Oslo i norveški fjordovi 7 dana

Oslo, Norveška

Vrsta putovanja

Vrsta putovanja

Zrakoplovom

Destinacija putovanja

Destinacija

Oslo

Vrijeme trajanja

Vrijeme trajanja

7 dana

Voditelj putovanja

Voditelj putovanja

uključen

Maksimalna veličina grupe

Veličina grupe

do 25 osoba

ZG-ST-DU-PU-ZD

Polazište

ZG-ST-DU-PU-ZD

Hotel 3*

Vrsta smještaja

Hotel 3*

Hotel 4*

Vrsta smještaja

Hotel 4*

Noćenje s doručkom

Usluge

Noćenje s doručkom

Garantirano

Pogodnost

Garantirano

Zrakoplovom

Vrsta prijevoza

Zrakoplovom

Termini putovanja
22.08

Opis programa

Oslo i norveški fjordovi 7 dana
Zrakoplovom i brodom
22.08.-28.08.2022.
Garantirani polazak
Predviđeni smještaj:
Bergen: hotel Scandic Flesland
Forde: hotel Scandic Sunnfjord
Gudbrandsdalen/Vinstra: hotel Vaga
Oslo: hotel Scandic Helsfyr
Vrijednost više:
Atraktivna vožnja brodom od Kopenhagena do Osla sa smještajem u dvokrevetnim kabinama s uključenom večerom!
Uključeno krstarenje jednim od najljepših norveških fjordova, glasovitim Geirangerom! Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene!

Uz Zagreb moguć polazak priključnim letom iz Splita, Dubrovnika, Pule i Zadra.

1. dan: ZAGREB - KOPENHAGEN - BROD
Sastanak putnika s voditeljem putovanja u Zračnoj luci Zagreb, na katu pored kioska Tiska, najkasnije dva sata prije leta u 06:05 sati, podjela putne dokumentacije i prijava za let u Kopenhagen u 08:05 sati na liniji OU 480 (Croatia Airlines). Predviđeno vrijeme slijetanja u zračnu luku u Kopenhagenu u 10:30 sati. Ukrcaj u autobus i panoramski obilazak danske prijestolnice: Tivoli - Mala Sirena – fontana Gefion – palača Amalienborg, kraljevska rezidencija – lučka četvrt Nyhavn – Christiansborg – Opera. Nakon panoramske vožnje Kopenhagenom odlazak u luku i ukrcaj na brod kompanije DFDS na liniji za Oslo. Smještaj u dvokrevetne unutarnje kabine i večera na brodu (uključena u cijenu). Noćna plovidba.

2. dan: BROD - OSLO -  HARDANGERFJORD- HARDANGERVIDDA – BERGEN/OKOLICA
Doručak na brodu. Dolazak u luku Osla i iskrcaj oko 9 ujutro. Ukrcaj u autobus i putovanje prema regiji fjordova. Putovanje prema Hardangerfjordu kroz krajolike poznate po blagoj klimi, pitomim mjestašcima i nasadima voća. Na putu ćemo proći kroz Gol, maleno mjesto najpoznatije po svojoj crkvi od drveta iz 12 st. - Gol stavkirke - gdje ćemo se zaustaviti na foto pauzi, te kraj Geila, najvećeg norveškog skijaškog centra. Nastavak vožnje kroz prelijepe nordijske pejzaže po fascinantnoj visoravni Hardangervidda i istoimenom nacionalnom parku, mjestu izuzetnih prirodnih ljepota s mjesečevim krajolikom i brojnim jezerima. Zaustavit ćemo se kod čuvenog slapa Voringfoss koji se spušta čak 182 metara u dubinu, kao i kod Hardangersvidda centra za posjetitelje pored Ovre Eidfjorda gdje ćete imati kraće slobodno vrijeme za obilazak (preporučujemo - plaća se ulaznica na licu mjesta). Put nas dalje vodi na drugu stranu Hardangerfjorda koji ćemo prijeći preko spektakularnog Hardanger mosta, dugačkog 1380 metara što ga čini najdužim visećim mostom u Norveškoj i jednim od 10 najdužih visećih mostova u svijetu. Nastavak putovanja do hotela smještenog u okolici Bergena. Po dolasku u večernjim satima smještaj u sobe i večera (doplata). Noćenje.

3. dan: BERGEN
Doručak. Nakon doručka odlazak autobusom do Bergena, jednog od najljepših skandinavskih gradova i drugog po veličini u Norveškoj. Razgled: očuvane drvene kuće iz doba Hanse - luka Bryggen - utvrda Bergenhus - crkva sv. Marije - slikovita riblja tržnica koja će vam dočarati sve bogatstvo ribljih specijaliteta Skandinavije (svakako probati lososa na jedan od bezbroj načina). Bergen je stoljećima bio središte trgovine s dalekim sjeverom i njegova povijesna jezgra je pod zaštitom organizacije UNESCO... Slobodno poslijepodne. Predlažemo odlazak gradskom uspinjačom Floibanen na brdo iznad Bergena odakle se pruža veličanstveni panoramski pogled na grad (doplata na licu mjesta, mogućnost povratka pješice). U kasnim poslijepodnevnim satima povratak autobusom do hotela. Večera (doplata) i noćenje u hotelu.

4. dan:  BERGEN – MYRDAL – FLAM – SOGNEFJORD – FØRDE
Doručak. Odjava iz hotela i polazak prema Sognefjordu, najvećem i najpoznatijem fjordu u Norveškoj. Obilazak započinjemo dolaskom do mjesta Voss gdje ćemo se ukrcati na vlak (doplata prilikom rezervacije aranžmana, nije moguće naknadno prijaviti) koji će nas voditi preko sela Myrdal do Flama gdje ćemo prijeći na drugi vlak – poznatu kosu željeznicu kojom ćemo se voziti po jednoj od najatraktivnijih i najstrmijih pruga na svijetu okruženom netaknutom prirodom uz prekrasni slap Kjosfossen). Selo Flåm, maleno i pitoreskno, ima oko 350 stanovnika i više od 450 000 posjetitelja godišnje, a ova je željeznica jedna od najatraktivnijih željeznica na svijetu, izuzetno strma s nekoliko spirala. Iz Flåma nastavljamo putovanje kroz Laerdal tunel, najduži na svijetu i prelazimo trajektom preko Sognefjorda, najvećeg norveškog fjorda, iz Fodnesa u Manheller, odnosno preko turističkog mjesta Skei do mjesta Førde gdje ćemo se smjestiti u hotel. Večera u hotelu (doplata). Noćenje.

5. dan: FØRDE-HELLESYLT-GEIRANGERFJORD-GUDBRANDSDALEN/VINSTRA
Doručak. Poslije doručka odjava iz soba i nastavak putovanja do Hellesylta preko Stryna. Ukrcaj na brod u Hellesyltu i plovidba fjordom do Geirangera (uključeno u cijenu) uz najpoznatije slapove norveških fjordova kao što su „Sedam sestara“, „Nevjestin veo“ i dr., s pogledom na usamljene farme iznad fjordova i smaragdno zeleni krajolik. Geirangerfjord je na glasu kao najposjećeniji i jedan od najljepših norveških fjordova, stavljen na popisu zaštićene prirodne baštine organizacije UNESCO. Poslije vožnje brodom ukrcaj u autobus u Geirangeru i nastavak putovanja kroz prekrasne krajolike do doline Gudbrandsdalen gdje ćemo se smjestiti u hotel. Noćenje.

6. dan:  GUDBRANDSDALEN/VINSTRA - OSLO
Doručak i odjava iz hotela. Polazak prema norveškoj prijestolnici Oslu. Grad Vikinga, s temeljima iz 11 st., oduševit će vas svojim položajem na zelenim brdima i obalama fjordova, a svojim posjetiteljima nudi brojne znamenitosti i atrakcije, parkove i muzeje. Prvo ćemo se zaustaviti na čuvenoj skijaškoj skakaonici Holmenkollen, otvorenoj davne 1892. godine, s koje se pruža veličanstven pogled na grad. Spuštanje do grada uz Frogner park, remek-djelo velikog norveškog kipara Gustava Vigelanda s 227 monumentalnih skulptura na temu života i smrti i ljudske sudbine koje malo koga ostavljaju ravnodušnim. Potom ćemo se spustiti prema obali kako bismo vidjeli glasovitu zgradu Opere. Smještaj u hotel i odlazak u pješački razgled grada: kraljevska palača - gradska vijećnica, jedinstven arhitektonski spomenik iz 50-tih godina prošlog stoljeća i četvrt Kvadraturen - „staro Oslo“ danskog kralja Christiana IV s nekoliko očuvanih zgrada iz 17. stoljeća i posebnim geometrijskim planom gradskih palača – Aker Brygge. Slobodan ostatak dana za vlastite programe. Preporučujemo šetnju i uživanje u četvrti Tjuvholmen, po poznatom Akker Brygge kod Astrup Fearnley muzeja (djelo glasovitog Renza Piana), mjesta gdje se stanovnici Osla rado druže, opuštaju i zabavljaju. Noćenje.

7. dan: OSLO – KOPENHAGEN – ZAGREB
Rano buđenje, preuzimanje doručka (breakfast box) i transfer u zračnu luku Osla, Gardermoen, na let na liniji SK 1461 kompanije SAS za Kopenhagen. Slijetanje u Kopenhagen planirano u 7:15 sati, nastavak putovanja za Zagreb na liniji OU 481 u 11:20 sati, planirano slijetanje u Zagreb u 13:40 sati.

Uključene zrakoplovne pristojbe i naknade!
Rok za prijavu: 20 dana prije puta

Informativne cijene ulaznica (plaćanje na licu mjesta):
- ulaznice za muzeje i kulturno povijesne spomenike u Oslu (cijene mogu biti podložne promjeni):
- Fram muzej 140 NOK
- Muzej vikinških brodova 120 NOK
- muzej Kon Tiki 140 NOK
- Oslo Pass cijena od 445 NOK za 24 sata
- Hardangersvidda centar od 120 NOK
- uspinjača Floibanen 100 NOK (povratna karta)

Informacije o letu:
Prijevoznik: Croatia Airlines i SAS
OU 480  ZAG-CPH 08:40 10:30
SK 1461 OSL-CPH  06:00 07:15
OU 481  CPH-ZAG 11:20 13:40

Popusti i doplate:
20% popusta za jedno dijete od 2 do 11,99 god., u pratnji dvije odrasle osobe (u trokrevetnoj sobi)
trokrevetne sobe (na upit) za odrasle osobe po redovnoj cijeni
mogućnost doplate za polaske iz Splita, Zadra, Dubrovnika ili Pule, po osobi 380 kn + zrakoplovne pristojbe (raspoloživost i potvrda letova na upit te individualna prijava na let u zračnoj luci do sastanka s voditeljem putovanja u Zagrebu)
vanjska dvokrevetna kabina na brodu na liniji Kopenhagen-Oslo po osobi – NA UPIT!: 490 kn po osobi
vanjska jednokrevetna kabina na brodu na liniji Kopenhagen – Oslo po osobi – NA UPIT!: 790 kn po osobi

Važne informacije:
- Prilikom rezervacije aranžmana obavezno dostaviti sljedeće podatke: ime i prezime, datum rođenja, državljanstvo i broj putovnice ili osobne iskaznice. Ovi su podaci potrebni za brodske liste putnika.
- Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja kompanija Croatia Airlines i SAS objavljenom u 2022. godini i podložna su promjeni.
- Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
- Uključen 1 komad prtljage koja se prijavljuje po osobi (kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm).
- Organizator putovanja može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda gradova, ovisno o redu letenja, radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda.
- Završno pismo vam dostavljamo e-mailom 72 sata prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom mjestu i vremenu sastanka putnika, vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja i sl.).
- Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta voditelju putovanja u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta.
- Preporučujemo paket doplate za četiri večere u regiji fjordova, zbog svoje geografije ta je regija relativno slabo naseljena, naselja su malena i nije lako naći mjesto za jelo. Hotelski kapaciteti u Norveškoj u regiji fjordova nisu veliki, hoteli su često udaljeni od najbližih naselja koja sama po sebi nisu velika i mogućnost organiziranja jela na licu mjesta vrlo je oskudna. Ako što i nađete, bit će vrlo skupo. Doplata za večere se u cijeloj Skandinaviji pa tako i na ovom programu doista isplati.
- Preporučujemo nabavu norveških kruna prije putovanja jer će biti teško mijenjati novce na licu mjesta, ali naglašavamo da sve možete platiti i karticama koje su općeprihvaćene posvuda.
- Organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa.
- Organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
- Organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda programa.
- Trokrevetne sobe su u većini slučajeva dvokrevetne sobe s pomoćnim ležajem.
- Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću.

Oslo je glavni grad Norveške, ima 590 041 (1.403.268) stanovnika (2008.) i prostire se na površini od 426 km². Oslo se nalazi na rubu istoimenog fjorda. Zauzima luk sjevernog dijela Oslofjorda. U granicama grada postoji 40 otoka od kojih je najveći Malmøya i 343 jezera, najveće je Maridalsvannet, koji je i najveći izvor pitke vode za zapadni dio Osla. Iako je populacija mala s obzirom na druge europske metropole, zauzima veliki prostor jer gradski prostor nije skučen i podignut u visinu. Unutar grada nalaze se mnogi parkovi i otvoreni prostori, stvarajući prozračno i zeleno ozračje.

Kopenhagen je glavni grad Danske, ima 777 218 stanovnika (2018.). Čini jezgru šireg urbanog područja Kopenhagena (1 627 705 stanovnika) i šireg gradskog područja (2 057 737 stanovnika). Nalazi se na istočnoj obali otoka Zelanda, a odvojen je od švedskog grada Malmöa tjesnacem Øresund. Most Øresund povezuje dva grada željeznicom i cestom. Izvorno je bio vikinško ribarsko mjesto osnovano u 10. stoljeću, glavnim gradom Danske postao je početkom 15. stoljeća. Grad je kulturno, gospodarsko i državno središte Danske i jedno od glavnih financijskih centara Sjeverne Europe. Glavne atrakcije grada su park Tivoli, kip Male sirene, palača Amalienborg i Christiansborg, Rosenborg, mnogi muzeji i četvrti kao što je Christiania.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:
Za  državljane RH viza za Norvešku nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća osobna iskaznica ili važeća putovnica. Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani.
U slučaju gubitka ili otuđenja putnog dokumenta najbliže predstavništvo Republike Hrvatske u Norveškoj nalazi se u Oslu na adresi: Drammensveien 820244, Oslo, Norway. Kontakt podaci: tel. 0047 2 3014 050, 0047 2 3014 060, e-mail. croemb.oslo@mvep.hr. Dežurni telefon za hrvatske državljane (za izvanredne situacije i hitne slučajeve izvan uredovnog vremena): 0047 97027801 / 0047 948 57 593. izvanredni i opunomoćeni veleposlanik: Hrvoje Marušić.

Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH. Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa.

Cijena uključuje

prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Zagreb - Kopenhagen - Oslo - Kopenhagen – Zagreb
zrakoplovne pristojbe i naknade
uključen 1 komad predane prtljage koja se prijavljuje po osobi (svaki kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23cm)
jedno noćenje na osnovi polupansiona (doručak i večera) u dvokrevetnim unutrašnjim kabinama na brodu na liniji Kopenhagen - Oslo
dva noćenja s doručkom u hotelu Scandic Flesland u dvokrevetnim sobama u okolici Bergena
jedno noćenje s doručkom u hotelu u dvokrevetnim sobama u regiji Sognefjorda/Forde
jedno noćenje s doručkom u hotelu 3/4* u dvokrevetnim sobama u dolini Gudbrandsdalen
jedno noćenje s paket doručkom u hotelu 3/4* u dvokrevetnim sobama na širem području Osla
krstarenje Geiranger fjordom, na liniji od Hellesylta do Geirangera
vožnju trajektom na liniji Fodnes - Manheller
transfere i razglede prema programu
voditelja putovanja – vođenje tijekom cijele ture na hrvatskom jeziku
pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja

Cijena ne uključuje

doplatu za jednokrevetnu sobu (uključuje jednokrevetnu kabinu na brodu) – 2.290 kn po osobi, obavezna doplata ako osoba spava sama u sobi
doplatu za četiri večere (PREPORUČUJEMO!) u hotelima u regiji fjordova (prijava i uplata isključivo prilikom rezervacije putovanja) 940 kn po osobi
doplatu za vožnju željeznicom Flam-Myrdal-Flam: 620 kn po osobi (min. 15 prijavljenih - prijava i uplata isključivo prilikom rezervacije putovanja)
ulaznice za lokalitete i muzeje koji se posjećuju tijekom razgledavanja (doplata na licu mjesta)
napojnicu za vodiča – po želji, nije obavezno, ali ako ste zadovoljni uslugom, organizacijom i trudom naših vodiča lijepo ih je nagraditi (preporuka prosječnog iznosa napojnice 10-ak eur po osobi; iznos napojnice ovisi o Vašoj procjeni i zadovoljstvu te može biti i viši, a određujete ga sami u slučaju da istu želite ostaviti)
putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti

Lokacija putovanja

Oslo, Norveška

ID01 - 302

Lidija Tikvić

Program uređuje

Član Elisa tima od Jun 2008

od
9.590 kn 9.290 kn