osobna iskaznica ili putovnica. Preporuka brodskih prijevoznika je da se na put ide s putovnicom. Strani državljani dužni su se sami informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili veleposlanstvu zemlje u koju se putuje.

U slučaju gubitka ili otuđenja putnog dokumenta najbliže predstavništvo Hrvatske u Njemačkoj nalazi se u Berlinu, Ahornstraße 4, 10787 Berlin. Uredovno vrijeme Veleposlanstva: • ponedjeljak - petak 9-17 sati

Uredovno vrijeme Konzularnog odjela Veleposlanstva: (za stranke) • ponedjeljak, srijeda, četvrtak i petak 9-13 • utorak 9-13 i 16-18 sati. Broj dežurnog telefona za hitne slučajeve izvan radnog vremena: 00 49 151 174 27 664

U slučaju gubitka ili otuđenja putnog dokumenta najbliže predstavništvo Hrvatske u Norveškoj nalazi se u Oslu, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Norveškoj; Hrvoje Marušić, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik; Drammensveien 82, 0244 Oslo; Dežurni telefon za hrvatske državljane (za izvanredne situacije i hitne slučajeve izvan uredovnog vremena): 0047 97027801 / 0047 948 57 593

U slučaju gubitka ili otuđenja putnog dokumenta najbliže predstavništvo Hrvatske u Švedskoj nalazi se u Stockholmu,

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Švedskoj; dr. sc. Siniša Grgić, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik; Engelbrektsplan 2, 114 34 Stockholm, Dežurni telefon za hrvatske državljane (za izvanredne situacije i hitne slučajeve izvan uredovnog vremena): + 46 70 965 6053

U slučaju gubitka ili otuđenja putnog dokumenta najbliže predstavništvo Hrvatske u Danskoj nalazi se u Kopenhagenu.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Danskoj (Kopenhagen) nalazi se na adresi Søtorvet 5, 1st fl., 1371 Copenhagen K. Danska. Kontakt podaci: tel. 0045 33 919 095, fax. 0045 33 917 131, e-mail: denmark@mvep.hr. Izvanredna i opunomoćena veleposlanica: Tina Krce. Dežurni telefon za hrvatske državljane (za izvanredne situacije i hitne slučajeve izvan uredovnog vremena) 0045 22 620 760.

Organizator zadržava pravo izmjene redoslijeda izvođenja programa putovanja (redoslijed izvedbe/satnica unutar definiranih termina programa, fakultativne usluge i sl.). Za ovo putovanje vrijede sljedeći opći uvjeti organizatora.

Cijena uključuje

prijevoz visokoturističkim (visokopodnim) autobusom prema programu
smještaj u dvokrevetnim sobama na osnovi ukupno 6 noćenja s buffet doručkom u hotelima 3*/4 * :
1 noćenje u Nürnbergu
1 noćenje u Hamburgu
1 noćenje u Karlstadu
1 noćenje u Malmöu
1 noćenje u Rostocku
1 noćenje u Dresdenu
2 noćenja s buffet doručkom na putničkim brodovima sa smještajem u dvokrevetnim unutarnjim kabinama na linijama kompanija Viking Line / Talink-Silja: na liniji Stockholm-Turku i na liniji Helsinki-Stockholm
1 noćenje s polupansionom (doručak i večera) na putničkom brodu sa smještajem u dvokrevetnim unutarnjim kabinama na liniji Kopenhagen-Oslo, kompanije DFDS
prijevoz trajektom na liniji Puttgarden- Rødby
prijevoz dnevnim brodom na liniji Rostock-Gedser
pristojbu za prijelaz mosta Öresund
vanjske razglede prema programu
stručnog voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja.

Cijena ne uključuje

doplatu za dvokrevetnu vanjsku kabinu na brodovima po osobi (uplata prilikom rezervacije): 130 EUR po osobi
doplatu za jednokrevetnu sobu s jednokrevetnom unutarnjom kabinom na brodovima (uplata prilikom rezervacije): na svim polascima 400 EUR (obavezna doplata ako osoba spava sama u sobi/kabini)
doplatu za jednokrevetnu sobu s jednokrevetnom vanjskom kabinom na brodovima (uplata prilikom rezervacije): na svim polascima 700 EUR (obavezna doplata ako osoba spava sama u sobi/kabini)
popust za smještaj u dvokrevetnoj sobi s pomoćnim ležajem i u trokrevetnoj unutarnjoj kabini na brodovima po osobi: 53,09 EUR po osobi na osnovnu cijenu
moguć smještaj u četverokrevetnim unutarnjim kabinama na brodovima, NA UPIT!
doplatu za večere u Skandinaviji po osobi (2 bogate buffet večere na brodovima i 2 večere u tri slijeda u švedskim hotelima, 1 večera na brodu na liniji Gedser-Rostock), prijava i uplata isključivo i odmah prilikom rezervacije aranžmana): 200 EUR
dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz, ulaznice za muzeje i kulturno-povijesne spomenike, itd.)
napojnicu za vozače i vodiča – po želji, nije obavezno, no ako ste zadovoljni uslugom, organizacijom i trudom naših vodiča, čistoćom autobusa, lijepo ih je dodatno nagraditi (preporuka prosječnog iznosa napojnice 2 - 3 EUR po osobi, po danu - iznos se dijeli na 3 osobe; iznos napojnice ovisi o Vašoj procjeni i zadovoljstvu te može biti i viši, a određujete ga, sami ukoliko istu želite ostaviti)
putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti

Dora Tikvić

Program uređuje

Član Elisa tima od Mar 2021

Provjeri sve termine i cijene