COVID-19

Važne informacije

 

Informacije za putnike vezano uz COVID-19

Kako se pripremiti za putovanje u trenutnim okolnostima pandemije? Koje su vaše opcije i mogućnosti ako ne možete putovati? Gdje možete pronaći važne informacije o putovanjima vezane za COVID-19?

Na sva ova pitanja pokušati ćemo dati konstruktivne odgovore ili ćemo vas uputiti na poveznice gdje možete pronaći detaljne informacije.

 

PRIJE UPLATE ARANŽMANA PUTOVANJA
 • Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju želite putovati (stranice ministarstva).
 • Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja.
 • Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska).
 • Ukoliko za vrijeme putovanja koristite liječničku terapiju lijekovima, a putujete u države izvan Europske unije, provjerite regulaciju unosa propisanih lijekova.
 
PRIJE PUTOVANJA
 • Molimo putnike da prije putovanja učestalije provjeravaju aktualne uvjete i ograničenja za ulazak u državu u koju putuju kao i države (u tranzitu) kroz koje prolaze. Detaljne informacije o ulasku u pojedine države pogledajte ovdje.
 • U visokom stadiju pandemije većina zemalja traži negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa - BAT na SARS-CoV-2, pri čemu BAT test mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske Unije, koju objavljuje Europska komisija. Kod nalaza BAT testa napravljenog u inozemstvu mora biti vidljiv proizvođač testa i/ili komercijalni naziv testa. U protivnom test se neće prihvatiti kao vjerodostojan. Nalaz PCR testa ne smije biti stariji od 72 sata, a BAT testa od 48 sati od trenutka testiranja do dolaska na granični prijelaz. . Testovi na antitijela nisu prihvaćeni. Detaljne informacije o testiranju COVID-19 pogledajte ovdje.
 • Molimo putnike da provjere aktualne higijenske i ostale mjere zaštite od COVID-19 koji se primjenjuju tokom putovanja. Prihvatljive zaštitne maske za lice su medicinske (kirurške) maske za lice te filtrirajuće polumaske (FFP2, N95).
 • Ako iz zdravstvenih razloga ne možete nositi masku za lice, morate imati liječničku potvrdu kojom to potvrđujete.
 • Provjerite dali ste agenciji dostavili točne kontakt podatke broj mobitela ili e-mail adresu pošte, kako bih vas agencija mogla pravodobno obavijestiti u slučaju novonastalih ograničenja uzrokovanih epidemijom, a tiče se vašeg skorog putovanja.
 • Preporučamo putno zdravstveno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja sa uključenim pokrićem liječenja bolesti koje nastanu za vrijeme putovanja, a posljedica su epidemije COVID-19.
 • U slučaju da ste bolesni ili imate simptome respiratorne infekcije koji mogu ukazivati na COVID-19 molimo da ne krećete na putovanje, već nas konaktirajte kako bi otkazali putovanje.
 • U slučaju da putovanje bude otkazano od strane agencije, zbog pogoršanja epidemiološke situacije ili uvođenja obavezne samoizolacije na destinaciji putovanja, agencija će vam ponuditi drugi termin putovanja ili neko drugo putovanje, a ukoliko vam alternativni datumi i putovanja ne odgovaraju izvršiti će kompletan povrat uplaćenog iznosa za putovanje.
 
ZA VRIJEME PUTOVANJA
 • Na većini putovanja u javnim prijevozima nošenje zaštitne medicinske maske preko nosa i usta je obvezno.
 • Viziri i marame nisu dopušteni kao zamjena za pokrivala za lice u većini javnih prijevoza.
 • Obvezno je poštivanje zdravstvenim mjera zaštite te održavanje društvene distance (oko 2 metra na javnim mjestima).
 • Pridržavajte se epidemioloških mjera, uputa i zakona u zemljama u kojima boravite, pojedine države propisuju visoke kazne za nepoštivanje mjera.

 

POSLIJE PUTOVANJA
 • Ukoliko epidemiološke mjere zahtjevaju, putnici pri ulasku u Hrvatsku moraju predočiti jedno od navedenog:
 • negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa - BAT na SARS-CoV-2, pri čemu BAT test mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske Unije, koju objavljuje Europska komisija. Kod nalaza BAT testa napravljenog u inozemstvu mora biti vidljiv proizvođač testa i/ili komercijalni naziv testa. U protivnom test se neće prihvatiti kao vjerodostojan za ulazak u Republiku Hrvatsku. Nalaz PCR testa ne smije biti stariji od 72 sata, a BAT testa od 48 sati od trenutka testiranja do dolaska na granični prijelaz. 
 • potvrdu o primitku dvije doze cjepiva koja se koriste u EU, ako je prošlo 14 dana od primitka druge doze ili prve doze u slučaju cijepljenja cjepivom koje se prima u jednoj dozi (Janssen/Johnson&Johnson).  
 • potvrdu o primitku prve doze cjepiva Pfizer, Moderna ili Gamaleya, s kojom je moguće ući u Republiku Hrvatsku u razdoblju od 22. do najviše 42. dana o primitka cjepiva, odnosno od 22. do najviše 84. dana od primitka prve doze cjepiva AstraZeneca. 
 • potvrdu o preboljenju COVID-19 i primitku jedne doze cjepiva unutar šest mjeseci od početka bolesti, s tim da cijepljenje mora biti provedeno prije manje od 180 dana od dolaska na granični prijelaz.  
 • predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje liječničke potvrde o preboljenu;
 • Ako nemaju takav nalaz, granična će ih policija uvesti u digitalnu platformu za praćenje COVID-19 kao obveznike karantene (samoizolacije), uputiti da najkraćim putem idu do svog odredišta, na kojem će biti u karanteni do prispijeća negativnog nalaza, te dati informaciju o lokacijama i kontaktima za testiranje i e- mail adresi na koju mogu poslati nalaz testiranja ukoliko se žele testirati radi skraćenja karantene. Obveza karantene traje deset dana ili do predočenja negativnog PCR ili BAT nalaza.
 • Djeca mlađa od 12 godina koja putuju u pratnji roditelja/skrbnika su izuzeta od obveze predočenja negativnog rezultata testa ili samoizolacije ako su roditelji/skrbnici negativni u PCR ili brzom antigenskom - BAT testu, odnosno  posjeduju potvrdu o cijepljenju ili preboljenju bolesti COVID-19.

 

KORISNI LINKOVI