Istanbul XXL

Istanbul - Turska Prikaži na karti

Vrsta putovanja

Vrsta putovanja

Zrakoplovom

Destinacija putovanja

Destinacija

Istanbul

Vrijeme trajanja

Trajanje

7 dana

Voditelj putovanja tijekom putovanja.

Voditelj putovanja

uključen

Predstavnik na destinaciji

Veličina grupe

do 20 osoba

Hotel 5*

Vrsta smještaja

Hotel 5*

Noćenje s doručkom

Usluga

Noćenje s doručkom

Zagreb

Polazište

Zagreb

Zrakoplovom

Vrsta prijevoza

Zrakoplovom

Termini putovanja
21.09 20.10

Opis programa

Putovanje Istanbul XXL

Zrakoplovom iz Zagreba
7 dana / 6 noćenja
Smještaj: hotel Holiday Inn Istanbul City 5* ili sl.
Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu aranžmana (promjenjivo do puta).

1. dan ZAGREB - ISTANBUL
Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman 2 sata prije leta, podjela putne dokumentacije i prijava na let. Polijetanje zrakoplova za Istanbul na letu Turkish Airlinesa, TK 1054 u 08.50h. Po dolasku u Istanbul u 12.00h po lokalnom vremenu obavljanje pograničnih formalnosti i prijevoz do hotela. Prijava i smještaj u sobe. Nakon kraćeg odmora odlazak javnim prijevozom do središta modernog dijela grada, do trga Taksim i poznate pjašačke zone – Ulice Oslobođenja (Istiklal Caddesi), kojom prometuju starinski tramvaji i uz koju se nalaze zgrade iz 19. st. u kojima su smješteni međunarodni trgovački lanci, kina i kafići, a u gustoj mreži sporednih ulica tu su još i brojni antikvarijati, restorani i barovi. Šetnja do četvrti Beyoğlu, poznatoj po srednjovjekovnoj kuli Galata iz 14. st., koja je nekada služila za praćenje brodova i kao zatvor, a danas je vidikovac s kojeg se pruža prekrasan panoramski pogled na grad. Povratak u hotel. Noćenje.

2.-6. dan ISTANBUL
Boravak u hotelu na osnovi noćenja s doručkom. Dani slobodni za odmor, samostalno istraživanje grada, shopping ili pak odlazak na neki od niže navedenih fakultativnih izleta/sadržaja:

Razgled starog dijela Istanbula
Pješačka tura koja uključuje obilazak najznačajnijih lokaliteta starog dijela Istanbula: Hipodrom koji je nekoć služio za konjske trke, a danas je memorijalni trg s impozantnim obeliskom; Plava džamija, monumentalno zdanje i posljednja velika kraljevska džamija, jedinstvena sa svojih šest minareta i ukrasima od plavog porculana po kojima je i dobila ime; Aja Sofija iz 6. st., najpoznatija građevina Istanbula sagrađena u doba cara Justinijana. Prvotno je bila najveća crkva u Bizantskom carstvu,  jedno od najvećih graditeljskih dostignuća tog vremena. Naknadno je pretvorena u džamiju, potom 1934. u muzej, da bi joj u ljeto 2020. ponovo bio vraćen status džamije; bazilika Cisterna, poznata i pod nazivom Utonula palača, najveća od nekoliko stotina antičkih rezervoara vode koje još uvijek leže ispod Istanbula, svakako najneobičnija turistička atrakcija u gradu; palača Topkapi, osmanlijski carski dvorac kojeg je sagradio sultan Mehmed II, a nalazi se na krajnjem dijelu uzvišenog rta, s kojeg se pruža pogled na Zlatni rog, Mramorno more i Bospor. Posjet Topkapiju uključuje i obilazak Aja Irene, bivše bizantske crkve koja je nekoć bila arsenal, a danas je muzej. Na kraju posjet Grand Bazaaru, zatvorenoj tržnici i najvećem bazaru na svijetu s više od 4000 trgovina, gdje možete osjetiti čar kupovine zlata, tekstila, suvenira…i testirati pregovaračke vještine!

Sulejmanija & krstarenje Bosporom
Sulejmanija je jedna od najljepših istanbulskih džamija, djelo slavnog osmanlijskog arhitekta i graditelja Sinana. U njoj se nalazi mauzolej osmanlijskog sultana Sulejmana Veličanstvenog, koji ju je i dao sagraditi u 16. stoljeću, kao i njegove žene sultanije Haseki Hurem, zatim sultana Ahmeta II, te samog arhitekte Sinana. U nastavku odlazak na krstarenje Bosporskim tjesnacem, koji razdvaja Europu i Aziju, uz pogled na carske palače i tvrđave. Nakon plovidbe, ručak u jednom od autentičnih restorana na Galati, mostu koji spaja obale Zlatnog roga. Ljubiteljima kulinarstva i svim onima koji vole uživati u gastro izazovima svakako predlažemo posjet živopisnoj Egipatskoj tržnici začina nevjerojatnih mirisa, boja i okusa.

Prinčevski otoci
Vožnja brodom prema Prinčevskim otocima, popularnoj izletišnoj destinaciji stanovnika Istanbula, koji su u odnosu na uvijek bučnu i užurbanu metropolu nevjerojatno tihi. Dolazak na otok Büyükada (Veliki otok), najveći i najpoznatiji od Prinčevskih otoka, kojeg krase mnoge osmanske palače i ljetnikovci, živopisni vrtovi i voćnjaci. Na otoku nema automobila štp ga čini savršenim za lagane šetnje ili vožnju biciklom. Mi ćemo ga po dolasku obići panoramskom vožnjom električnim minibusom, a potom prošetati šarmantnim ulicama i uživati u poviesnoj arhitekturi i slikovitoj ljepoti. Ručak u jednom od lokalnih restorana te slobodno vrijeme za  osobne programe. U poslijepodnevnim satima povratak brodom u grad.

Carigradski karusel
Izlet na kojem ćete jedan dan provesti na dva kontinenta!
Odlazak do palače Dolmabahçe i obilazak posljednje rezidencije turskih sultana iz 19. st. Ova impozantna građevina baroknog stila impresionirat će Vas svojom pričom o novijoj turskoj povijesti. Potom vožnja kroz četvrti Beşiktaş i Şişli i dalje Bosporskim mostom (jednim od tri viseća mosta koji spajaju Europu i Aziju) na azijsku stranu Istanbula. Odlazak do Çamlıce, grandiozne džamije, najveće u Turskoj koja može primiti preko 60.000 vjernika, od koje se pruža prekrasan pogled na Zlatni rog – srce Istanbula. U nastavku ručak u jednom od lokalnih restorana, a potom panoramska vožnja azijskim dijelom Istanbula i odlazak do poznate avenije Bagdad, 6 km duge ulice, prepune malih tržnih centara i elegantnih radnji koje nude najpoznatije svjetske brendove te je mnogi zbog toga smatraju šoping centrom na otvorenom. U europski dio grada povratak će biti metroom kroz Marmaray tunel, jedan od najdubljih podmorskih željezničkih tunela na svijetu koji povezuje europski i azijski dio Istanbula. Tunel je otvoren 2013. godine, dug je 13,6 km, a za prelazak su potrebne samo četiri minute! Iskrcaj na stanici Sirkeçi, odredištu legendarnog Orient Expressa.

Crno more
Vožnja sjeverno od Istanbula prema Crnom moru. Put vodi uz Beogradsku šumu – park prirode i zelenu oazu koja se prostire na površini od oko 6000 ha i koja je nekad bila najveći izvor pitke vode za stanovnike te regije. Park je dobio naziv po naselju u kojem su bili nastanjeni Beograđani koji su u Istanbul izbjegli nakon balkanskih pohoda sultana Sulejmana Veličanstvenog. Vožnja dalje do jednog od gradića na obali Crnog mora (Kilyos ili sl.) koji su zbog blizine Istanbula i dugih pješčanih plaža omiljeno mjesto za bijeg iz gradske vreve u toplim danima. Ručak u nekom od lokalnih restorana i slobodno vrijeme za osobne programe, šetnju, odmor i sl. Povratak u Istanbul u poslijepodnevnim satima.

Bursa
Vožnja do Burse, nekadašnje prijestolnice Osmanskog carstva, koju zbog brojnih prirodnih i kulturnih bogatstava mnogi s pravom nazivaju i biserom Bliskog istoka. Zbog mnogih parkova i vrtova unutar urbanog područja, kao i zbog guste šume koja okružuje grad, nazivaju ga i „Zelena Bursa”. Obilazak grada: Zelena džamija, jedan od izvornih primjera osmanske arhitekture; Velika džamija iz 14 st., jedan od simbola grada čiju unutrašnjost krase kaligrafski natpisi na zidovima i stubovima, sa svojih 20 kupola i 2 minareta najveća je džamija u gradu; Koza Han iz 14 st., posljedna postaja nekadašnjeg „puta svile“, zdanje u kojem se u prošlosti svila proizvodila, a danas se prodaje. Ovdje uz proizvode od svile, možete pronaći i odjeću, obuću, razne proizvode od kože, zlato, suvenire, voće, čajeve te niz tradicionalnih slastica. Ručak u jednom od lokalnih restorana. Povratak u Istanbul.

7. dan ISTANBUL - ZAGREB
Doručak. U poslijepodnevnim satima prijevoz u zračnu luku. Prijava za let Turkish Airlinesa, TK 1055 u 18.35h, s očekivanim dolaskom u Zagreb u 19.40h po lokalnom vremenu. Završetak programa.


*First minute cijena vrijedi do 30 dana prije polaska ili do popunjenja određenog broja mjesta.
Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu aranžmana (promjenjivo do puta).


Doplata za jednokrevetnu sobu: 305 € (obavezna doplata ako osoba putuje sama)

Popusti na pomoćnom ležaju (na upit):
- Dijete 2-6,99  godina:  265 €
- Dijete 7-11,99  godina:  200 €
- Stariji od 12 godina: 66 €

Napomena uz smještaj u trokrevetnoj sobi:
Trokrevetne sobe se najčešće sastoje od 2 odvojena ili 1. bračnog ležaja + pomoćni krevet.
Kvadratura sobe često je ista ili slična dvokrevetnoj sobi te time komoditet može biti smanjen.

Fakultativna ponuda, cijene po osobi (minimum prijavljenih 10 osoba):
- Razgled starog dijela Istanbula (09.00-16.00h): 135 € (uključeno: razgled uz lokalnog vodiča, ulaznice za palaču Topkapi s crkvom Aja Irena i haremom, bazilika Cisterna, Aja Sofija)
- Sulejmanija & krstarenje Bosporom (09.00-15.00h): 65 € (uključeno: razgled uz lokalnog vodiča, vožnju brodom u trajanju 1,5h, ručak bez pića u lokalnom restoranu na mostu Galata)
- Prinčevski otoci (09.00-15.00h): 70 € (uključeno: povratna vožnja brodom, vožnja otokom električnim minibusom, pratnja lokalnog vodiča, ručak bez pića u lokalnom restoranu)
- Carigradski karusel (09.00-17.00h): 110 € (uključeno: prijevoz autobusom, pratnja lokalnog vodiča, ulaznica za palaču Dolmabahçe, ručak bez pića u lokalnom restoranu)
- Cjelodnevni izlet Crno more (09.00-16.00h): 70 € (uključeno: prijevoz autobusom, pratnja lokalnog vodiča, ručak bez pića u lokalnom restoranu)
- Cjelodnevni izlet Bursa (08.00-21.00h):  95 € (uključeno: prijevoz autobusom, patnja lokalnog vodiča, ručak bez pića u lokalnom restoranu)

Red letenja (sve lokalna vremena):
TK1054    ZAGREB      ISTANBUL       08:50   12:00
TK1053    ISTANBUL   ZAGREB          18:35   19:40

Korisne informacije – Istanbul & Turska:
Službeno ime zemlje: Republika Turska
Glavni grad: Ankara
Površina: 780.580 km²
Broj stanovnika: 83.154.997 (od toga u Istanbulu 15.519.267, 2019.)
Službeni jezik: turski
Vjera: islam (99% zastupljena)
Vremenska razlika: +2 sat u odnosu na Hrvatsku
Valuta: nova turska lira – TRY. 1 EUR ≈ 31,78 TRY
Električni napon: 220 V i 50 Hz, ali preporuča se ponijeti univerzalni putnički adapter
Pozivni broj zemlje: +90
Mobilne mreže: uporaba mobilnih telefona je moguća, preporučamo provjeru s mobilnim operaterom u Hrvatskoj
Hrana: turska kuhinja je poznata po raznolikosti. Podjednako su zastupljena jela od ribe i morskih plodova kao i mesna jela. Obilje povrća pripremljeno na najrazličitije načine obogaćuje ovu mediteransko-orijentalnu kuhinju.
Odjeća i obuća: preporučamo jednostavnu odjeću i udobnu obuću. Duge suknje i duge hlače bit će u skladu s očekivanjem lokalnog stanovništva u manjim gradovima i selima gdje inače nema puno turista. Također, ženama savjetujemo ponijeti lagani šal, koji može poslužiti i kao pokrivalo za glavu pri razgledavanju muslimanskih vjerskih objekata. Prilikom ulaska u muslimanske vjerske objekte, turisti se trebaju držati običaja vezanih za odjeću i obuću (pokrivene ruke i noge, žene-pokrivena kosa maramom, obuću izuti ispred džamije).
Putna isprava: putovnica koja za hrvatske državljane (ako je riječ o običnoj putovnici) mora biti valjana još najmanje 150 dana od datuma ulaska u Tursku. Viza nije potrebna za državljane RH.

Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte. Molimo da obratite pažnju o propisima vezanim uz prijevoz prtljage u međunarodnom zračnom prometu, kao i na težinu i količinu Vaše prtljage. Za prtljagu je odgovorna zrakoplovna kompanija. Po osobi dozvoljeno je nositi 1 komad prtljage maksimalne težine do 23 kg. Ručna prtljaga podložna je pregledu, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. ograničeno je unošenje tekućina u zrakoplov, dozvoljeno je po osobi 1 komad ručne prtljage do 8 kg unjeti u zrakoplov.

U slučaju promjene reda letenja (vremena, zračne luke) organizator putovanja zadržava pravo promjene redosljeda programa putovanja, kao i u slučaju promjene radnog vremena znamenitosti, muzeja i sl.

Kategorizacija smještaja u Turskoj odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemlje i može se razlikovati od europskih standarda.
Cijene fakultativne ponude i ulaznica bazirane su prema stanju iz prosinca 2023. i mogu biti podložne promjeni.

Molimo informirajte se o preporukama za putovanja i upozorenja za Tursku na službenim stranicama MVEP-a.
Sve osobe koje putuju u Tursku moraju imati valjano putno-zdravstveno osiguranje koje pokriva razdoblje boravka u toj zemlji.

Organizator zadržava pravo izmjene redoslijeda izvođenja programa putovanja (redoslijed izvedbe/satnica unutar definiranih termina programa, fakultativne usluge i sl.). Za ovo putovanje vrijede sljedeći opći uvjeti organizatora.

Cijena uključuje

Povratni prijevoz zrakoplovom (ekonomska klasa) iz Zagreba do Istanbula;
Pristojbe zračnih luka od 158 € (podložno promjeni, konačni iznos utvrđuje se na dan izdavanja karata);
Prijevoz od zračne luke do hotela pri dolasku u Istanbul te od hotela do zračne luke pri odlasku;
Smještaj u hotelu Holiday Inn Istanbul City 5* ili sličnom u dvokrevetnoj sobi tip superior na osnovi 6 noćenja s doručkom i uključenom pristojbom;
Voditelja putovanja iz Zagreba;
Pripremu i organizaciju putovanja te jamčevinu;
gratis Istanbulkart, karticu javnog gradskog prijevoza.

Cijena ne uključuje

doplatu za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata ako osoba putuje sama)
doplate za fakultativne izlete i sadržaje kao i obroke koji nisu predviđeni programom;
osobne troškove,
pića i napojnice te ostalo što nije navedeno pod cijena uključuje;
putno osiguranje (preporučujemo).

Dora Tikvić

Program uređuje

Član Elisa tima od Mar 2021

Provjeri sve termine i cijene